Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Kalliit kokeilut opettivat, mikä on ydintä

Kari Kola joutui toteamaan, että tapahtumien on sittenkin oltava vain mausteita, jotka tukevat itse puutarhaa. Kuva: Aimo Salonen Kari Kola joutui toteamaan, että tapahtumien on sittenkin oltava vain mausteita, jotka tukevat itse puutarhaa. Kuva: Aimo Salonen
Niin yrittäjä Kari Kola kuin toimitusjohtaja Carita Ahonenkin myöntävät, että Botanian vaikeudet ovat tuntuneet omassa jaksamisessa. Molemmat kuitenkin sanovat uskovansa, että velat saadaan hoidettua ja tulovirrat käännettyä tasolle, että toiminta jatkuu.

–  Itse tulin tähän mukaan keväällä, ja nyt palaamme siihen, mitkä meidän todelliset vahvuudet ovat, Ahonen toteaa.

Samaa sanoo Kola:

– Oppirahat ovat olleet kalliit. Kokeilimme aluksi vääränlaista konseptia, missä tapahtumiin panostettiin liikaa.

Tuloihin nähden suurimmat tulojen ylitykset tulivat palkoissa: kun vakituisen henkilökunnan määrä oli hurjimmillaan 21, se on pudonnut nyt 8:aan.

Välttämättömät peruskorjaukset maksoivat enemmän kuin uskottiin, mutta virheitäkin tehtiin. Turhan rajun kasvun ohella virheeksi osoittautui pääsylippu-uudistus, joka herätti ärtymystä.

–  Nyt senkin osaa analysoida toisella tavalla. Ollaan kuunneltu ihmisiä ja alennettu merkittävästi lippujen hintoja, toimitusjohtaja Ahonen sanoo.

Operatiivinen johto on siirtynyt Ahoselle ja Kolan roolina on hoidella asioita taustalla. Velkojien kanssa neuvottelu on osittain Kolan ja osittain Ahosen käsissä.

Kuinka suuri sitten on kuilu tulovirtojen ja velkojen sekä niiden hoitamisen kiireellisyyden välillä? Euromääräistä vastausta kaksikko ei kerro, mutta Kolan mukaan puolentoista viime kuukauden aikana velkoja on saatu hoidettua merkittävästi.

–  Kuilu pienenee koko ajan ja töitä tehdään sen eteen, että se saadaan kurottua umpeen, Ahonen vastaa.

Hyviäkin asioita on tapahtunut.

– Kun kysyimme kaksi vuotta sitten ihmisiltä, milloin he viimeksi ovat käyneet Botanialla, 90 prosenttia ihmisistä ei ollut kuullutkaan paikasta. Tunnettavuutemme on parantunut selvästi, Kola huomauttaa.

Peruskorjauksia on tehty ja puutarhaa kehitetty varsinkin ulkotiloissa. Perjantaina avattiin Joensuun ainoa kasvisravintola, jonka raaka-aineet saadaan omasta puutarhasta. Arkea kehitetään kasvien varaan niin, että jatkossa tapahtumien roolina on tukea ydintä eli puutarhaa.

Pakko on kuitenkin kysyä, kuinka optimistisia Kola ja Ahonen ovat sen suhteen, että velat saadaan hoidettua ja puutarhan toimintoja päästään suunnittelemaan levollisin mielin.

–  Kaikkemme teemme, että mökki pysyy pystyssä. Uskon tähän tiimiin vakaasti, Kola vastaa.

Myös Ahonen korostaa koko henkilökunnan merkitystä:

–  Itse en hätkähdä ongelmista, eivätkä hätkähdä muutkaan, jotka ovat täällä duunissa.

Selvää kuitenkin on, että kahdeksan ihmisen henkilökunta on nyt tiukoilla. Kuinka lähellä ollaan oltu omaa jaksamista?

–  Väsymystä kyllä on ollut, sitä en kiistä. Niin happamissa liemissä olen kuitenkin lilluteltu, että vielä ei ole päästy tilanteeseen, että kiinnostus tähän hommaan olisi lopahtanut, Ahonen vastaa.

–  Enemmän olen huolissani muiden jaksamisesta. Ne, jotka ovat täällä töissä, ovat joutuneet venymään paljon.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä