Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Korona pyyhkäisee kaiken ylitse

Missä kaikki? Lounasaikaan kahvila Houkutus on tavallisesti niin suosittu, että tyhjiä pöytiä ei juuri ole. Toisin on nyt. Missä kaikki? Lounasaikaan kahvila Houkutus on tavallisesti niin suosittu, että tyhjiä pöytiä ei juuri ole. Toisin on nyt.
Maailmanjärjestys meni kerralla uusiksi maanantai-iltana, kun Suomen hallitus ilmoitti poikkeuksellisista rajoituksista koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Kaikkialla Suomessa koulut sulkevat ovensa keskiviikosta alkaen. Keskeytys koskee kaikkia oppilaitoksia peruskouluista korkeakouluihin.

Päiväkodit pysyvät toiminnassa, jotta yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien työssäkäynti turvataan. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi terveydenhoidon henkilökuntaa.

Koulujen sulkemisesta huolimatta kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lapsille järjestetään esiopetus sekä perusopetuksen 1.–3. luokkien opetus.

– Valmiudet etäopetukseen ovat hyvät: kaikilla yläkoulun oppilailla on henkilökohtaiset laitteet, joilla koulutehtäviä voi tehdä kotona, ja lisäksi meillä on olemassa toimivat alustat opetuksen järjestämiseen verkossa. Etäopetukseen siirtyminen tapahtuu meillä melko vaivatta, kuvailee Pielisjoen koulun rehtori Jouni Partti.

Jo alkuviikosta joensuulaiskouluista oli paljon oppilaita kotona etäopetuksessa. Esimerkiksi Lyseon peruskoulusta oli koteihin jäänyt useita kymmeniä koululaisia huoltajien ilmoituksella.

Tiistain jälkeen käytäntö koski kaikkia.

Maanantaina ja tiistaina tulvi ilmoituksia kaikesta, mikä onkaan kiinni. Julkiset laitokset, kuten kirjastot, uimahallit, taidemuseot, teatterit, harrastus- ja urheilutilat suljetaan.

Myös esimerkiksi Joensuun tavaramerkki, Suomen suven avaus, perutaan ensimmäistä kertaa historiansa aikana. Vuodesta 1985 järjestetty tapahtuma olisi tänä vuonna ollut 29. toukokuuta.

Korona heijastelee myös Pohjois-Karjalan käräjäoikeuteen, jossa joidenkin asioiden käsittelyä lykätään ja jo sovittuja istuntoja peruutetaan.

Lähes kaikki tapahtumajärjestäjät ovat vetäneet rastin keväisten tapahtumien päälle. Peruutukseen on mennyt valtava määrä konsertteja, teatteriesityksiä, kursseja, koulutustilaisuuksia, yleisötapahtumia ja erilaisia markkinoita.

Savon Kinojen elokuvateatterit ovat kiinni tällä tietoa–. huhtikuuta saakka.

Mikä sitten toimii? Kaupat saavat lähtökohtaisesti olla yhä auki normaalisti. PKO:n kaupoista Sokos supistaa aukioloaikojaan ja on esimerkiksi tulevana sunnuntaina kiinni.

Moni ravintolayrittäjä ja kauppias mietti vielä tiistaina, kuinka toiminta jatkuu.

Kahvila Houkutuksen yrittäjä Pirkko Burmanin mukaan tilannetta seurataan nyt silmä kovana.

– Toistaiseksi pidämme kahvilan auki normaalein aukioloajoin ja esimerkiksi lounassalaatti on yhä tarjolla. Mutta yt-neuvottelut on ollut pakko aloittaa: vähintään lomautuksia on luvassa, niin hiljaiseksi meillä on mennyt.

– Leipomo- ja tilaustuotteet saattavat pitää meitä vähän aikaa pinnalla, mutta veitsenterällä mennään varmasti joka paikassa, Burman huokaa.

Ravintola-ala eli kaikkiaan vielä tiistaina epätietoisuuden vallassa; määrätäänkö ravintolat suljettavaksi, ja jos, niin millä aikataululla. Tiistaina ovet vielä olivat auki, mutta loppuviikosta ei kenelläkään ole täyttä varmuutta.

Joensuulaiset kuntosalit pitävät lähtökohtaisesti ovensa auki – ainakin toistaiseksi. Myöskään ryhmäliikuntatunteja ei peruta kokonaan. Esimerkiksi Kuntokeskus Energy järjestää jatkossa jumppatunnit niin, että osallistujia on ohjaaja mukaan lukien enintään yhdeksän.

Kuntosalit ilmoittavat tehostavansa siivousta ja lisäävänsä desinfiointiaineiden tarjontaa laitteiden ympärillä ja pukuhuoneissa.

Myöskään terveyspalvelut eivät luonnollisesti mene kiinni. Siun soten puhelinpalvelut ovat tällä hetkellä hyvin kuormittuneita koronavirukseen liittyvistä puheluista. Siun sotesta kerrotaan, että puhelinpalveluihin on lisätty henkilöstöä, mutta alueen asukkailta pyydetään nyt erityistä malttia ja harkintaa.

– Päivystys on tarkoitettu päivystyspotilaille, eikä sinne pidä tulla kiireettömissä asioissa tai pelkän sairausloman takia. Siun sote suosittelee alueen työnantajia muuttamaan omaa ohjeistustaan siten, että lyhyisiin sairauslomiin (esimerkiksi seitsemän päivää) riittäisi ilmoitus esimiehelle, eikä lääkärintodistusta tarvittaisi, Siun sotesta tiedotetaan.

Siun soten kaikkien terveysasemien palvelunumerossa puhelimessa alkaa ensimmäisenä takaisinsoittopyyntöä tarjoava nauhoite.

– Jos ei halua jättää takaisinsoittopyyntöä, pitää odottaa nauhoite loppuun ja jäädä linjalle odottamaan, että puhelu yhdistyy, Siun sotesta neuvotaan.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä