Julkaistu 
Aimo Salonen

Kaupunki pohtii, mitä se tekee Pekkalan rakennuksille

Pekkalan päärakennuksessa on lasten ja nuorten kuvataideopetusta. Lisäksi alueella on kansalaisopiston muuta toimintaa, Steinerpäiväkoti ja asuntoja. Anna Dannenberg Pekkalan päärakennuksessa on lasten ja nuorten kuvataideopetusta. Lisäksi alueella on kansalaisopiston muuta toimintaa, Steinerpäiväkoti ja asuntoja.

Kaikki vaihtoehdot remontoinnista myyntiin ovat mahdollisia. Kansalaisopistolle on luvattu jatkoa ainakin lukuvuodelle 2020–21.


Joensuun kaupunki pohtii, mitä se tekee Pekkalan kartanon rakennuksille. Tällä hetkellä alueella toimii Joensuun seudun kansalaisopisto sekä Steinerpäiväkoti. Lisäksi rakennuksissa on asuntoja.

Kansalaisopiston rehtori Tero Väänänen kertoo, että kaupungin tilakeskus on luvannut, että opisto voi toimia Pekkalassa ainakin lukuvuoden 2020–21. Mitä tämän keskustelun takana on, mitä suunnitelmia kaupungilla on Pekkalan rakennuksille?

– Kyse on siitä, että rakennukset ovat vanhoja ja niiden kunto heikkenee. Joudumme miettimään, mitä niille tehdään, tilakeskuksen johtaja Timo Korhonen vastaa.

Mitä kaupunki sitten aikoo tehdä: aletaanko rakennuksia kunnostaa vai myydäänkö ne?

– Kaikki vaihtoehdot ovat mahdollisia, mutta mitään suunnitelmia ei ole vielä tehty, emme ole edes keskustelleet niistä.

Pekkala on käsite joensuulaisessa kuvataideopetuksessa. Päärakennuksessa toimii lasten ja nuorten kuvataideopetus, lisäksi kansalaisopistolla on kädentaito-opetusta sivurakennuksessa. Mitä tapahtuu, jos Pekkalasta joudutaan luopumaan ja toimintoja hajauttamaan?

– Olisihan se iso haaste, mutta näen siinä myös mahdollisuuksia, rehtori Väänänen vastaa.

– Iso osa lapsista on kulkenut Pekkalaan kouluista, ja jos toimintoja siirretään niille, lapset voivat jäädä meidän tunneillemme suoraan koulun jälkeen.

Väänänen muistuttaa, että Karsikon koulun suunnittelu on alkamassa.

– Jos Pekkalalle on tapahtumassa jotain, se on järkevää ottaa huomioon suunnittelussa. Meillä on Pekkalassa esimerkiksi hyvät keramiikan tilat ja tarvitsemme myös muita erikoistiloja muun muassa valokuvaukseen.


Pekkalan tilanne nousi esille, kun Karjalan Heili haastatteli 100-vuotistaivaltaan juhlivan Joensuun seudun kansalaisopiston rehtoria. Tero Väänäsen haastattelu julkaistaan keskiviikkona 26. helmikuuta jaettavassa printti-Heilissä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä