Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Digiringissä hengaillaan ja opiskellaan

Vuoden 2020 ensimmäisellä Digiklubilla tutustuttiin muun muassa Vaara-kirjastojen sähköisiin palveluihin sekä Verneri.net-sivuston sisältöön Antti Toivosen toimiessa nettisurffailun kipparina. Kuvassa myös projektipäällikkö Saila Kosunen sekä taustalla projektisuunnittelija Sari Pakkanen. Kuvat: Tiina Sormunen Kuva: Tiina Sormunen Vuoden 2020 ensimmäisellä Digiklubilla tutustuttiin muun muassa Vaara-kirjastojen sähköisiin palveluihin sekä Verneri.net-sivuston sisältöön Antti Toivosen toimiessa nettisurffailun kipparina. Kuvassa myös projektipäällikkö Saila Kosunen sekä taustalla projektisuunnittelija Sari Pakkanen. Kuvat: Tiina Sormunen Kuva: Tiina Sormunen
Honkalampi-säätiön koordinoima #Ihan Diginä!-hanke edistää erityistä tukea tarvitsevien nuorten ja nuorten aikuisten arjen ja toiminnan siirtymistä digitaaliseen aikaan.

Kimmoke kesällä 2018 käynnistyneeseen hankkeeseen tuli puhtaasti tarpeesta. Yhteiskuntamme digitalisoituu kiihtyvällä vauhdilla ja palvelut sähköistyvät, mutta samaan aikaan on ryhmiä, jotka jäävät kehityksen ulkopuolelle.

–  Jos ajatellaan suomalaisten digitaitoja, mehän olimme viime vuonna EU:n vertailussa kärjessä, mutta silti yli miljoona suomalaista tarvitsee digiapua ja -tukea. Siellä on työikäisiä, ikääntyneitä, nuoria, maahan muuttaneita, #Ihan diginä! -hankkeen projektipäällikkö Saila Kosunen luettelee.

–  Digiapua kaipaavat myös erityistä tukea tarvitsevat, ja meidän tapauksessamme kohderyhmänä ovat kehitysvammaiset ja autismin kirjon henkilöt sekä ammattihenkilöstö ja läheiset.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen rahoittamassa hankkeessa tavoitteita lähestytään esimerkiksi digiklubitoiminnan avulla, jossa erilaisiin digitaalisiin mahdollisuuksiin perehdytään niin kasvotusten kuin videoyhteyksiä hyödyntäen ryhmissä ja yksilöohjauksena.

Maanantai-iltapäivisin Honkalampi-säätiön tiloissa Joensuun keskustassa kokoontuu avoin ja maksuton, matalan kynnyksen Digirinki, jossa voi saada apua digipulmiin ja kokeilla erilaisten digilaitteiden käyttämistä.

Toimintaan ei tarvitse ilmoittautua erikseen, ja saapua ja poistua voi oman aikataulun mukaisesti.

Digiringistä on muodostunut osallistujille kohtaamispaikka, jossa moni vakioryhmäläinen hengailee ja viettää aikaa kiinnostavan asian äärellä.

–  Joku saattaa tarvita apua jonkin palvelun käyttämiseen tai lomakkeisiin, joku siihen, miten tehdään Facebookiin kuva-albumi, ihan tällaisia perusjuttuja.

Digiringissä, kuten muissakin hankkeen ryhmissä, kannustetaan vertaisoppimiseen. Että ohjaajan sijaan kaveriltakin voi kysyä, sillä kaveri voi tietää tosi paljon.

–  Ajatuksenamme on, että me teemme itsemme tarpeettomiksi tulevaisuutta ajatellen, hankkeen projektisuunnittelija Sari Pakkanen lisää.

Erityisen paljon digiklubilaisia on puhuttanut sosiaalinen media. Kosunen ymmärtää kiinnostuksen, ovathan klubilaiset nuoria ja nuoria aikuisia.

Some-sovellusten ohella digiklubeilla opiskellaan niiden turvallista käyttöä.

–  Enemmän mahdollisuuskeskeisesti kuin uhka- ja pelkokeskeisesti, sillä meillä pitää olla valmiudet niiden käyttöön. Sosiaalisessa mediassa olet osa yhteiskuntaa, siellä on ryhmiä, keskusteluareenoja, kansalaisaloitteita, valtavasti vaikuttamisen kanavia, Kosunen listaa.

Sosiaalinen media pyörii mielessä myös vuoden ensimmäiseen Digirinkiin osallistuneilla joensuulaisella Niko Lavikaisella, 28, ja kontiolahtelaisella Antti Toivosella, 27. Facebook ja Whatsapp ovat molemmille tuttuja sovelluksia, joiden lisäksi Lavikainen tykkää käyttää Instagramia.

Digiringin opeista muistiin on jäänyt, että valeprofiileja ei kannata hyväksyä kavereiksi.

–  Eikä tuntemattomille ihmisille kannata lähetellä viestejä, kännykällä ja tietokoneella netissä paljon surffaileva Toivonen täydentää.

Tärkeintä kaverusten mielestä on kuitenkin muistaa olla ihmisiksi, myös netissä.

–  Ei saa kiusata ketään eikä puhua pahaa tai arvostella muita, Lavikainen sanailee.

Nettikiusaamista kumpikaan ei ole kokenut, ei ainakaan vielä, kuten Toivonen asian ilmaisee. Digirinki puolestaan saa molemmilta vain kehuja. Digitaitojen oppiminen on kivaa, kavereiden näkeminen vielä mukavampaa.

#Ihan Diginä! -hanke päättyy kesällä 2021, mutta Saila Kosunen paljastaa, että jatkoa ollaan jo virittelemässä. Hankkeen tavoitteena on juurruttaa hyvät käytännöt pysyviksi, mikä onkin hänen mukaansa alkanut hienosti nykyisten yhteistyökumppaneiden, Siun soten ja Me itse ry:n, vahvan sitoutumisen ansiosta.

Tulevaisuutta ajatellen Kosunen heittää ilmoille haasteen. Löytyisikö Pohjois-Karjalan alueelta yhteistyökumppania, joka pystyisi nappaamaan hankkeen toteuttamasta Digirinki-toiminnasta kiinni?

–  Että vink, vink, saa olla yhteyksissä, hän mainostaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä