Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Valkokultaa, timantteja ja jotakin uutta

Kihla- tai vihkisormuksen kivi voi olla myös värillinen: etualan valkokultasormuksen vaaleanpunainen kivi on morganiittia. Kuva: Hanna-Mari lappalainen Kihla- tai vihkisormuksen kivi voi olla myös värillinen: etualan valkokultasormuksen vaaleanpunainen kivi on morganiittia. Kuva: Hanna-Mari lappalainen
Kihla- ja vihkisormuksissa kestävä materiaali on kaiken a ja o, sillä useimmiten sormuksen on määrä kestää koko loppuelämä. Tämän vuoksi keltakultaisia ja valkokultaisia sormuksia myydään kultasepänliikkeissä eniten vuodesta toiseen  –  nyt valkokulta on tosin ollut sormusmateriaalien kärjessä jo joitakin vuosia Ilmakankaan yrittäjä Tiina Ilmakankaan mukaan, mutta samaan aikaan keltakulta on alkanut tehdä paluuta.

– Valkokulta rupesi yleistymään kymmenisen vuotta sitten, kun hopea korujen värinä alkoi yleistyä muutenkin, Ilmakangas kertoo.

Joensuun Siltakadun Kultajousen myymäläpäällikkö Heidi Kärnän mukaan molempia materiaaleja kysytään Kultajousessa tasaiseen tahtiin. Kärnän mukaan useat valkokultasormukset valmistetaan nykyisin palladiumvalkokullasta, mikä tekee sormuksista kovempia ja kestävämpiä.

– Nuoret ostavat toisinaan kihlasormuksiksi hopeaakin, mutta kyllähän me suosittelemme valkokultaa sen sijasta, koska silloin sormukset kestävät paremmin, Kärnä toteaa.

Vaikka hopea olisi pinnoitettuakin, kuluu se Kärnän mukaan kultaa nopeammin, koska se on materiaalina pehmeämpää.

Perinteisten materiaalien rinnalle on tullut myös uusia materiaaleja, kuten zirkonium-metalli.

– Miehet kyselevät toisinaan mustia sormuksia, ja zirkonium-metallisista sormuksista löytyy mustia vaihtoehtoja. Se on erittäin kestävä materiaali, Kärnä kertoo.

Myös Tiina Ilmakangas vahvistaa uusien materiaalien nousun: sekä miehet että naiset tahtovat säännöllisesti niin ikään erittäin kestäviä titaanisormuksia, minkä rinnalle on noussut myös persoonallisempi hiilikuitu.

– Hiilikuitu tuntuu aivan muovilta, mutta se on hurjan kestävää, Ilmakangas kertoo.

Tämän hetken ykkösjuttu naisten kihla- ja vihkisormuksissa ovat erilaiset kivet. Klassikkomalli eli rivisormus on sekä Tiina Ilmakankaan että Heidi Kärnän mukaan haluttu vuodesta toiseen.

– Erityisesti sirous on ollut viime vuosien juttu. Rivisormusten rinnalle ovat nousseet myös aavistuksen näyttävämmät halo-sormukset, joissa oleva kivisarja istuu myös toisen sormuksen päälle, Ilmakangas kertoo.

Lisäksi 80-luvulta tuttu v-mallinen sormus sekä 90-luvulta tuttu yhden kiven sormus ovat tehneet paluun. Etenkin v-malli sopii hyvin suuremman kiven pariksi.

– Jos vihkisormuksen kivi on hiukan isompi, istuu se kuitenkin hyvin v-sormuksen viereen, Kärnä toteaa.

Kärnän mukaan timanttien lisäksi myös värilliset kivet ovat haluttuja. Erityisesti morganiitti on monen mieleen.

– Se on sävyltään vaaleanpunaiseen vivahtava, Kärnä kertoo.

Kun asiakas astelee kultasepänliikkeeseen kihla- tai vihkisormusten hankinta mielessään, selvitetään ensimmäisenä käytettävissä oleva budjetti. Nykyisin kivellisiäkin sormuksia löytyy lähes jokaiselle budjetille.

– Timanttisormuksen saa jo 200–300 eurolla tänä päivänä. Silloin tietysti karaatteja ei ole niin paljoa, Heidi Kärnä kertoo.

Sormusten hintahaitari on valtaisa, sillä Kärnän mukaan karaattinen sormus lähentelee hinnaltaan jo 14  000 euroa.

Myytyjen sormusten keskihinnat liikkuvat Kärnän mukaan 1  000–1  500 euron korvilla ja Tiina Ilmakankaan mukaan noin 800 euron tuntumissa.

– Jos taas tahtoo isomman kiven, taivas on rajana, Ilmakangas summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä