Julkaistu 
Aimo Salonen

Pärskettä laguunissa, kolinaa kaukalossa

Kannustus on kovaa, kun uimarit kiitävät pitkin Ilosaaren laguunia. Aimo Salonen Kannustus on kovaa, kun uimarit kiitävät pitkin Ilosaaren laguunia.

 

Joensuu ehti kokea hienon talvisen liikuntapäivän ennen sään kääntymistä taas pluskelien puolelle.


Riisukaa vaatteet!

Ilosaaresta kajahtava kuulutus saa kaksi sillalla kävelevää nuorta miestä nauramaan: tuohan kuulostaa lupaavalta. Saaressa marssii jälleen yhden lähdön osanottajat kohti laguunia ja talviuinnin SM-kilpailujen 25 metrin lähtöä. Yläläpsyt katsomoon, vaatteet pois ja veteen.

Miehet tempaisevat kisansa, sitten on naisten vuoro. Katsomossa kannustetaan. Raimo, Heli ja Riitta saavat niin kovat huudot, että pakko on mennä kysymään: keitä he ovat?

– Tampereen Talviuimareita, vastaavat Riikka Kaijanen, Tiina Nummi ja Terhi Mäkinen, tamperelaisia talvikilpauimareita itsekin.

Kolmikon puheesta tarttui korviin lause Tuo oli minun ratani. Mistä siinä oli kyse?

– Portaat olivat rikki, niin oltiin huolissamme, kestääkö ne. Nyt tuolla näkyy toimitsija pitävän niitä, Nummi vastaa.


Uinnin jälkeen lumeen

Katsomosta poistuessa silmiin osuu mies, joka jutustelee kavereidensa kanssa leppoisasti pelkät uimahousut yllään. Eikö palella?

– Ei ainakaan vielä, naurahtaa mies, joka osoittautuu Raimo Majamäeksi – siksi samaksi Raimoksi, jota Tampereen naiskolmikko äsken kannusti.

Majamäki kertoo pitävänsä tapanaan käydä lumihangessa aina uinnin jälkeen, ja se tapa vei hänet taannoin saksalaiseen lehteen.

– Julkaisivat musta kaksi isoa artikkelia, ja se oli ikimuistoinen juttu.

Jarno Linnolahti, Joensuun Jääkarhujen puheenjohtaja, tempaisee jossain välissä oman lähtönsä ja toteaa, että hyvin meni.

– Pelkästään kehumista on tullut tähän asti, Linnolahti toteaa järjestelyjen saamasta palautteesta.

Sääkin suosii. Neljän asteen pikkupakkanen tuo juuri sopivaa talvitunnelmaa ja lumiukkojakin on mukava tehdä. Hans Ekroos, Jipon entinen jalkapallotähti, tekee lastensa Ukkopekan ja Sylvin kanssa lumesta Pikachua.


Yhdeksän hyvää syytä elää

Ilosaaren uinnit jatkuvat vielä sunnuntaina, mutta Louhelan ulkokaukaloissa saadaan jo lauantain aikana valmiiksi Save Pond -pipolätkäturnaus.

Joensuun kaupunginteatterin joukkue osoittaa kiitettävää heittäytymishenkeä. Eno Jetsin entinen juniori, näyttelijä Jaakko Tohkanen nyt on kiekkoillut ennenkin, mutta taitoluistimillaan pelaamaan tullut lavastaja Kaisu Koponen sanoo tarttuneensa mailaan ensimmäisen kerran vasta keskiviikkona.

Karjalan Heilin tullessa paikalle takana on 0–9-tappio avausottelusta.

– Samahan se on, kummin päin se on. Kunhan on yhdeksän hyvää syytä elää, teatterinjohtaja Iiristiina Varilo nauraa.

Toimittaja tajuaa vitsin vasta kun kannustusjoukoissa oleva näyttelijä Anneli Mahlamäki ojentaa käteen mainoslehtisen: 9 hyvää syytä elää saa ensi-iltansa viikon kuluttua.

Mahlamäki ja niin ikään kannustusjoukoissa oleva näyttelijä Markku Maasilta jäävät pohtimaan, jäikö se tappio varmasti nollaan–yhdeksään.

– Tuntui, että teki se vastustaja ainakin kaksitoista maalia, Maasilta pohtii ja Mahlamäki tunnustaa, että jossain vaiheessa väsyi laskemiseen.

Teatterinjohtaja Varilo sanoo olevansa ylpeä siitä, kuinka urheilulliselta joukkue näyttää jäälle luistellessaan. Toisessa ottelussa Mehtimäki Snow Catseja vastaan Jaakko Tohkanen onnistuu jo tekemään maalinkin.

Upealta kuulostavat kaukalon äänet turnauksessa, jonka tuotto menee ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. Sunnuntaille Foreca Sää näyttääkin jo plusasteita ja maanantaille lumihiutaleiden rinnalle vesipisaroita.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä