Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuomo Kondie

Maata pitkin matkustaessa saa paljon enemmän

Olen aina pitänyt matkailusta. Minua kiehtovat kaukaiset maat, niiden maisemat, tavat ja kielet, ja olen aina tuntenut jonkinlaista kaukokaipuuta.

Viime vuosina olen herännyt enemmän pohtimaan matkailun ympäristövaikutuksia. Lentomatkailu nimittäin saastuttaa todella paljon muihin matkustuskeinoihin verrattuna. Matkalle pääsee toki muutenkin kuin lentämällä, mutta monelle ajatus maata pitkin matkustamisesta tuntuu yhä hankalalta ja epärealistiselta.

Todellisuudessa lentämättä matkailu ei ole lainkaan niin hankalaa tai edes kallista kuin usein kuvitellaan. Aiemmin tänä vuonna kävin opintojeni puolesta Saksassa, ja hiljan kävin lomamatkalla Portugalissa – molemmat matkat tein kokonaan lentämättä.

Aiemmin olen matkustanut maateitse Kiinaan saakka.

Suomesta pääsee Euroopan suuntaan helpoiten kahta pääreittiä: joko Baltian tai Ruotsin kautta. Molemmissa tapauksissa täytyy ensin matkustaa laivalla.

Länsi-Eurooppaan pääsee helpoiten Ruotsin kautta, sillä Baltian läpi ei mene kunnon junayhteyksiä, vaan matkaa täyty tehdä bussilla, joka ei pärjää nopeudessa tai mukavuudessa junille. Sitä kautta tosin avautuvat Baltian ja muun Itä-Euroopan ihmeet, jotka ovat matkailualueina yhä suomalaisten huonosti tuntemia ja todella aliarvostettuja.

Eurooppaa kauemmaskin toki pääsee lentämättä. Kiinaan pääsee Venäjän kautta viikossa, ja matka Siperian rataa pitkin mukavassa makuuhytissä on jo kokemus itsessään. Valtamerten ylitsekin pääsee halutessaan rahtilaivan kyydissä, jolloin pääsee nauttimaan suunnattoman avomeren taiasta. Lentämättä matkustava saa paljon vastinetta ajalleen.

Junamatkailu on Euroopassa erittäin mukavaa lentämiseen verrattuna.

Maateitse matkatessa välttää ikävät turvatarkastukset, jonottaa tarvitsee vähemmän ja junissa on enemmän tilaa ja mukavammat istuimet kuin täyteen sullotuissa lentokoneissa. Monista junista löytyy ravintolapalveluita, joiden taso vaihtelee maasta riippuen.

Silti matkustaessa on hyvä varata mukaan evästä. Itse pidän aina mukana vettä ja jotain energiapitoista syömistä, kuten pähkinöitä. Tämä toimii myös hyvänä varotoimena sen kannalta, jos tapahtuu yllättäviä tilanteita, kuten junien myöhästymisiä tai peruuntumisia. Tilanteita on helpompi selvittää, kun nälkä ja jano eivät vaivaa.

Maata pitkin matkailu ei ole lainkaan niin kallista,kuin usein ajatellaan. Kaikista halvimpien halpalentoyhtiöiden kanssa tämä matkailumuoto ei toki pysty kilpailemaan, mutta esimerkiksi Saksaan pääsee maateitse yhtä halvalla tai halvemmallakin kuin lentämällä.

Portugaliin saakkakin edestakaiset matkani olivat vain hiukan halvimpia lentoja kalliimpia, ja hintaan sisältyi kolmen päivän yöpymiset matkan varrella.

Kauemmas matkatessa Interrail on erittäin varteenotettava vaihtoehto, sillä sen ikonisimman kuukauden lipun lisäksi löytyy paljon muitakin vaihtoehtoja. Jos matkoihin menee vaikka muutama päivä, voi hankkia lipun, joka oikeuttaa viiden päivän vapaaseen matkusteluun kuukauden aikana.

Lentäminen on tietenkin lähes aina junamatkailuun nähden nopeampaa, ja tämä täytyy tietysti ottaa huomioon matkasuunnitelmia tehdessä. Jos vain sattuu olemaan mahdollisuus tehdä etätöitä, ei tämä ole suurikaan este. Junissa saa tehtyä töitä oikein mukavasti, eikä matkapäiviä tällöin tarvitse ottaa vapaaksi. Tietysti sitäkin voi miettiä, miten kannattavaa matkailu ylipäätään on, jos siihen ei ole aikaa. Minne tahansa Euroopassa pääsee kuitenkin noin kolmessa päivässä.

Vaikka omat syyni lentämisen välttelyyn johtuvatkin sen ympäristövaikutuksista, on maata pitkin matkustamisessa paljon etuja.

Matkasta itsestään tulee merkittävä osa kokemusta pelkän kohteen lisäksi. Se tuo aivan toisenlaista matkan tuntua, kun saa rauhassa katsella ohikulkevia maisemia, ihmetellä luonnon ja maiseman muutoksia alueiden ja valtioiden vaihtuessa toiseen. Mielikin pysyy paremmin mukana, eikä esimerkiksi jet lag pääse yllättämään.

Matkan voi halutessaan aikatauluttaa niin, että ehtii sen varrella pysähdelläkin ja tutustua välietappeihin paremmin. Yhden kohteen sijasta ehtiikin tutustua useampaan.

Enää en haluaisi lentää, jos se vain suinkin on vältettävissä. Maata pitkin matkatessa saa niin paljon enemmän.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä