Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

TV-visailujen julkkiksen ensiesiintyminen

Vuonna 1995 televisiossa esiintyminen takasi sen, että ihmiset tunnistivat kadulla. Nimikirjoituksia Jussi Suvannon ei tarvinnut jakaa. Kuva: Hanna Käyhkö Vuonna 1995 televisiossa esiintyminen takasi sen, että ihmiset tunnistivat kadulla. Nimikirjoituksia Jussi Suvannon ei tarvinnut jakaa. Kuva: Hanna Käyhkö
Vuonna 1995 pohjoiskarjalaiset saivat jännittää tv-ruutujensa äärellä oman pojan, Jussi Suvannon, otteita MTV:n Tietopörssi-ohjelmassa.

Heili haastatteli Joensuun yliopistossa opiskellutta Jussi Suvantoa heti tuoreeltaan ensimmäisen alkuerän voiton jälkeen.

–  Ajattelin pärjääväni kohtalaisesti mutten sentään näin hyvin, tunnustaa vaatimaton visailija ensimmäisen tietokilpailukokemuksensa jälkeen Heilin haastattelussa.

Tuolloin 21-vuotias Jussi Suvanto voitti lopulta kaikkien jännittävien välierien päätteeksi myös Tietopörssi-ohjelma finaalin.

Sittemmin Jussi Suvanto tuli televisiokansalle vielä paremmin tutuksi Suomen Tietoviisas -ohjelmassa, jossa nuorukaisen käsittämätön yleistieto ihmetytti katsojia jaksosta toiseen.

Vuonna 1995 lehmolainen Jussi Suvanto opiskeli yliopistossa kulttuurintutkimuksen koulutusohjelmassa.

Tietopörssissä Suvanto napsi voitokkaita pisteitä erityisesti elokuvista.

–  Käyn aika paljon elokuvissa ja katselen televisiota. Luen myös elokuva-aiheisia kirjoja, tietoniekka valottaa taustojaan.

Jutussa todetaan, että Jussi ei pidä itseään mitenkään erityisen viisaana tai edes älykkäänä, vaan hän kiittelee hyvää muistiaan ja tiedonhaluaan laajasta tiedon määrästä.

–  Tietokilpailuissa pelataan pienten asioiden kanssa. Se on vain nippelitietoutta ja vähemmän tärkeitä yksityiskohtia. Sellainen tieto on jotenkin vain kasautunut minulle ja jäänyt mieleen.

21-vuotias Suvanto ei vielä vuonna 1995 tiennyt tulevaa ammattiaan, mutta hän uskoi, että kirjallisuus tulee jollain tavalla liittymään elämäntyöhön. Elokuvien ja kirjallisuuden lisäksi tietoniekka kertoi harrastavansa näyttelemistä.

– Olen mukana Joensuun ylioppilasteatterissa, vaikka nyt on koulukiireiden takia osallistuminen jäänyt vähemmälle. Viimeksi minulla oli rooli Äkkiä viime kesänä -näytelmässä.

Heilin haastattelun mukaan Tietopörssissä menestyminen ei ole sekoittanut Jussin päätä, eikä kaupungilla ole tultu vielä pyytämään nimikirjoituksia.

Ensimmäisen julkisen tietokilpailunsa voittanut Suvanto ei myöskään vielä tuolloin osannut sanoa, aikooko osallistua jatkossa mahdollisesti muihin tietovisoihin.

– Ei se kokonaan poissuljettu vaihtoehto ole, muttei itsetarkoituskaan.

Sittemmin Suvanto ansioitui 2000-luvulla käynnistyneissä kansainvälisissä tietokilpailuissa, ja hän on yksi Suomen menestyneimpiä tietokilpailijoita. Suvanto kuului Bruggessa 2011 Euroopan mestaruuden voittaneeseen Suomen maajoukkueeseen. Henkilökohtaisessa kilpailussa Suvanto on voittanut Suomen mestaruuden kolme kertaa.

Nyt 45-vuotias Jussi Suvanto vastaa puhelimeen Helsingin-kodissaan. Hän löysi elämänuransa teatterin ja kirjoittamisen parista.

–  Työskentelen dramaturgina eli teatteri tosiaan vei mennessään.

– Tietopörssin voitto ei sinänsä suuremmin elämää muuttanut. Jonkin aikaa varsinkin Joensuussa ihmiset tunnistivat kadulla, ja ehkä siitä saattoi tietynlaista itsevarmuutta saada.

Tietokilpailu kuuluu edelleen Suvannon elämään.

–  Jonkin verran kisaan edelleen, mutta en kovin aktiivisesti.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä