Julkaistu 

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa aloittaa yt-neuvottelut koronaviruksen vaikutusten takia

Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa käynnistetään 17.3.2020 yhteistoimintaneuvottelut koronavirustilanteen vuoksi. Pandemia vaikuttaa tällä hetkellä erityisesti matkailu- ja ravitsemistoimialaan sekä liikkumiseen. Kysyntä ja asiakasmäärät hotelleissa, ravintoloissa, parturi-kampaamoissa ja liikenneasemilla ovat jo nyt vähentyneet merkittävästi, ja PKO:n arvion mukaan tilanne tulee vaikeutumaan edelleen.

Yt-neuvotteluilla pyritään PKO:n tiedotteen mukaan sopeutumaan valmiuslain mukaiseen toimintaan.

– Yt-neuvottelujen ensisijainen tavoite on turvata jokaisen työntekijän toimeentulo niin hyvin kuin se on mahdollista ja varmistaa organisaation toimintakyky, tiedotteessa todetaan.

Neuvotteluissa kartoitetaan ja arvioidaan henkilöstön mahdollisuutta toimia eri työehtosopimusten piirissä, käyttää mahdollisuuksien mukaan erilaisia vapaita sekä vuosilomia tai vaihtaa lomarahoja vapaiksi. Lomautusten määrä pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Yt-neuvottelut koskevat koko PKO:n henkilöstöä pois lukien ne asiantuntija- ja esimiestehtävät, joita tarvitaan toiminnan koordinoimiseen.

− Työn vähenemisestä huolimatta esimerkiksi ruokakaupoissamme saattaa esiintyä myös työvoimapulaa. Tämä voisi johtua tilanteesta, jossa iso osa henkilöstöä joutuisi karanteeniin, sairastuisi yhtäaikaisesti, tai jäisi kotiin esimerkiksi päiväkodin ollessa kiinni, kertoo PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä.

– Työntekijöiden valmiutta auttaa näissä tilanteissa yli osuuskaupan toimialarajojen kartoitetaan, ja mahdollisten lomautusten määrä ja vaikutukset pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Lomautuksia pyritään välttämään myös hyödyntämällä työehtosopimuksessa olevia mahdollisuuksia työaikajoustoihin, Kivelä jatkaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä