Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Laulurinne remontin tarpeessa

Ilosaarirock on kasvanut sellaisiin mittoihin, että jokainen neliömetri Laululavan edustalla on tärkeä. Esimerkiksi nämä puut estävät myyntikojujen sijoittamisen aidan viereen. Kuva: Hanna Käyhkö Ilosaarirock on kasvanut sellaisiin mittoihin, että jokainen neliömetri Laululavan edustalla on tärkeä. Esimerkiksi nämä puut estävät myyntikojujen sijoittamisen aidan viereen. Kuva: Hanna Käyhkö
Laulurinteen kehittämisestä ja remontoinnista tehtiin muutama vuosi sitten yleissuunnitelma, johon osallistui Joensuun kaupungin lisäksi useita eri toimijoita. 1980-luvulla rakennettu Laulurinne alkaa olla tekniikaltaan, tiloiltaan ja tiestöltään rapistumassa, ja yleissuunnitelmaan listattiin kaikki mahdollinen, mikä parannusta vaatisi.

–  Se suunnitelma on kieltämättä kunnianhimoinen. Hintalappu on niin iso, etten uskalla sitä edes aktiivisesti ajatella, kaupungininsinööri Ari Varonen naurahtaa.

Ihan heti ei siis Laulurinteellä ole tapahtumassa mitään ihmeitä.

Yleissuunnitelmassa Laulurinnettä käsiteltiin kahdesta näkökulmasta: tapahtumien järjestämisen sekä säännöllisen arkikäytön, siis virkistystoiminnan ja liikkumisen, kannalta.

Joensuun kaupungin markkinointijohtaja Markku Pyykkösen mukaan Laulurinteen yleissuunnitelmassa on paljon hyviä ideoita, joista moni palvelisi käyttöä ympäri vuoden.

– Uimarannan ja poluston parannustyöt sekä esimerkiksi Laululavan takanurmialueen kunnostaminen helpottaisivat alueen palastelua pienempiin osiin, jolloin siellä olisi parempi järjestää myös pienempiä tapahtumia.

Viranomaismääräykset ovat viime vuosina tiukentuneet ja yleisön vaatimustaso kasvanut.

–  Esimerkiksi viemäriverkosto, johon saisi liitettyä vesivessat, palvelisi tapahtumia paljon.

–  Koko alueen parannus lisäisi varmasti alueen käyttöä sekä saattaisi tuoda ihan uusia tapahtumia, Pyykkönen huomauttaa.

Suurimmat paineet Laulurinteen päivittämiseen tulevat toki Ilosaarirockin järjestämisestä. Popmuusikoilla olisi alueelle isojakin toiveita, mutta Ilosaarirockin tuottaja Petri Variksen mielestä alkuun päästäisiin jo pienin korjauksin.

– Suurin ongelma on päälava-alue. Suihkulähteen etupuolella oleva kukkula blokkaa alueen niin, että yleisöä mahtuu päälavan eteen liian vähän. Jos tuon kukkulan voisi tasoittaa, se jo mahdollistaisi sen, että voisimme saada myyntiin vaikkapa 5  000 lippua lisää – ja jonkin isomman nimen tulemaan tänne.

Toinen päälavaa haittaava kukkula on suoraan Laululavan edustalla oleva pieni rinnealue.

–  Tämä kukkula rajaa päälavan kokoa. Näiden valotolppien ja vesipisteen sijainnin kanssa elämme ihan senttipeliä, Ilosaarirockin tuotantopäällikkö Jani Salomaa lisää.

Laululava sanelee ehdot koko päälavan koolle.

–  Tänä vuonna meiltä jäi tulematta yksi aika kova nimi; siihen yhtenä syynä oli se, että meidän lavatila on yksinkertaisesti rajallinen, Petri Varis sanoo.

Siinä missä tasoitettavat kukkulat vaatisivat maansiirtotöitä, kuulostaa Poppareiden toinen toive varsin maltilliselta.

–  Jos tuosta leirintäalueen aidan reunasta voisi kaataa 8 puuta, helpottuisi erilaisten kojujen sijoittelu paljon; samalla saisimme hieman lisää tilaa kokonaiskäyttöön.

Myös raviradan ja Laulurinteen välinen kurapuro vaatisi parannusta – tai siis maata päälleen.

–  Suihkulähdehän on hieno, jos se on kunnossa, mutta tuo kuivunut oja sen sijaan ei. Se rajoittaa ajoneuvojen liikkumista ja on muutenkin hankala.

Myös Linnunlahden rannan parannus helpottaisi Ilosaarirokin järjestelyjä.

– Sehän palvelisi arkikäyttöäkin valtavasti, jos uimaranta saataisiin nykyaikaiseksi. Ja meille sopisi, että hiekkaranta-alue olisi isompi ja pohjat paremmassa kunnossa.

Ilosaarirockin lonkerot ulottuvat Laulurinteellä jo lähes joka suuntaan.

–  Uusia lisäalueita emme tosiaan tarvitse, vaan nimenomaan pääalue, siis näkyvyys päälavalle, täytyisi saada suuremmaksi, Varis huomauttaa.

Vaikka muualla Suomessa Laulurinne tunnetaan erityisesti Ilosaarirockin kotipesänä, on alueella kaupunkilaisille paljon suurempi merkitys.

Laulurinne, sen takanurmet, Linnunlahden uimaranta sekä venesataman alue ovat tärkeitä ulkoilu- ja virkistysalueita. Ja toki Laulurinne palvelee siinä alkuperäisessä tarkoituksessaan, johon se 1985 rakennettiin: koululaisten suvenavaus on käytännössä ainoa tapahtuma, jolloin portaille on varsinaista käyttöä.

–  Onhan siellä porrasjuoksijoita ympäri vuoden, Varonen huomauttaa.

–Koko Laululava alkaa olla remontin tarpeessa, kun se on rapistunut vuosikymmenien aikana. Uskoisin, että alamme tehdä remonttia pala kerrallaan, ehkäpä tässä muutaman vuoden sisällä, Varonen laskeskelee.

Laulurinteen muissa tapahtumissa itse Laululavalla ei niin ole käyttöä: rokissa päälava rakennetaan vain Laululavan eteen. Sirkuksen, tivolin tai erilaisten messujen aikaan portailla ei edes juuri liikuta.

Vaikka käyttöaste on vähäinen, ei Ari Varosen mukaan purkaminen ole käynyt kenelläkään edes mielessä.

–  Sehän on yksi Joensuun monumenteista ja nähtävyyksistä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä