Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Linturetki vaihtui aamuun kaupassa

Kello on kuusi aamulla. Jos asiat olisivat toisin, saattaisi Arvi Nygren olla kaupan pihan sijasta nyt Reijolan pellolla katsomassa, näkyykö siellä merikotkia tai maakotkia. Kuva: Aimo Salonen Kello on kuusi aamulla. Jos asiat olisivat toisin, saattaisi Arvi Nygren olla kaupan pihan sijasta nyt Reijolan pellolla katsomassa, näkyykö siellä merikotkia tai maakotkia. Kuva: Aimo Salonen
Varhaisaamun ensimmäinen asiakas osoittautuu vanhaksi tutuksi.

– Ollaanhan me tavattu montakin kertaa aikaisemmin, Arvi Nygren huomauttaa.

No niinpä ollaankin. Edellisen kerran Karjalan Heili jutteli Nygrenin kanssa toukokuussa 2019, jolloin seurattiin valkoposkihanhien ylilentoa Noljakan lintutornilla.

Jos asiat olisivat toisin, Nygren saattaisi olla tänä aamuna K-market Pohjanneidon sijasta Reijolan pellolla.

– Olisin seuraamassa, mitä tähän aikaan liittyviä muuttolintuja siellä olisi. Muun muassa merikotka ja maakotka ovat sellaisia lajeja, Nygren sanoo.

Pohjanneito on yksi niistä kaupoista, jotka järjestivät tämän kevään riskiryhmiin kuuluville oman varhaistuntinsa kello 6–7. Nyt eletään kolmatta varhaisen aukiolon aamua.

– Kyllä minulla on tunne, että heille on arvokas asia, että saavat käydä kaupassa rauhassa, kauppias Minna Päivinen sanoo.

– Ensimmäisenä aamuna ei käynyt kuin muutama asiakas, eilen oli jo enemmän kävijöitä.

Päivisen puhuessa ovesta astuu sisään uusia asiakkaita. Yhdellä on kasvomaski.

– Ensimmäisen kerran minä näen nyt tuollaisen, Päivinen sanoo.

Asia oli ajankohtainen aamun Karjalaisessa, jonka tekstiviestipalstalla ihmeteltiin, miten hengityssuojaimet voivat olla loppu kaupoista ja apteekeista, kun tekstaaja ei ollut nähnyt niitä kenenkään kasvoilla.

Kotona tehtävät etätyöt ovat tämän kevään ilmiö, ja se taitaa heijastua myös kaupassa.

– Myyntitunnit ovat nyt tasaisempia kuin aiemmin. Ennen oli aamut rauhallisempia, nyt asiakkaita riittää niihinkin, Päivinen sanoo.

Itse asiassa kävijöitä on riittänyt yllättävänkin paljon.

– Isoihin paikkoihin ei varmaan lähdetä nyt niin herkästi, Päivinen pohtii.

– Kunhan vain jossain vaiheessa ei tulisi ylettömän hiljaista sen takia, että ihmiset ovat hamstranneet tavaraa niin paljon.

Arvi Nygren kertoo kuuluvansa riskiryhmään ikänsä vuoksi.

– Aika hankalaltahan tämä tuntuu, 80-vuotias mies sanoo.

Miksi?

– Tämä hankaloittaa harrastuksia. Harrastan lintuja ja perhosia, ja jos ei pääse käymään tarkkailemassa niitä, saattaa jäädä väliin nyt koko tämä vuosi.

Monet päälle seitsemänkymppiset naureskelevat sille, että heidän ei toivota liikkuvan julkisilla paikoilla. Aiotko sinä noudattaa ohjeita?

– Pakkohan niitä on noudattaa, jos tulee semmoinen ulkonaliikkumiskielto, että ei saa käydä ollenkaan ulkona.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä