Julkaistu 
Aimo Salonen

Botania palaa ytimeen: kasveihin

Carita Ahonen tuli keväällä 2019 Botanialle muihin tehtäviin. Nyt hän on päätynyt toimitusjohtajaksi pyörittämään operatiivista arkea. Aimo Salonen Carita Ahonen tuli keväällä 2019 Botanialle muihin tehtäviin. Nyt hän on päätynyt toimitusjohtajaksi pyörittämään operatiivista arkea.

Toimitusjohtaja Carita Ahonen vetää nyt kahta linjaa. Samalla kun velkoja selvitellään, pyöritetään arkea ja yritetään kasvattaa kassavirtaa.


Kuinka kohtalokasta on Botanialle, jos joukkorahoituksen minimitavoitteeseen 100 000:een euroon ei ylletä? Toimitusjohtaja Carita Ahonen ei huokaa, mutta hyvällä mielikuvituksella huokauksen voi lähes kuulla hänen äänestään:

– Ihan kympillä me tehdään koko ajan töitä, että se onnistuisi, mutta ei me sen varaan voida tuudittautua. Koko ajan tässä rinnalla pyöritetään arkea ja keskitytään siihen, että saadaan kassavirtaa lisättyä. Meillä on valmiina marssijärjestys, mitä tehdään missäkin vaiheessa.

Kuinka optimistinen Ahonen on sen suhteen, että Botania saa asiat kuntoon velkojien kanssa ja toimintaa päästään kehittämään rauhassa?

– En olisi täällä, jos en uskoisi siihen. Sen verran aikaisempi elämäni on koulinut minua, että en hätkähdä ongelmista, eivätkä hätkähdä muutkaan, jotka ovat täällä duunissa.

Ahonen huomauttaa, että tälläkin viikolla Botanialla tapahtuu paljon. Perjantaina on uuden kasvisravintolan avajaiset ja lauantaina Juuso-papukaijan 30-vuotissynttärit ja molempina päivinä puutarhassa on samaan aikaan tilauksia.


Paluu puutarhaan

Sana puutarha oli keskiviikon haastatteluissa korostetusti niin Ahosen kuin yrittäjä Kari Kolankin puheessa.

– Pari vuotta piti harjoitella, mutta nyt on vihdoin löydetty oikea malli, Dublinista palannut Kola totesi iltapäivällä.

Ja mikä se on? Kola nauraa:

– Me ollaan puutarha!

Kola tunnustaa nyt, että Botaniassa lähdettiin rakentamaan liian paljon tapahtumien varaan.

– Tapahtumia meillä on jatkossakin, mutta niiden pitää olla mausteita, jotka tukevat ydintä.


Paljon on tapahtunut hyvääkin

Kola sanoo, että pahimmat kulujen karkaamiset eivät suinkaan tulleet investoinneista vaan henkilöstökuluista. Hurjimmillaan vakituista henkilökuntaa oli 21, nyt määrä on pudonnut 8:aan.

Hyviäkin asioita on tapahtunut paljon.

– Botania tunnetaan nyt paljon paremmin kuin kaksi vuotta sitten, me on saatu tänne ihmisiä aivan erilailla kuin mitä täällä on koskaan ollut, Kola huomauttaa.

– Me on saatu kasvit kuntoon, paikkoja on kunnostettu, pihaa raivattu. Päivääkään en ole katunut tähän prosessiin lähtöä.


Velkoja on kuitattu

Virheitä on tehty ja niillä on hintansa. Kuinka iso on tällä hetkellä aukko kasvavien tulovirtojen ja velkojen sekä velanhoidon kiireellisyyden välillä?

– Neuvoteltu on ja asioita saatu sovittua. Suhteellisen paljon on saatu kuitattua puolentoista viime kuun aikana, Kola vastaa.

Ja kuinka paljon tulovirrat ovat kasvaneet?

– Sanoisin, että mennään suuruusluokassa 40 prosenttia, Kola vastaa.

Ja mitä se tarkoittaa euroissa?

– Liikevaihdollisesti mennään varmaan tällä tilikaudella 900 000:een euroon.


Ei sirkus eikä Karilandia

Toimitusjohtaja Ahonen sanoo, että kuilu tulojen ja velkojen sekä niiden hoitokustannusten välillä pienenee koko ajan.

– Jos vertaa muutaman kuukauden takaiseen tilanteeseen, niin silloin ei uskallettu miettiä kuin muutama päivä eteenpäin. Nyt mietitään jo kuukausi eteenpäin, ja maaliskuussa ruvetaan miettimään, mitä loppuvuonna tehdään, Ahonen sanoo.

Velkojien kanssa neuvottelun ja arjen pyörittämisen ohella viedään eteenpäin myös kaavahanketta, joka tähtää uusien alueiden käyttöön ottamiseen.

– Välillä minua ihmetyttää se, että ihmiset ovat jumittuneet niihin parin vuoden takaisiin visioihin ymmärtämättä, että ne olivat visioita – eivät rakennuspiirustuksia, Ahonen sanoo.

– Siinä vaiheessa kun visioita tehdään, voi unelmilla leikkiä vapaasti ja suunnitella mitä tahansa, mutta kun hankkeita lähdetään viemään eteenpäin, tullaan realistiselle tasolle, jota oikeasti voi toteuttaa.

Ahonen huomauttaa, että jos hankkeet ovat jo valmiiksi vailla mitään kunnianhimoa, ne luultavasti eivät onnistu.

–  Tästä ei todellakaan ole tulossa mitään sirkusta tai Karilandiaa, mitä olen kuullut joidenkin ihmisten sanovan. Olemme nimenomaan puutarha ja perhostalo, ja kaikki muu mitä teemme, tukee sitä.

 

Lisää Botaniasta on luettavissa lauantaina 15.2.2020 jaettavasta paperisesta Karjalan Heilistä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä