Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Nyt on luvallista viettää yökkäripäiviä

Kaisa Hiltunen ja Paavo Spiderman nostavat kiposta asioita, joita he voivat tehdä yhdessä. Kuva: Aimo Salonen Kaisa Hiltunen ja Paavo Spiderman nostavat kiposta asioita, joita he voivat tehdä yhdessä. Kuva: Aimo Salonen
Kaisa Hiltunen hämmästyi omasta reaktiostaan, kun korona alkoi tosissaan vyöryä Suomeen.

– Näin ahdistuneisuushäiriöisena hämmästelen rauhallista oloani, Hiltunen totesi Facebookissa.

– En koe minkäänlaista paniikkia, enkä masennustaustastani huolimatta mielialan laskua. Kalenterin tyhjennyttyä koen lähinnä helpotusta.

Kommentti sai Karjalan Heilin sopimaan haastattelun Hiltusen kanssa. Ulko-ovella oli vastassa 5,5-vuotias Paavo, joka osasi tervehtiä kättelyn sijasta heilauttamalla kättä.

– Kiinnostavaa on nähdä, näkyykö tämä aika jossain vaiheessa tilastoissa myös niin, että ihmisten onnellisuus kasvaa perheen kanssa vietetyn ajan ansiosta, Hiltunen pohtii.

Hiltunen opiskelee Itä-Suomen Liikuntaopistossa tanssia ja somatiikkaa, jonka ohella hän on tehnyt kulttuurialan freelance-töitä.

– Minulla oli tulossa twerk-tanssiin liittyviä työpajoja, joista tykkään kauheasti, koska olen taustaltani myös opettaja, mutta kun ne poistuivat kalenterista, se tuntui tietyllä tavalla vielä paremmalta, Hiltunen sanoo.

– Toki se merkitsee myös tulojen vähenemistä, mutta esimerkiksi opintoihin liittyvät maksut ovat järjesteltävissä. Jännää on huomata, että jos nyt tekisin jonkinlaisen masennus- tai ahdistustestin, tulokset saattaisivat olla paljon paremmat kuin ennen tätä.

Hiltunen muistelee nähneensä sosiaalisesta mediasta introvertiksi tunnustautuvan ihmisen toteamuksen, että eihän tämä nyt päällä oleva tilanne poikkea millään tavalla normaalista introvertin elämästä.

Hiltunen seuraa nyt tavallista aktiivisemmin sekä perinteistä että sosiaalista mediaa.

– Maikkarilla oli tänä aamuna pätkä Haagan seurakunnasta, jossa oli nainen, joka kuljetti pyörällä ruokaa lähialueelle, Hiltunen toteaa kertoessaan, että hän olisi valmis itsekin osallistumaan jollain tavoin ruuan toimittamiseen niille, jotka eivät voi nyt itse sitä hankkia.

Sosiaaliseen mediaan syntyi varsin nopeasti ryhmiä, joissa ruoka-avun järjestämisestä puhutaan.

– Monilla oli Twitterissä ajatus, että joku vain koordinoisi avun, siihen voisi osallistua vaikka laittamalla ruoka-annoksia tai kuljettamalla niitä paikasta toiseen.

Hiltunen sanoo havainneensa, että ihmiset ovat nyt löytäneet toisensa.

– Sosiaalisessa mediassa liikkuu kyllä huuhaata, mutta se pystytään pysäyttämään paremmin kuin perusmöyhötys. Nyt kun on yhteinen uhka ja riski, ihmiset eivät ole toisiaan vastaan yhtä paljon kuin yleensä. Ihmiset ovat heränneet siihen, mitä voi tehdä itse.

Hiltunen myöntää, että toki on perheitä, joissa tilanne voi nyt mennä aiempaa huonommaksi, mutta monelle pakkotauko tulee jollakin tavoin tarpeeseen.

– Osa tekee etätöitä, mutta heidänkään ei välttämättä tarvitse lähteä minnekään. Voi olla vaikka päivän niissä yökkäreissä. Ei tarvitse hötkyillä minnekään ja yltiöpäinen kulutus vähenee.

Vanhemmuuteen kohdistuvat paineet vähenevät, kun hyvän äitiyden tai isyyden mittarina ei ole enää se, kuinka innokkaasti lasta viedään paikkoihin, joiden ovet ovat nyt sulkeutuneet.

– Mekin ollaan tässä nyt pelattu Paavon kanssa ihan rehellisesti ruutua, vaikka ruutuajasta paljon puhutaankin, Hiltunen tunnustaa.

– Koululaisetkin opiskelevat nyt ruudun kautta, ja se on muuttamassa koko ruutuajan käsitettä.

Kaisa ja Paavo ovat kehitelleet oman pelinkin. Äiti ja poika ovat miettineet pieniä yhteisesti tehtäviä juttuja kuten piirtämistä, painimista, tyynysotaa tai vaikka Pokémon-korteilla pelaamista.

– Ne on nyt tuolla kipossa, josta otetaan aina kolme tai neljä juttua ja tehdään ne. Sitten me ollaan pyöräilty, nyt kun meillä on pyöräilysäät, ja tuolla, missä on vielä vähän lunta, on käyty yrittämässä mäenlaskua.

Yhdessä on myös leivottu. Haastattelupäivänä oli suunnitelmissa pullan leipomista.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä