Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Omanlainen on trendikästä

Kippistely kuuluu yhä juhlaan kuin juhlaan, vaikka perinteistä muuten luovuttaisiinkin. Kuva: Jarno Keskinen Kippistely kuuluu yhä juhlaan kuin juhlaan, vaikka perinteistä muuten luovuttaisiinkin. Kuva: Jarno Keskinen

Perinteitä vaalitaan yhä tietyissä määrin, mutta nyt häiden ohjelman halutaan erottuvan: jos jotakin on nähty jo kaverin häissä, ei sitä tehdä omissa pirskeissä.

Morsiamen ryöstö, morsiuskimpun heitto, sukkanauhan heitto ja muut iänikuiset perinteet ovat vielä voimissaan, mutta kuten perinteille joskus käy, on häärintamalla näkyvissä pientä väistöliikettä modernimman ohjelman tieltä.
Häät-lehteä ja häät.fi:tä luotsaavan Sari Yli-Salomäen mukaan nykyisin valikoidaan tarkkaan, mitä perinteitä omiin häihin tahdotaan sisällyttää ja mitä ei.
– Voimakas trendi on se, että tilaisuudesta halutaan tehdä itselle omannäköinen ja vähemmän taas halutaan tehdä sitä, mitä kaverin häissä on jo nähty, Yli-Salomäki kertoo.
Yli-Salomäen mukaan moni naimisiin menevä myös miettii turhaan sitä, mitä häissä kuuluu tehdä.
– Harmillisen usein ajatellaan, että jos me nyt järjestämme häät, niiden kuuluu mennä tämän tietyn kaavan mukaan, vaikkei mitään oikeaa kaavaa ole edes olemassa. Toki tietyt tavat ja perinteet ovat muotoutuneet, muttei kukaan niitä käske noudattamaan, Yli-Salomäki toteaa.

Ohjelma rentouttaa
Häiden ohjelmalla on juhlissa tärkeä rooli: sen tarkoitus on sekä rentouttaa häävieraita että tutustuttaa vieraita toisiinsa. Hääohjelman organisoiminen on tietynlainen taitolaji eikä ohjelmanumeroiden lukumäärä ole välttämättä itsestäänselvyys.
Sari Yli-Salomäki opastaakin suunnittelemaan hääjuhlaan kaksi tai kolme toteutettavaa ohjelmanumeroa, minkä lisäksi varalla on hyvä olla vielä kahdesta kolmeen ylimääräistä ohjelmanumeroa, jotka toteutetaan vain tilanteen vaatiessa.
– Toki se riippuu paljon siitäkin, kuinka kauan hääjuhla kestää. Jos kaikki kuitenkin näyttää sujuvan mukavasti ja ihmiset ovat iloisia ja seurustelevat keskenään, varalla olevat ohjelmanumerot voi jättää tekemättä.
Yli-Salomäen mukaan parin ohjelmanumeron käyttämättä jättäminen ei haittaa, sillä on parempi malttaa ohjelman kanssa kuin keskeyttää vieraat.
– Yleisin virhe on järjestää liikaa ohjelmaa. Olisi hyvä, jos ohjelmaa eteenpäin vievä henkilö, olipa se sitten kaaso tai bestman tai joku muu, osaisi lukea hieman tilannetta – jos näyttää siltä, että väki tahtoo seurustella keskenään, voi jotakin jättää ohjelmasta pois.
Vieraiden ehdoilla
Ohjelma kannattaa suunnitella Sari Yli-Salomäen mukaan häihin vieraiden ehdoilla.
– Häissä ja naimisiin mennessä moni valinta tehdään itseään ajatellen, mutta ohjelmaa suunnitellessa kannattaa puolestaan miettiä kutsuvierasjoukkoa ja sitä, kuinka vieraat tulevat viihtymään.
Hyvin perinteisiä ohjelmanumeroita häissä ovat esimerkiksi erilaiset esittelyleikit, joissa pyydetään kuhunkin kuvaukseen sopivaa ihmisryhmää nousemaan vuorollaan ylös. Yli-Salomäki nostaa esille myös pari vuotta sitten trendiohjelmanumeroksi muodostuneet salatehtävät: hääpari osallistaa vieraita suorittamaan juhlan aikana tehtäviä, joista muut vieraat eivät tiedä mitään.
– Vieraatkin tykkäävät niistä, koska salatehtävien kautta voi lähestyä hääparia henkilökohtaisesti.
Järjestettyjen ohjelmanumeroiden jälkeen vapaan seurustelun ajaksi livebändin ja DJ:n rinnalle ovat nousseet myös itse tehdyt soittolistat, jotka toimivat taustamusiikkina.
– Se ei välttämättä ole tosin tanssimiselle niin hyvä vaihtoehto, koska se ei reagoi ihmisten mielentiloihin, Yli-Salomäki pohtii.

Omalla tavalla
Vanha sananparsi kuuluu, että vieraat tekevät juhlat, mutta Yli-Salomäen mukaan myös vieraiden omalla asenteella on osuutensa hauskanpidossa.
– Kuulin tähän sananparteen sellaisen hyvän lisäyksen, kun että häät ja juhlat ylipäätään ovat hauskat, jos niissä päättää viihtyä. Jos taas haluaa tulla viihdytetyksi, saattaa pettyä, Yli-Salomäki lausuu.
Hän myös muistuttaa, että suomalaisilla on jonkin verran parantamisen varaa vieraiden asemaan asettumisessa.
– On tärkeää, että hääpari löytää omannäköisensä tavan järjestää häät, ja ympäristön tulisi kunnioittaa sitä eikä tuhahdella sille. Jos esimerkiksi hääpari on vegaani, sillä kertaa myös vieraat voivat tyytyväisenä syödä vegaaniruokaa.
– Siitä se lähtee, että vieraat itse päättävät viihtyä, Yli-Salomäki summaa.

Kun modernistakin tulee perinteikäs
Sari Yli-Salomäki on törmännyt uransa aikana mielenkiintoiseen ilmiöön: hyvinkin modernia elämää viettävä pari muuttuu häiden lähestyessä traditionaaliseksi.
– Esimerkiksi sulhanen ei saa nähdä morsianta ennen kuin vasta alttarilla, ja monet symboliset asiat ovat yhtäkkiä tärkeitä. Se on tosi hyvä juttu sinänsä, jos kyseessä on tietoinen valinta, mutta joskus mietityttää, että tiedetäänköhän ihan oikeasti mitä se symboliikka tarkoittaa, Yli-Salomäki toteaa.
Yli-Salomäen mukaan perinteisiin liittyy todennäköisesti tiettyä taikauskoa, minkä lisäksi ne tuovat turvallisuuden tunnetta.
– Sitähän avioituminenkin oikeastaan on. Sellainen perinteinen minä vain loksahtaa paikalleen ilman, että sitä välttämättä tietoisesti ajatellaan.
Naimisiin meneminen on useimmille uusi ja melko tuntematon askel, joten jo olemassa oleviin perinteisiin voi olla helppoa nojata.
– Me yritämme Häät-mediassa tuoda ihmisten tietoisuuteen sellaisia esimerkkejä, joissa on tehty häissä jotakin toisin tai joku on löytänyt sen oman, persoonallisen tapansa tehdä. Jos niistä esimerkeistä syntyisi uusia ideoita, Yli-Salomäki toteaa.


Salatehtävät ovat viimeisin villitys
- Salatehtävät ovat helppoa ohjelmaa, joka on myös helppo muokata mieleisekseen. Leikissä hääpari osallistaa vieraita suorittamaan juhlan aikana tehtäviä, joista muut vieraat eivät tiedä mitään.
- Leikin voi toteuttaa esimerkiksi siten, että hääpari laittaa kiertämään korin, josta kukin vieras nostaa itselleen yhden lapun paljastamatta sitä muille. Tehtävät voi joko suorittaa tai jättää suorittamatta, mutta tehtävän suoritettuaan vieras kirjoittaa lappunsa taakse oman nimensä ja palauttaa lapun tehtäväkoriin.

Esimerkkisalatehtäviä:
- Kysy morsiamen isältä haluaako hän lisää ruokajuomaa.
- Esittele itsesi kolme kertaa samalle henkilölle.
- Nouse seisomaan ja ehdota kolminkertaista hurraa-huutoa hääparille.
- Ole viimeinen joka taputtaa.
- Vie kaasolle karkki.
Lähde: www.haat.fi

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä