Julkaistu 

Korona uhkaa taksien toimintaa

Jarmo Kirjavainen korostaa taksien turvallisuutta ja toivoisi, että asiakkaat uskaltaisivat käyttää taksipalveluja. Kuva: Ville Tanskanen Jarmo Kirjavainen korostaa taksien turvallisuutta ja toivoisi, että asiakkaat uskaltaisivat käyttää taksipalveluja. Kuva: Ville Tanskanen

Korona on ajanut taksit ahdinkoon. Kriisi pakottaa takseja tekemään jopa lomautuksia ja suunnittelemaan uusia palveluja.

Taksitolpalla seisoo suuri joukko toimettomia takseja. Asiakkaat ovat kaikonneet hallituksen uusien koronasäädösten astuttua voimaan. Ihmiset eivät liiku minnekään ja ikäihmiset, jotka ovat yksi tärkeimmistä asiakasryhmistä, ovat kadonneet kokonaan. Taksiyrittäjä Paavo Soikkeli arvioi tuloksen laskeneen 50 prosenttia jo tähän mennessä ja lisää on hyvin todennäköisesti luvassa.
– Tässä odotellaan nyt ravintoloiden osalta sitä, että menevätkö ne kiinni. Jos ravintolat ovat viikonloppuisin auki, niin silloin voi olla vielä viikonloppuiltoinakin töitä.
Soikkeli kertoo normaalien viikonloppujen olevan yleensäkin rauhallisia. Kun yhä useampia esityksiä perutaan, kaupungin yöelämä hiljentyy entisestään ja sitä myötä tarve taksipalveluille.
– Sitten ei kai se muukaan auta kuin möllöttää kotona ja tehdä kotihommia, kun on aikaa, Soikkeli toteaa.

Neuvottelut lomautuksista
Tilanne on erityisen tiukka taksiyrittäjille, joiden alaisuudessa työskentelee muita kuskeja. Jyri Erola on vaikean valinnan edessä oman yrityksensä suhteen. Raskaita päätöksiä tulee tehdä, mutta hän ei halua päättää asioista ilman, että olisi kuunnellut kuljettajiensa mielipiteitä.
– Pidämme kuljettajien kanssa palaverin, jossa selvitämme tilannetta. Keskustelemme erilaisista vaihtoehdoista, joista osa sisältää lomauttamisen mahdollisuuden, Erola ilmoittaa.
Erola yrittää sitoutua siihen, että kuljettajilla olisi kriisin jälkeen vielä työpaikka. Hän ei kuitenkaan osaa sanoa, kuinka paljon töitä olisi tarjolla tässä välissä.
– Kriisi saattaa ajaa pankin juttusille, jotta toiminnan voisi pitää pystyssä.
Koska taksikuskit työskentelevät provisiopalkalla, asiakaskato koskee heihin erittäin kovasti. Jos ei ole kyytiä, ei ole palkkaa.
– Tuntuu ilkeältä pistää kuljettajia töihin, jos sillä ei oikeastaan tienaa mitään.

Tilanteen tasalla
Taksi Itä-Suomen operatiivinen johtaja Jarmo Kirjavainen pitää tilannetta äärimmäisen synkkänä. Lento- ja junaliikenne on pysähtynyt ja yritysmatkustaminen loppunut. Hän arvioi kuilun vain syvenevän entisestään. Kirjavainen haluaa kuitenkin muistuttaa ihmisiä taksien turvallisuudesta.
– Taksissa asiakas matkustaa yksinään ja se on turvallinen matkustusmuoto verrattaessa muuhun joukkoliikenteeseen.
Kirjavainen kertoo taksikuskien noudattavan THL:n suosituksia tarkasti. Takseista pidetään hyvää huolta ja ne puhdistetaan vähintään kerran päivässä. Mikäli potentiaalista saastumista epäillään, tehdään puhdistustoimenpiteet välittömästi. Autosta puhdistetaan kaikki, mihin asiakas voi koskettaa automatkansa aikana.
– Tämä tehdään asiakkaiden lisäksi myös kuljettajien suojaamiseksi, sillä monet kuljettajat kuuluvat riskiryhmiin ikänsä tai perussairauksiensa vuoksi. Tartuntoja yritetään välttää niin hyvin kuin mahdollista, sillä sellaisen ilmentyminen lopettaisi koko homman, Kirjavainen ilmoittaa.
Kirjavainen toivoisi, että taksipalveluita uskallettaisiin käyttää. Mikäli kyytiin ei uskaltaudu, taksit voivat toteuttaa muitakin asiointipalveluja, joilla pyritään esimerkiksi mahdollistamaan ruokien ja muiden elintarvikkeiden toimitus asiakkaille, jotka ovat kotikaranteenissa.
– Kuten hallitus sanoi, jokaisen pitää kantaa vastuunsa. Tämä tulee olemaan epämiellyttävää kaikille, se on varma. Yritetään pitää järki kädessä ja muistaa, ettei tämä mikään maailmanloppu ole.


Kaikki taksiyritykset kärsivät nyt

Korona on vaikuttanut myös Taksiykkösiin, joka on kärsinyt noin 20–30 prosentin laskun asiakasmäärissä. Autojen pesusta on tullut tiiviimpi osa toimintaa ja sitä on tehostettu. Asiakkaiden poistuttua kyydistä autoista pyyhitään desinfiointipyyhkeillä kaikki, mihin asiakas on mahdollisesti koskenut, kuten esimerkiksi ovenkahvat.
Vaihtoehtoisten palvelujen järjestäminen on yksi mahdollinen ratkaisu asiakaskatoon. Yrittäjä Toivo Hirvosen mukaan ruokatoimitusten järjestämistä on suunniteltu ja prosessi on tällä hetkellä työn alla.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä