Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari lappalainen

Parempi lopputalvi laskettelurinteissä

Mustavaaran asiakasmäärät ovat tällä kaudella olleet yrittäjä Joni Kakkosen mukaan tavanomaiset. Kuva: Mikko Makkonen Mustavaaran asiakasmäärät ovat tällä kaudella olleet yrittäjä Joni Kakkosen mukaan tavanomaiset. Kuva: Mikko Makkonen
Pohjois-Karjalan laskettelumahdollisuudet jakautuvat tällä hetkellä Mustavaaran ja Kolin kesken Maarianvaaran rinteiden sulkeuduttua jo useampi vuosi sitten. PKO:n suljettua Loma-Kolin rinteet niin ikään muutama vuosi sitten on Kolilla kaikki laskettelupaukut pantu Ukko-Kolin rinteisiin.

Ukko-Kolin kuudesta rinteestä oli alkuviikosta auki viisi, ja vain mustien rinteiden avautumista odotellaan. Tällä hetkellä tavoitteena on avata rinteet jo tulevalla viikolla.

Mustavaaran neljästä rinteestä parhaillaan kolme on puolestaan avoinna ainoastaan parkkilaskijoille sopivan snowparkin ollessa kiinni. Snowparkia kuitenkin rakennetaan parhaillaan, ja tavoitteena on avata sekin tämän viikon loppupuolella.

Kelien puolesta kuluva talvi ei ole ollut Mustavaaran yrittäjä Joni Kakkosen mukaan erityisen poikkeuksellinen, sillä samanlaisia olosuhteiltaan vaihtelevia talvia on nähty ainakin vuosina 2008, 2014 ja 2015. Mustavaara avattiin tällä kaudella poikkeuksellisesti jo marraskuun puolivälissä.

– Tavallisesti avaamme joulukuun alussa, mutta nyt marraskuun lopussa ei ollut lumetuskelejä, joten emme voineet lumettaa rinteitä yhtä soittoa. Ensimmäinen rinne oli kuitenkin jo valmis, joten päätettiin avata se jo pari viikkoa aiemmin, Kakkonen kertoo.

Kävijämäärien puolesta laskettelukeskuksen on talvi näyttänyt Kakkosen mukaan keskivertotalvelta, eikä missään nimessä pohjanoteeraukselta. Tänä talvena asiakkaat ovat Kakkosen mukaan oppineet myös sen, että vaikkei kotipihassa olisikaan lunta, rinteissä sitä on tykkien ansiosta.

– Viime talveenhan tätä ei oikein pysty edes vertaamaan, koska viime talvi oli aivan huippu: täällä oli luonnon lunta jo jouluna melkein metri, Kakkonen naurahtaa.

– Nyt on menty normaaleissa asiakasmäärissä.

Ukko-Kolin rinnepäällikkö Janne Jetsonen myöntää, että tämä talvi on alkanut poikkeuksellisesti laskettelurinteiden osalta, mikä on näkynyt myös jonkin verran asiakasmäärissä.

– Lumetukseen vaadittavia viiden asteen pakkasia on ollut niin pienissä palasissa, että ennätyksiä on rikottu siinäkin, montako kertaa lumetus on aloitettu ja lopetettu. Nyt on taidettu jo kymmenen kertaa aloittaa ja lopettaa, Jetsonen kertoo.

Joulukuun puolessavälissä avatut Ukko-Kolin rinteet ovat olleet avoinna tähän saakka päivittäin lukuun ottamatta parin päivän lumetustaukoa.

– Olihan siinä välissä sellainen hetkellinen tilanne, kun ei näyttänyt enää talvelta ollenkaan, vaan ennemminkin marraskuun 57. päivältä, Jetsonen tuumaa.

– Nythän rinteet ovat hyvässä kunnossa ja kohta on koko paketti kasassa.

Jetsosen mukaan 1. helmikuuta avattu ankkurihissi avattiin tänä vuonna myöhäisimpään ajankohtaan hänen muistinsa mukaan sitten Ukko-Kolin historian.

– Olemme kuitenkin investoineet lumitykkeihin merkittävästi, ja lumetustehomme on käytännössä tuplaantunut. Sillä on pysytty tämänkin talven temppuilussa mukana hyvin.

Jos kaikkia ei lumentulo taivaalta ilahduta, niin laskettelukeskusten työntekijöitä ainakin ilahduttaa.

– Nythän tilanne näyttää loppukauden osalta hyvältä, kun lunta tulee parhaillaankin taivaalta lisää, Jetsonen iloitsee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä