Julkaistu    |  Päivitetty 
Marko Siintomaa

Mazda ja "dieselbensamoottori"

Uusi Mazda CX-30 noudattaa merkin tyylikästä muotoilukieltä. Erikoisuutena siinä on LED-malliset Kodo-suuntavilkut: ne syttyvät nopeasti, mutta himmenevät rauhallisesti. Kuva: Marko Siintomaa Uusi Mazda CX-30 noudattaa merkin tyylikästä muotoilukieltä. Erikoisuutena siinä on LED-malliset Kodo-suuntavilkut: ne syttyvät nopeasti, mutta himmenevät rauhallisesti. Kuva: Marko Siintomaa

Japanin Hiroshima on kuuluisa toisen maailmansodan lopulla sinne tiputetusta atomipommista. Se on myös vuonna 2020 sata vuotta täyttävän autonvalmistaja Mazdan kotipaikka.

Mazda on ollut usein hieman erilainen. Kun muut autonvalmistajat löivät hanskat naulaan Wankel- eli kiertomäntämoottorin kanssa, Mazda jatkoi sen kehitystyötä ja RX-mallisarjassa oli vuosikymmeniä korkealle kiertäviä Wankel-moottoreita. Tämän moottorityypin ominaispiirteestä eli pienestä öljynpoltosta ja myös korkeahkosta kulutuksesta johtuen RX-8 jäi viimeiseksi kiertomäntämoottoria käyttäväksi automalliksi, jonka tuotanto päättyi vuonna 2012.

 

 

Tavallisissa polttomoottoreissa Mazda on pitäytynyt monesti ”sopivan kokoisissa” vapaasti hengittävissä moottoreissa, kun taas monet valmistajat ovat siirtyneet pienempään litratilavuuteen ja turboahtamiseen.

Skyactiv-G-moottorissa Mazda käytti jo varsin korkeaa 13:1-puristussuhdetta. Uudessa Skyactiv-X-bensamoottorissa puristussuhde niinkin hurja kuin 16,3:1, joka on samaa luokkaa dieselmoottorien kanssa. Järjestelmä on saanut nimihirviön Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI) eli vapaasti suomennettuna ”sytytystulpalla kontrolloitu puristussytytys”.

Polttoaineseos pyritään sytyttämään dieselmoottorin tapaan puristamalla eli itsesyttymisellä. Tällä saadaan polttoaineseos laihaksi ja kulutusta alaspäin. Ongelma on kuitenkin se, ettei laiha seos syty kunnolla. Lisäksi itsesyttyminen bensamoottorissa on hankalasti hallittavissa.

Tarinan mukaan moni valmistaja on yrittänyt tehdä ”dieselbensiinimoottoria”, mutta on epäonnistunut. Mazda on laittanut moottoriin sytytystulpan, jolla bensan oikea-aikaista syttymistä hallitaan. Lisäksi moottorissa on remmiahdin, jolla varmistetaan moottorin riittävä ilmansaanti.

 

 

Miltä Skyactiv-X-moottori sitten tuntuu? Koeajo tapahtui talvikelissä pienessä 5–10 asteen pakkasessa. Kylmäkäynnistyksessä moottorin äänessä on bokserimoottorin kaikua. Lisäksi se käy kylmänä aika pitkään korkeilla kierroksilla, valmistajan mukaan tarkoituksella.

Ajossa moottori tuntuu sivistyneeltä ja sitä voisi luulla isommaksi kuin se on. Kaksilitraisen moottorin teholukema 180 hevosvoimaa on juuri sama kuin Toyota Corolla 2.0 Hybridissä. Tehoa tulee heti kaasua painaessa eikä sitä tarvitse odotella yhtään, kuten monesti on tilanne turbomoottorin kanssa.

Maantiellä ja tasaisessa ajossa SPCCI-teksti näytti palavan ahkerasti näytöllä. Kulutusmittari näytti maantiellä 80 km/h -köröttelyssä vaihtelevia lukemia 6 l/100 km korvilla, joka on ihan ookoo saavutus korkeammalle autolle. Lisäksi se on jopa vähemmän, mitä valmistajan WLTP-mittaus lupaa.

 

 

Uudesta ihmemoottorista voisi kirjoittaa vaikka kirjan, mutta miltä uusi Mazda CX-30 muuten tuntuu? Saksalaisilla kalliimmilla merkeillä saattavat nousta hikikarpalot otsalle, sillä ohjaamo on yksinkertaisen simppeli ja se vaikuttaa erittäin laadukkaalta.

Tekniikkaa löytyy ja kaikessa näkyy, että asioita on mietitty todella ajatuksen kanssa. Tekniikka on ihmisen orjana eikä toisinpäin. Ainut kompastuskivi on rullalla käskettävä navigaattori, jossa osoitteen syöttäminen on huomattavasti hankalampaa kuin kosketusnäytöllisissä malleissa. Näyttöjen tekstit ovat suomeksi, josta on annettava suuri plussa.

Korimalli on Crossover-tyyppinen ja auto on kuin Mazda 3:n korotettu versio. Tarjolla on automaatti- tai manuaalilaatikko ja etu- tai neliveto, joten valinnanvaraa löytyy. Koeajoauto oli automaatilla oleva etuvetoinen, 38  900 euron hintalapulla varustettu malli.

Toinen pienoinen positiivinen yllätys on ajettavuus: ohjauksen suhteen CX-30 on keskiarvon yläpuolella ja määrittelen auton ajajan autoksi. Maantiellä auto on lisäksi varsin hiljainen nastarenkailla ja siten matkanteko on miellyttävää.

Skyactiv-X-moottori ei ole ehkä ihan niin vallankumouksellinen kuin valmistaja hehkuttaa, mutta polttomoottorille se antaa kuitenkin jonkin verran lisää elinaikaa. Itse auto on hyvä eikä moottori sitä ainakaan huononna. Päinvastoin. Onnea 100-vuotiaalle Mazdalle!

Media

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä