Julkaistu    |  Päivitetty 
Jarno Keskinen

Älä kierrä äläkä työnnä korkkia

Anna pullon tehdä työ. Kuohuviinipullon avaamiseen ei tarvita voimaa eikä pullosta ulos kuohuva juoma kuulu asiaan. Kuva: Jarno Keskinen Anna pullon tehdä työ. Kuohuviinipullon avaamiseen ei tarvita voimaa eikä pullosta ulos kuohuva juoma kuulu asiaan. Kuva: Jarno Keskinen
Kuohuviinipullo avataan korkkia peukalolla työntämällä ainoastaan elokuvissa. Useimmat kuohuviinipulloa avaavat tehnevät työn korkkia kiertämällä, mutta sekään ei ole oikea tapa. Kuohuviini avataan oikein, kun korkki lähes unohdetaan ja keskitytään pullon pohjaan. Ennen avaamista pitää kuitenkin hoitaa muutama vielä tärkeämpi toimenpide.

Ensin kuohuviini jäähdytetään kunnolla. Jäähdyttäminen on tärkeää paitsi oikean maun kannalta, myös siksi, että viileä juoma kuohuu vähemmän. Jääkaappilämpötilassa huoneenlämpöisen pullon jäähtymiseen kuluu kahdesta kolmeen tuntia.

Nopeampi konsti on jäähdyttää pullo astiassa, jossa on vettä ja runsaasti jääpaloja. Huoneenlämpöinen pullo jäähtyy astiassa noin 20 minuutissa.

Poista pullon korkin peittävä folio sekä rautalankakehikko.

Peitä pullon korkki reilusti pyyheliinalla. Ota tukeva ote korkista, pyyheliinan päältä. Liinan tarkoitus on estää korkkia lentämästä pullon suulta, kun se irtoaa voimalla pullon sisäisen paineen työntämänä. Usean ilmakehän paineella liikkeelle lähtevä korkki on todellinen riski niin ihmisille kuin omaisuudelle.

Ota tukeva ote pullon pohjasta. Käännä pullo noin 45 asteen kulmaan, poispäin itsestäsi ja yleisöstä. Kierrä pulloa hitaasti pohjasta. Korkille ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin pitää siitä pyyhkeen läpi lujasti kiinni. Kiertoliike löystyttää korkin ja paine työntää sen ulos pullosta, pullon avaajalta ei siis juuri voimaa vaadita.

Muista pitää juomalasit lähellä, jotta saat pullosta mahdollisesti ulos kuohuvan kuplajuoman kaadettua lasiin. Kuohuntaa ei pitäisi ilmetä, jos pullo on kyllin viileä.

Astia- ja viiniliikkeissä myydään myös kuohuviinipullonavaajia. Niillä pullon avaaminen onnistuu vielä vähemmällä voimalla. Myös kuohuviinipullon sulkemiseen tarkoitettuja pullonsulkijoita on saatavilla.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä