Julkaistu    |  Päivitetty 
Ville Tanskanen

Viihdettä synkkien uutisten keskelle

Äänikirjat eivät ole varastaneet konkreettisen tekemisen suosiota, sillä Joensuun Suomalaisen Kirjakaupan myymäläpäällikkö Anne Ikosen mukaan lautapelit ovat nyt haluttua tavaraa. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Äänikirjat eivät ole varastaneet konkreettisen tekemisen suosiota, sillä Joensuun Suomalaisen Kirjakaupan myymäläpäällikkö Anne Ikosen mukaan lautapelit ovat nyt haluttua tavaraa. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Äänikirjapalvelut ovat kokeneet huomattavaa kasvua verrattaessa tähän aikaan viime vuonna.

Bookbeatilla on yli 300 000 maksavaa asiakasta ja palvelussa on kuunneltu kirjoja yli 60 miljoonaa tuntia. Vuodesta 2016 palvelu on ollut saatavilla myös Suomessa, jossa käyttäjät ovat kohonneet pitkälti yli 100 000 rajan.

– Suomessa käyttäjiä on noin sata prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana edeltävänä vuotena, Sari Forsström Bookbeatilta toteaa.

Suomalaisen kirjakaupan kaupallinen johtaja Reetta-Liisa Pikkolan mukaan kirjojen kulutus ylipäänsä formaattiin katsomatta on kasvanut korona-aikana, hankintakanavissa vain on tapahtunut painotusmuutoksia.

– Varmasti kiinnostus kuukausimaksullisiin palveluihin on kasvanut kuluttajien keskuudessa ja suurin osa alan toimijoista on panostanut sähköisten tuotteiden myynnin tehostamiseen. Äänikirjapalvelujen etu on ollut se, että kirjat jotka ei enää ole saatavilla painettuna tai joiden myynti on pysähtynyt saattavat äänikirjoina saada aivan uuden elämän.

 

 

Vaikka äänikirjapalveluissa kuunnellaan kaikkien genrejen edustajia, erityisesti lastenkirjat ovat suosiossa tällä hetkellä. Storytelin kohdalla lastenkirjojen kulutus on kasvanut jopa—0 prosenttia.

Storytelin markkinointipäällikön Hanna Walldenin mukaan lasten Kids Mode -profiileja on otettu koulujen sulkemisen jälkeen käyttöön lähes tuplasti normaalia enemmän.

– Tällä hetkellä suosittuja ovat etenkin koko perheelle soveltuvat tarinat, kuten Vesa Vierikon lukemat Harry Potter -kirjat.

Nextoryssa lastenkirjojen myynti on kasvanut sata prosenttia maaliskuussa 2020 verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna. Lastenkirjat ovat tällä hetkellä sovelluksen suosituimpien genrejen ylivoimaisella ykkössijalla.

Suosittuja ovat Sinikka ja Tiina Noposen teokset, Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kirjat, sekä tubettaja Miklun kirjat.

– Kiinnostuksen kasvu lastenkirjoja kohtaan on erittäin positiivista, koska yksi tärkeimmistä tavoitteistamme on lisätä lasten lukemista. Jos onnistumme vaihtamaan osan peleihin, televisio-ohjelmiin ja sosiaalisiin medioihin tavallisesti kulutetusta ajasta lukemiseen ja kuunteluun, olemme päässeet pitkälle, sanoo Nextoryn sisältötiimin päällikkö Camilla Silfvenius.

 

 

Poikkeusaikana korona on luonnollisesti uutisoiduin aihe maailmassa. Tämä jatkuva negatiivisten uutisten virta ja sosiaalinen eristäytyminen aiheuttavat monille ahdistusta.

Storytelin markkinointipäällikkö Hanna Walldén arvelee, että kirjoja kuunnellaan nyt entistä enemmän yhdessä.

– Kirjallisuus toimii varmasti monelle piristävänä pakona todellisuudesta, ja koronauutisvirrasta kumpuavalle ahdistukselle etsitään vastapainoa. Äänikirjasta voi myös saada seuraa, joka helpottaa yksinäisyyden tunteita, Hanna Walldén pohtii.

Bookbeatin äänikirjapalveluissa on koronasulun aikana on kuunneltu suhteellisen paljon viihdettä ja vetäviä kirjoja, joilla haetaan irtautumista arjesta.

– Hyödylliseksi koettua tietokirjallisuutta menee ehkä vähän vähemmän kuin silloin kun vielä pendelöitiin toimistoille ja takaisin, mutta kyllä henkilökuvia ja elämänkertoja kuunnellaan nytkin paljon. Kaikkia genrejä, myös klassikkoja, valitaan, mutta kuten sanottu, se näkyy, että moni haluaa vastapainoa uutisvirralle ja arjen aiheille, kertoo Sari Forsström.


Palapeli on kirjakaupan ykköshitti

Joensuun Suomalaisen Kirjakaupan myymäläpäällikkö Anne Ikonen on sitä mieltä, että äänikirjat ovat mahtava keksintö, ja syystäkin suosittu sellainen – äänikirja mahdollistaa esimerkiksi arkiaskareiden hoitamisen samalla kärpäseniskulla.

Vaikka Suomalainenkaan ei ole myyntinsä puolesta pelastunut vallitsevalta tilanteelta, on kivijalkakaupassa riittänyt asiakkaita läpi poikkeusolojen; kotiin täytyy saada uutta tekemistä, ja moni löytää sitä kirjakaupasta. Rajoituksista ja suosituksista huolimatta Joensuun Suomalainen Kirjakauppa on pysynyt koko ajan auki, mikä on ollut Ikosen mukaan hyvä päätös.

– Eihän kukaan jaksa esimerkiksi lenkkeillä vuorokauden ympäri, joten täältä löytyy sellaista tekemistä, mitä kaivataan. Ja lukioperiodi vaihtui, joten oppikirjojakin on käyty hankkimassa, Ikonen kertoo.

Tietyt piikit pistäneet ovat pistäneet silmään Suomalaisen myynnissä: nyt askarrellaan, pelataan perheen ja kavereiden kanssa lautapelejä ja kasataan palapelejä.

– Tuhannen palan palapelit ovat ykköshitti. Lautapeleistä suosittuja ovat klassikot, kuten Alpfapet ja Muuttuva labyrintti, ja uudempana Exit-pakohuonepelit, jotka ovat selkeästi aikuisille, Ikonen kertoo.

Kirjoista odotetut suosikit ovat pitäneet pintansa: Enni Mustosen Pukija, Kirsti Paakkasen elämäkerta Suurin niistä on rakkaus ja Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -sarjan tuorein Kuun sisar haetaan hyllystä kaikissa oloissa.

Vaikka verkkovarauksissa Ikonen ei ole huomannut erityisiä poikkeuksia, on hänen mukaansa puhelimitse tapahtuva kirjojen varaus yleistynyt koronan aikana.

– Etenkin iäkkäämmät soittavat usein ja tiedustelevat, löytyykö jotakin kirjaa. Sen jälkeen lapsi tai lapsenlapsi saattaa käydä noutamassa kirjan, Ikonen kertoo.

 

Suoratoistojen suosio ponnahti huippulukemiin

Korona-viruksen leviäminen on näkynyt myös elokuvia ja tv-sarjoja sisältävien suoratoistopalvelujen suosiossa. Netflixin tilaajat ovat nousseet BBC:n mukaan yli 16 miljoonalla tilaajalla ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Myös C More on kokenut voimakasta kasvua. Palvelun tiedotteen mukaan ensimmäisten koronaeristysviikkojen 13.3.–31.3. välisenä aikana sisältöjä katsottiin jopa 213 kalenterivuoden edestä. Salatut Elämät ja sen spinoff-sarja Rantabaari ovat palvelun katsotuimmat ohjelmat, niitä katsottiin 37 ja 31 katseluvuoden edestä. Tv-sarjojen ja elokuvien lisäksi urheilua tarjoava Viaplay on reagoinut poikkeustilanteeseen alentamalla Viaplay Sport ja Viaplay Total-pakettiensa hintoja.

Yle Areenan asiakasmäärät ovat kokeneet vahvaa nousua. Palvelu tavoittaa jopa 58 prosenttia suomalaisista viikkotasolla. Ohjelmien suosio on ohjelmapäällikkö Cilla Lönnqvistin mukaan edennyt aalloittain.

– Ihan pandemian alussa uutiset ja asiaohjelmien kulutus kohosi kaikista eniten. Kun koulut siirtyivät etäopetukseen niin opetustarkoitukseen olevat sisällöt lähtivät nousemaan ja opettajilta tuli paljon yhteydenottoja. Lastenohjelmien suosio on myös kokenut vahvaa kasvua, Lönnqvist kertoo.

Lopulta uutiset alkoivat olla osalle liikaa, jonka jälkeen draaman, fiktion ja huumorin kulutus on kasvanut. Toimettomuus sai osan puolestaan perehtymään podcasteihin ja tiedeohjelmiin. Yle Areena on kiihdyttänyt ohjelmien lisäämistä poikkeustilan aikana. Palveluun on lisätty noin 30 lastensarjaa, minkä lisäksi arkistoista on kaivettu esiin klassikoita, kuten Metsolat ja Kotikatu.

– Se on jännä, miten hyvin klassikkosarjojen suosio on kestänyt. Esimerkiksi Metsolat menee kaikissa ikäryhmissä läpi. Vaikka se on aika vanha ja hidastempoinen niin silti jopa alle kolmekymppiset kuluttavat sitä todella paljon, Lönnqvist ilmoittaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä