Julkaistu    |  Päivitetty 
Marko Siintomaa

Subarun säästö-Boxer

Subaru Forester on muotoilultaan kulmikas ja tämän myötä sisällä on selkeät tilat. Kuva: Marko Siintomaa Subaru Forester on muotoilultaan kulmikas ja tämän myötä sisällä on selkeät tilat. Kuva: Marko Siintomaa

Subaru on aina ollut hieman erilainen. Moottorina on boxer eli vastaiskumoottori, jossa männät liikkuvat vaakatasossa ja siten käynti on varsin värinätöntä. Lisäksi Subaru on profiloitunut nelivetoisten autojen valmistajana.

Subarun symmetrinen neliveto on koko ajan päällä, eikä auto ole ensisijaisesti etu- tai takavetoinen ja vasta tiukassa paikassa nelivetoinen. Nyt Subaru on tuonut markkinoille itselataavan hybridin.

 

 

”Itselataava Hybrid” tuntuu terminä jakavan mielipiteitä. Varsinkin jotkut henkeen ja vereen täyssähköautoilijat pitävät termiä harhaanjohtavana. Toiset taas arvostavat sitä, ettei tarvitse puljata latausjohtojen kanssa, vaan hybrid-järjestelmä lataa akkua joko jarrutusenergiasta tai polttomoottorin avustuksella.

Koeajon aikana lämpötila oli nollan kahta puolen. Foresterin polttomoottori tuntui pyörivän ahkerasti ja pelkällä sähköllä liikkuminen oli vähäistä. Ajoakun piti olla latautuneena lähes täyteen ja kaasun kanssa sai olla tosi varovainen, jotta liikuttiin sähkön voimalla. Vähänkään kovempaa kaasua painaessa polttomoottori lähti heti käyntiin. Ainakin näin talvikelissä hybrid-järjestelmä auttaa lähinnä kiihdytyksissä ja kaksilitrainen vapaasti hengittävä 150 hevosvoiman moottori kaipaakin lisää voimaa.

Hybrid-järjestelmän 16,7 hv:n sähkömoottori on moottorin ja vaihdelaatikon välissä. Moottoreiden yhteisteho on siis 167 hv, joka on tämän kokoiselle autolle aika vähän. Nollasta sataan luvataan menevän noin 12 sekunnissa ja se kertoo jo paljon. Lisäksi varsinkin yläkierroksilla ja kiihdytyksessä moottorin käyntiääni on varsin karkea. Euroopan-malleissa on seitsemän virtuaalista vaihdepistettä, jotka tuovat CVT-vaihteistoon hieman perinteisempää tuntua.

Kylmänä moottori tuntuu käyvän koko ajan ajossa hieman korkeammilla kierroksilla, kun taas lämmetessään kierrokset ovat matalampana esimerkiksi maantieajossa. WLTP-kulutuksen luvataan olevan 8,1 l/100 km. Tämä vaikuttaa pitävän aika hyvin paikkansa, sillä 80 km/h maantieköröttelyssä auton oma kulutusmittari näytti seiskalla alkavia lukemia.

Jos ohitustilanteissa esille tuleva tehon puute ei haittaa, niin muuten Foresterillä pärjää muun liikenteen seassa.

 

 

Subaru Forester on kasvanut vuosien varrella aika tavalla muiden automallien tapaan ja nykyisin sitä voi pitää suomalaisessa mittapuussa isona autona. Tilaa on kiitettävästi niin edessä kuin takanakin. Korin muotoilusta voi olla montaa mieltä, mutta ovatkohan auton suunnittelijat pelanneet vähän liikaa Minecraft-peliä? Auto on nimittäin varsin kulmikkaan muotoinen. Tämä toki tuo auton sisälle selkeät tilat ja takakonttiin mahtuu hyvin tavaraa.

Hienona yksityiskohtana mainittakoon, että kerrankin tavaratilan päällä olevalle suojaverholle on oma tila kontin pohjan alla Hybrid-järjestelmän akkujen vieressä eikä se jää kuljeksimaan miten sattuu.

 

 

Ajettavuudeltaan Subaru Forester ei tarjoa oikeastaan mitään ihmeellistä. Kori on toki korkea ja jos oikein kovasti yrittää kanttailla menemään niin korkeus tuntuu. Toisaalta moottoritilassa oleva boxer-moottori on huomiota herättävän alhaalla ja voimalinja muutenkin matalalla.

Matkustusmukavuus eli jousitus on myös hyvällä tasolla eikä ohjauksesta löydy suuria puutteita. Alla olleet talvirenkaat pehmeine runkoineen sotkivat hieman tuntumaa, mutta ohjaustuntuma on ”ookoo” ja ohjaus palauttaa hyvin. Lisäksi huomasin ajavani mielellään pienempiä teitä pitkin ja tähän Foresterillä onkin ihan hyvät edellytykset.

Nelivetojärjestelmä vaikuttaa olevan aidosti toimivaa laatua. Se osaa siirtää voiman pois luistavalta renkaalta pitävälle, ja täten tiukasta paikasta pääsee pois. Maavaraa luvataan olevan 22 senttiä, joten tällä autolla uskaltaa poiketa huonolle tielle asfaltilta pois urbaanista betoniviidakosta.

Media

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä