Julkaistu    |  Päivitetty 

Maakunnan talous niiasi jo ennen koronaa – teollisuus veti alaspäin

Sekä rakentamisessa että kaupan alalla saavutettiin Pohjois-Karjalassa kaikkien aikojen liikevaihtoennätykset. 
Kuva: Mikko Makkonen Sekä rakentamisessa että kaupan alalla saavutettiin Pohjois-Karjalassa kaikkien aikojen liikevaihtoennätykset. Kuva: Mikko Makkonen
Suhdannetietojen mukaan Pohjois-Karjalan talouskehitys hiipui jo ennen koronapandemiaa, ilmenee äskettäin ilmestyneestä Pohjois-Karjalan Trendit -talouskatsauksesta. Selviytymissuunnitelma on työn alla.

Pohjois-Karjalan maakunnan elinkeinoelämän tilanne on vaikeutunut nopeasti koronakriisin myötä. Erityisesti lomautukset ovat lisääntyneet nopeasti. Samaan aikaan työttömyys on kasvanut jyrkästi. Pohjois-Karjalan ely-keskuksen tuoreen työllisyyskatsauksen mukaan maakunnassa oli maaliskuun lopussa 11 231 työtöntä työnhakijaa.

Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden työttömien määrä lisääntyi 24,1 prosenttia eli 2 181 henkilöä, joista 49 prosenttia oli lomautettuja.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Pohjois-Karjalassa 15,6 prosenttia, mikä on kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten.

Maakunnassa on aloitettu monia toimia yritysten tukemiseen pahimman yli, mutta samalla katsotaan jo tulevaisuuteen. Esimerkiksi maakuntaliitto on valmistelemassa yhdessä elinkeinoelämän järjestöjen, elinkeinoyhtiöiden ja kuntajohtajien kanssa erillistä selviytymissuunnitelmaa koronatilanteesta toipumiseen.

Maakunnan yrityssektorilla on potentiaalia, joten myönteiseen talouskehitykseen on hyvät mahdollisuudet koronatilanteen aikanaan tasaantuessa.

Pohjois-Karjalan lukuja veti viime vuonna alaspäin teollisuus, erityisesti metsäteollisuus. Suhdannetietoaineistoon ensi kertaa mukaan hankitussa metsäbiotalouden kokonaisuudessa (metsätalous, mekaaninen ja kemiallinen puunjalostus) liikevaihto laski loppuvuonna 45,2 miljoonaa euroa eli 9,9 prosenttia.

Myös metalliteollisuudessa liikevaihto hieman laski vuosia kestäneen kasvun jälkeen.

Yksi tekijä teollisuuden liikevaihdon laskun takana oli vienti, jonka arvo laski 5,6 prosenttia. Lasku kertyi metsäteollisuudesta, teknologiateollisuudessa vienti kasvoi.

Suhteellinen kasvu oli viime vuonna vahvinta luovilla aloilla, +21,6 prosenttia. Euromääräisesti mitattuna eniten kasvua kertyi kaupan alalta, joka oli maakunnassa selvästi vahvemmassa vedossa kuin valtakunnallisesti. Sekä kaupan alalla että rakentamisessa saavutettiin kaikkien aikojen liikevaihtoennätykset.

Hyvässä vedossa Pohjois-Karjalassa olivat myös tietojenkäsittelypalvelut, liike-elämän palvelut ja majoitus- ja ravitsemispalvelut.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä