Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Kun ei vaan kotona tarvitse

Rauha Miikkulainen (keskellä) juhlisti 10-vuotissynttäreitään viikko sitten kavereiden kanssa Mikonpomppulinnan juhlatiloissa. Joensuun seudulla lastensynttäreitä järjestetään paljon kodin ulkopuolella, ja ala on varsin kilpailtukin nykyään.  KuvaT: Hanna Käyhkö Rauha Miikkulainen (keskellä) juhlisti 10-vuotissynttäreitään viikko sitten kavereiden kanssa Mikonpomppulinnan juhlatiloissa. Joensuun seudulla lastensynttäreitä järjestetään paljon kodin ulkopuolella, ja ala on varsin kilpailtukin nykyään. KuvaT: Hanna Käyhkö
Jos olisi kermakakku, karkkikippo, Jaffa-keksejä ja ohjelmassa ongintaa olohuoneessa, eikös niillä lapselle syntymäpäivät synny? Ehkä, mutta aika kasaria tai ysäriä. Nykylapset juhlivat synttäreitään yhä useammin kodin ulkopuolella.

Yksi syy on toki se, että omalle lapselle halutaan tarjota mahdollisimman hauskat ja ikimuistoiset synttärit. Mutta yhtään vähäinen syy ei ole sekään, että vanhemmat mieluusti ulkoistavat lastenjuhlat kodin ulkopuolelle.

–  Moni vanhempi sanoo, että mahtavaa, kun ei tarvitse keksiä tekemistä, sanoo lastensyntymäpäiviä toistakymmentä vuotta Joensuussa järjestänyt Mikko Härkönen Mikonpomppulinnoista.

Mikonpomppulinnat on yksi suurimmista toimijoista Joensuussa: yrityksen tiloissa Raatekankaalla järjestettiin viime vuonna 440 synttärit.

–  Kesäisin moni juhlii synttäreitä kotona ja ulkona, mutta muulloin kysyntää on paljon. Kiireisimpinä aikoina olemme järjestäneet 500 lasten synttärit vuodessa.

Pomppulinnat vetävät varsinkin pienempiä juhlijoita; suurin osa juhlakaluista on 4–8-vuotiaita.

– Vähän vanhemmille lapsille pitää olla jo muutakin, esimerkiksi rodeohärkää tai sumopainia. Kyllä meillä on ihan 15-vuotissynttäreitäkin vietetty, Härkönen kertoo.

Pelkästään Joensuun seudulla lasten synttäreitä järjestää kymmenkunta yritystä. Olennaista on yleensä jokin yhteinen tekeminen, ja kun synttäreillä perinteisesti herkutellaan sokerilla, sopii vauhdikas liikkuminen ohjelmaan.

Klassiset leikkimiseen ja riehumiseen painottuvat synttärit viettää moni lapsi Hoplopissa, jossa kaveriporukka voi heilua yhdessä laitteissa ja kerääntyä sen jälkeen yhteen herkuttelemaan diskon tai avaruuden tunnelmiin.

Monessa yrityksessä synttärit on tarkkaan konseptoitu tapahtuma, jonne myös tarjoilut tilataan yritykseltä – vain harvaan paikkaan saa tuoda omat juhlaeväät.

Esimerkiksi Cosmicin synttäritarjoilussa on sipsiä, popcornia, limonadia tai mehua sekä irtokarkkeja.

– Meillä ohjelmassa on puolitoista tuntia keilausta ja sen päälle sitten synttäriherkuttelut, Cosmicin Laura Kuronen kertoo.

– Lasten synttäreiden kysyntä on kasvanut koko ajan viime vuosina.  Vanhempien mielestä parasta tuntuu olevan se, ettei tarvitse siivota ennen eikä jälkeen, Kuronen nauraa.

Myös Joensuun Kuntokeitaalla pääsee lasten synttäreiden merkeissä keilaamaan sekä esimerkiksi kiipeilemään tai viettämään juhlia minigolfin parissa.

Puolitoista vuotta Joensuussa toiminut Ote-kiipeilykeskus on myös ottanut lasten synttärit ohjelmaansa asiakkaiden toiveesta.

–  Meillä on synttäreitä parit viikossa, ja ainakin nyt tuntuu, että tällaisten liikunnallisten synttäreiden kysyntä kasvaa, kertoo Hanna Koistinen.

Otteen synttärit sisältää tunnin kiipeilyä ohjaajan kanssa.

– Tämän jälkeen  synttärivieraat voivat nauttia omia eväitä heille varatussa seikkailullisessa tilassa.

Kiipeilysynttäreille osallistuu monesti myös pieniä sisaruksia.

– On meillä 3-vuotiaitakin kiipeilijöitä ollut, mutta suurin osa juhlijoista on 5–12-vuotiaita, Koistinen sanoo.

Liikunnallisten teemojen lisäksi lapsia tuntuu Joensuussa kiinnostavan myös miljöö tai hyvät leikkipaikat. Suosittu kaverisynttärikohde on esimerkiksi Carelicumin Mukulakatu, jossa ohjelmassa on valittuun teemaan liittyvä askartelu sekä leikkimistä Mukulakadulla.

Myös Mukulakadulle vanhemmat järjestävät tarjoilun.

Joensuun Botaniaan lapsivieraita vetää erityisesti viidakkomainen tunnelma sekä Juuso-papukaija.

–  Aloitimme tämän suunniteltujen synttäreiden järjestämisen viime lokakuussa. Kysyntää on ollut ihan hyvin, kuvailee Botanian myynnistä vastaava Anna Mäkinen.

– Näin talvella erityisesti sisäpuutarhassa seikkailu sekä hämähäkki- ja perhosjahti tuntuvat olevan suosiossa. Näissä ei siis jahdata oikeita eläimiä, vaan puutarhaan piilotettuja kuvia.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä