Julkaistu 

Joensuun seurakunnat muuttavat toimintaansa poikkeusoloissa – jumalanpalvelukset välitetään verkossa

Pääkirkot ovat poikkeusoloissa sunnuntaisin auki hiljentymistä varten. Jarno Pääkkönen Pääkirkot ovat poikkeusoloissa sunnuntaisin auki hiljentymistä varten.

Joensuun seurakuntayhtymä muuttaa toimintaansa hallituksen poikkeusoloja varten tekemien linjausten mukaiseksi. Suomen ev.lut. kirkon piispat antoivat maanantaina 16.3.2020 julkilausuman koskien hallituksen linjauksista. Piispat ovat yhdessä päättäneet, että jumalanpalvelukset julkisina tilaisuuksina keskeytetään toistaiseksi. Jumalanpalvelus välitetään verkon välityksellä eli seurakunta muodostuu etäyhteydellä jumalanpalvelusta seuraavista henkilöistä.

Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä julkaisee sunnuntaisin kello 10 verkkosivuillaan tallenteen jumalanpalveluksesta. Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä tiedottaa internetissä katsottavista jumalanpalveluksista verkkosivuillaan osoitteessa www.joensuunevl.fi ja sosiaalisen median kanavissa. Jumalanpalvelus on kuultavissa myös radion välityksellä sunnuntaisin Yle Ykköseltä kello 10.

Vaikka jumalanpalvelusta ei yleisölle fyysisesti järjestetä, piispat suosittelevat pitämään seurakunnan pääkirkon auki verkossa katsottavan jumalanpalveluksen jälkeen hiljentymistä ja yksityistä rukousta varten. Joensuun seurakuntien pääkirkot (Joensuun, Pielisensuun, Rantakylän, Pyhäselän ja Enon kirkot sekä poikkeuksellisesti Kiihtelysvaaran seurakuntatalon kirkkosali) pidetään auki sunnuntaisin kello 11–13 välisenä aikana. Tuolloin paikalla on myös seurakunnan työntekijä keskustelua varten.

Kirkolliset toimitukset kuten kasteet, avioliittoon vihkimiset ja hautaan siunaamiset toimitetaan myös poikkeusoloissa. Perheiden ja omaisten kanssa sovitaan, että toimituksissa voi olla paikalla enintään 10 ihmistä.

Joensuun seurakunnat kartoittavat iltapäiväkerhojen osalta, onko osallistujien joukossa lapsia, joille järjestetään lähiopetusta kouluissa. Iltapäiväkerhot järjestetään, jos lähiopetuksessa olevilla on tarvetta kerhoille.

Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä noudattaa hallituksen linjauksia myös rajaamalla kokoontumisiin osallistuvien määrää. Jo aiemmin seurakuntayhtymä on päättänyt, että pienryhmätoiminta, yleisötilaisuudet ja konsertit ovat tauolla 31.5.2020 saakka. Seurakunnan tiloja ei myöskään enää vuokrata muisto-, juhla- ja perhetilaisuuksiin.

Seurakuntien toimistot pysyvät avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–12. 

Seurakunta pyrkii auttamaan ja tukemaan ihmisiä poikkeusoloissa. Seurakuntien diakoniatyöntekijät ovat aktiivisesti yhteydessä seurakuntalaisiin, ja keskusteluyhteys säilytetään, vaikka riskiryhmiin kuuluvien luona ei voida poikkeustilanteessa vierailla. Seurakuntalaisia kannustetaan soittamaan matalalla kynnyksellä oman seurakunnan työntekijöille. Mahdollisuuksien mukaan seurakunnat auttavat myös esimerkiksi kaupassa tai apteekissa käynnissä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä