Julkaistu    |  Päivitetty 
Ville Tanskanen

Ufohavainto Liperissä

11.10.1984 ilmestyneen artikkelin kuvaan tallentui Ihalaisten lisäksi taiteilijan näkemys ufosta. 11.10.1984 ilmestyneen artikkelin kuvaan tallentui Ihalaisten lisäksi taiteilijan näkemys ufosta.

Heinäkuun 9. päivä 1984. Liperiläinen Sakari Ihalainen ja hänen pojanpoikansa Petteri havaitsivat taivaalla jotain mystistä. Ihalainen epäili ensin omaa näkökykyään ja alkoi sitten ihmetellä, mitä hän olikaan päässyt todistamaan.

Liperin kylillä hänet tunnettiin miehenä, jonka sanaan voi luottaa. Tämän vuoksi Ihalainen ei tohtinut hiiskua ainutlaatuisesta kokemuksestaan kenellekään, edes lähimmille naapureilleen.

Salailua kesti yli kolme kuukautta, kunnes Ihalainen oli viimein valmis kertomaan asiasta eteenpäin, tässä tapauksessa Karjalan Heilille. 11.10.1984 ilmestyneen artikkelin otsikko alkoi kysymyksellä: ”Näkivätkö Ihalaiset UFON?”

 

Tapahtumat saivat alkunsa noin kello 20. Sää oli heinäkuulle tyypillisen kirkas ja valoisa. Ihalainen istuskeli ihailemassa kesäiltaa, kun yhtäkkiä alkoi tapahtua.

– Tuolta lännestä järveltä päin alkoi lähestyä joku kirkas esine. Se tuli suoraan tuossa muutaman kymmenen metrin päässä olevien haapojen yli. Esineen kokoa on vaikea ainakaan näin jälkeenpäin arvioida, kertoo Ihalainen.

Ihalainen kuvailee lähestynyttä esinettä lautaseksi, joka oli alkanut tehdä pyörivää liikettä laskeutuessaan.

– Se tuli aivan matalalle. Olisiko ollut noin puolen metrin korkeudella.

 

Lentävä lautanen tarkasti Ihalaisen pihanurmikon läpikotaisesti, kohoten sitten tekemään samat toimenpiteet pyykkinarulle.

– Silloin huusin sisälle olevalle Petterille, että tulehan katsomaan, niin näet lentävän lautasen.

Petterin tullessa ulos lentävä lautanen jatkoi samaa kiertokulkuaan, kohoten välillä puiden latvoihin ja laskeutuen sitten takaisin suorittamaan tutkimuksiaan.

– Olisiko se esine ollut noin metrin läpimittainen ja siitä kohosi sellaisia spiraaleja. Se oli kirkas, sellainen hopeanvärinen. Heitin minä sitä kivelläkin.

Esineen järjestämä esitys kesti Ihalaisten arvion mukaan viitisen minuuttia, jonka jälkeen lautanen katosi sinne, mistä oli tullutkin.

 

Tapaus hämmensi Ihalaisia.

– En minä ainakaan keksi mitään järkevää selitystä koko asialle. Liekö ollut ufo tai muu luonnonoikku. Aikaisemmin en kuitenkaan ole moista nähnyt, vakuuttaa Ihalainen.

Tapauksesta he eivät kehdanneet puhua kellekään, sillä epäilivät sen aiheuttavan vain epäuskoisuutta ja turhaa pelkoa. Itse he suhtautuivat tapaukseen enemmänkin mielenkiinnolla.

– Eihän meistä pelännyt kumpikaan. Sanoin vielä Petterille, että anna tulla lähelle, niin otetaan se kiinni, mutta ei sitä kiinni olisi saanut, niin sillä oli vilkas liike, muistelevat Ihalaiset.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä