Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Lasiseinä sopii pieneenkin asuntoon

Makuuhuoneita rajataan usein lasisilla tilanjakajilla, vaikka ensimmäinen ajatus voikin olla, että yksityisyys kärsii; seinän yhteyteen voi kuitenkin halutessaan asentaa verhot näkösuojaksi. 
Kuva: Mirror Line Makuuhuoneita rajataan usein lasisilla tilanjakajilla, vaikka ensimmäinen ajatus voikin olla, että yksityisyys kärsii; seinän yhteyteen voi kuitenkin halutessaan asentaa verhot näkösuojaksi. Kuva: Mirror Line
Avasitpa Instagramin tai Pinterestin sisustusaiheisen tilin, pistävät feedin lomasta välittömästi silmään lasiset ruudukkoseinät mustilla puitteilla.

Ensin näitä seiniä alkoi näkyä loft-tyyppisissä, hivenen industrialistisissa asunnoissa tilanjakajana, sittemmin kaikenlaisissa kodeissa aina kerrostaloyksiöistä suuriin omakotitaloihin.

– Trendi on luultavasti alkanut juuri sellaisesta teollisesta, avarasta ja pelkistetystä tyylistä, kertoo liukuovikaapistoja ja tilanjakajia valmistavan Mirror Linen markkinointipäällikkö Laura Saaranluoma.

Lasiset ruudukkoseinät alkoivat viime vuonna mennä Mirror Linella kuin kuumille kiville, vaikka muualla Euroopassa ne ovat olleet trendi jo pidempään.

– Kiinnostus niiden osalta näyttää kuitenkin jatkuvan, koska kuulin, että niitä näkyi vieläkin Pariisissa sisustusmessuilla. Messuillahan esitellään usein asioita, joiden tulo Suomeen voi kestää useamman vuoden, Saaranluoma kertoo.

Lasiseinät toimivat kiinteitä seiniä kevyempänä tilanjakajana, minkä vuoksi niitä tilataan ehkä yllättäenkin paljon myös yksiöihin.

– Tällä ratkaisulla pientäkin tilaa on mahdollista rajata siten, että huone säilyy silti ilmavana, Saaranluoma toteaa.

Lasiset tilanjakajat teetätetään tilaustyönä, ja niitä voi pitkälti muokata mieleisekseen: Tilanjakaja voi olla pelkkä kiinteä seinä tai liukuovella varustettu seinä, ja seinä voi olla myös vain puoliksi lasia siten, että alaosa tarjoaa näkösuojaa.

Myös jakolistojen määrä on mahdollista valita itse, mutta on hyvä huomioida, että listojen määrä vaikuttaa myös seinän hintaan – ruudukko on usein pelkällä vaakajaolla olevaa seinää tai ovea kalliimpi. Visuaalisesti vasta noin 80 senttimetriä leveisiin oviin ja seiniin suositellaan pystyjakoa.

– Lasiseiniä käytetään tosi paljon makuuhuoneiden rajaamiseen, mikä voi tuntua hassultakin, koska siitä tavallaan katoaa yksityisyys. Mutta usein lasiseinien tai -ovien yhteyteen asennetaan vielä verhot, joilla saadaan tarvittaessa yksityisyyttä, Saaranluoma kertoo.

Saaranluoman mukaan lasiruudukkoseinä tai -ovi voidaan periaatteessa asentaa millaiseen suoraan tilaan vain; esteenä voi toimia lähinnä viisto katto. Pieni heitto huoneessa ei haittaa, sillä liukuovien pyörästössä on säätövaraa.

Liukuovet ja seinät voi myös pääsääntöisesti asentaa itse.

– Varsinkin alakantoisten liukuovien asennus on helppoa. Ovia saa myös yläkantoisina, jos alas ei halua kiskoa, ja senkin voi asentaa itse.

Moni pohtii myös lasiovien ja -seinien hintaa, sillä erikoistuotteet eivät useinkaan ole edullisia.

Lasiseinäkkeiden hintahaarukkaa ei ole helppoa löytää, sillä ne teetätetään mittatilauksena lähes poikkeuksetta, jolloin hinta voi vaihdella suuresti. Jotakin osviittaa verkosta voi kuitenkin saada: Suomen Lasitehtaan verkkosivujen mukaan 1-osainen seinä tai ovi verottaa lompakkoa 700 euron verran, 2-osainen 1 200 euron verran ja kolmiosainen 1 600 euron verran. Hietakarin verkkosivujen mukaan noin puolentoista metrin oviaukkoon tuleva lasinen, ovella varustettu ruudukkoseinä keventäisi kukkaroa lähes 2 400 euron verran.

Laura Saaranluoman mukaan 1-osainen tilanjako-ovi irtoaa 600 eurolla.

– Haitari on aika laaja sekä kokojen että hintojen osalta. Yleisin vaihtoehto taitaa olla 2-osainen seinäke, sillä sellainen sopii monenkokoiseen kotiin, Saaranluoma toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä