Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Vielä riittää pakkasta ja lunta Pohjois-Karjalan valtiksi

Äksyt Ämmät seuraa nyt kiinnostuneena, kuinka Pielisen jäähän ja tähtitaivaaseen perustuva uusi tuote lähtee myymään. Kuva: Raija Kokkola Äksyt Ämmät seuraa nyt kiinnostuneena, kuinka Pielisen jäähän ja tähtitaivaaseen perustuva uusi tuote lähtee myymään. Kuva: Raija Kokkola
Voimmeko me enää pitää Pohjois-Karjalan takuuvarmaa talvea matkailuvalttina?

Karelia Expertin toimitusjohtaja Jaakko Löppönen laajentaa näkökulmaa:

–  Suurempi valtti meille on juuri meille tyypillinen ympäristö kaikkina vuodenaikoina: meillä on kahdentoista kuukauden aikana kylmää, lämmintä, lunta, sadetta, tuulta, sumua. Meillä on iso vaihtelevuus talven ja kesän välillä.

Nyt elämme kuitenkin nimenomaan talvikautta, jolle on omat tuotteensa. Millä mielellä matkailuväki seuraa talvien muuttumista?

–  Yrittäjät, jotka tarjoavat aktiviteetteja lumiympäristössä, seuraavat ilmastouutisia tarkasti ja ovat huolissaan. He miettivät myös korvaavia vaihtoehtoja, Löppönen vastaa.

Vielä meillä sentään riittää talvea.

Karjalan Heili sai Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta 2000-luvun tilastot, joiden mukaan Nurmeksen Mujejärvellä riittää lunta todennäköisesti marraskuun puolivälistä toukokuun alkupuolelle ja lähes varmasti joulukuun puolivälistä huhtikuun loppupuolelle.

Lieksan Lampelassa puolestaan keskilämpötila on todennäköisesti pakkasen puolella marraskuun puolivälistä huhtikuun alkupuolelle ja lähes varmasti tammikuun puolivälistä helmikuun loppupuolelle.

Tohmajärven Kemiessä lumi- ja pakkasvarmuus jää joitakin viikkoja lyhyemmäksi, mutta riittää maakunnan eteläosissakin vielä kohtalaisen varmasti kunnon talvea tammikuusta maaliskuun loppuun.

Näissä olosuhteissa toimii muun muassa Juuan ja Nurmeksen rajamailla tukikohtaansa pitävä matkailuyritys Äksyt Ämmät, joka taannoin pääsi englantilaisen The Guardian -lehden listauksessa niiden 20 matkakohteen joukkoon, joissa kestävä kehitys ja luontoarvot painottuvat.

Vuodesta 1995 saakka toimineen Äksyjen Ämmien omat talviset päätuotteet ovat hiihtovaellukset ja lumikenkäily. Yrittäjät Minna Murtonen ja Kirsi Partanen ovat havainneet lumirajan nousun pohjoisemmaksi.

–  Viikon verran on talvikausi lyhentynyt molemmista päistä, Murtonen arvioi.

Talvikausi pääsi juuri vauhtiin: vahvimmin se kestää helmikuusta maaliskuun loppuun, joskin ensimmäiset ryhmät majoittuivat Pihlajapuun majatalossa jo uudenvuoden molemmin puolin.

–  Sillä tavalla talven lyhentymiseen on pitänyt reagoida, että retkiä on laitettu päällekkäin niin, että kausi saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti, Murtonen toteaa.

Samalla on ideoitu uusia tuotteita ja kehitetty uudenlaista markkinointia. Kesästä lähtien toimineesta verkkomyynnistä löytyvät muun muassa alihankkijoiden toteuttamat metsämeditaatio sekä pilkki- ja tähtiretket Pielisen jäälle.

Kuulostaa juuri siltä, mistä Karelia Expertin toimitusjohtaja Jaakko Löppönen puhui omassa Heili-haastattelussaan: Pohjois-Karjalan valttina on koskematon talviluonto, jota digiaikana kannattaa markkinoida verkossa ihmisille, jotka mieluusti itse räätälöivät omat lomansa.

–  Tuotteistaminen lähtee siitä, että on pienempiä moduleita, joista voi lähteä rakentamaan erilaisia paketteja, Kirsi Partanen kertoo.

–  Pilkkiretkestä, tähtiretkestä ja mitä niitä nyt onkaan, meditaatiosta, on helppo koota lumi- ja jääseikkailu. Niistä voi saada yhden päivän retken tai majoitukset lisäämällä monen vuorokauden kokonaisuuden.

Äksyt Ämmät seuraa uteliaana, miten kansainväliseen myyntiin tarkoitetut uudet tuotteet lähtevät myymään.

–  Jos kukaan ei niitä osta, niin eihän niitä kannata myydä, ja yrittäjäkin siirtyy silloin varmaan seuraavaan tuotteeseen.

Kirsi Partanen sanoo itse mieltyneensä tähtitaivasjutun kaltaisiin yksinkertaisiin elämyksiin, jotka ovat suomalaisille tuttuja, mutta jotka saattavat kiinnostaa muualta tulevia.

–  Joskus ajattelin semmoistakin pakettia, joka lähtee siitä, kun lapsena ihmeteltiin sitä, kun kairattiin jäätä ja sitten se kaira nostettiin näin, Partanen sanoo ja näyttää nostoliikkeen, josta on helppo kuvitella näky, kuinka kaira kohoaa jään keskeltä ja nostaa samalla hile- ja vesiryöpyn.

–  Kun sattuisi rapsakka talvi, niin miten kivalta se näyttäisikään, ja miten siistiä olisi katsella, kun se rupeaa jäätymään. Näinkin yksinkertainen asia on elämys, josta ei tule ajatelleeksikaan, että se on elämys.

Omansalainen elämys Keski-Euroopasta tuleville asiakkaille on jo nyt hiihtovaelluksen loppuhuipennus, jossa siinäkin pelataan jäällä ja yöllisillä valoilla.

–  Hiihtovaelluksen viimeisenä iltana mennään savusaunaan tästä jään poikki tuonne Viemenjärven toiselle puolelle, Minna Murtonen kertoo.

–  Annamme asiakkaille lyhdyt, ja he kävelevät tuosta jään poikki. Palautetta tulee paljon siitä, kuinka ensin mennään hämärässä jään yli ja saunan jälkeen tullaan samaa reittiä takaisin.

Toki asiakkaat ovat päivällä hiihtäneet jäällä, mutta kävely illan pimettyä on jotain aivan toista.

–  Onhan se elämys kävellä illalla tähtitaivaan alla. Jos vielä sattuu olemaan kuutamo, niin lyhtyjäkään ei tarvita.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä