Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Ensin suksille ja sitten keikalle

Kasiviikon perjantaina  Etelä-Suomen talvilomalainen voi mennä vaikka Kolille. Kuva: Kimmo Kirves Kasiviikon perjantaina Etelä-Suomen talvilomalainen voi mennä vaikka Kolille. Kuva: Kimmo Kirves
Lunta satoi aamuna, jolloin Karjalan Heili haastatteli Joensuun kaupunginorkesterin ja Musiikkitalven taiteellista johtajaa Eero Lehtimäkeä.

–  Nyt kun katsoo tuota lumisadetta, niin tässä yhdistyy musiikki ja Joensuun hienot maisemat, Lehtimäki totesi.

Mies syttyi kysymyksestä, millainen matkailullinen mahdollisuus Musiikkitalvi on tälle kaupungille.

–  Mahdollisuudethan ovat loputtomat, Lehtimäki hehkuttaa.

Mies perustelee sanomaansa yhdistelmällä, jota monella paikkakunnalla ei ole tarjolla: upeilla maisemilla ja talviliikuntamahdollisuuksilla sekä monipuolisella musiikilla.

–  Onhan tässä lähellä muuallakin upeita maisemia, mutta ei tällaista musiikkitarjontaa. Helsingissä taas riittää kulttuuritarjontaa, mutta ei siellä ole tällaisia maisemia, Lehtimäki kiteyttää.

Siinäpä on iskun paikka Joensuun Musiikkitalvelle (19.–23.2.2020), jota vietetään viikolla kahdeksan eli Etelä-Suomen talvilomaviikolla.

Lehtimäki saa tuoreena taiteellisena johtajana vastattavakseen kysymyksen, miten hän tehostaisi festivaalin markkinointia niin, että yhä useampi myös maakunnan ulkopuolella kiinnostuisi siitä.

–  Oli harmi, että Helsingin matkamessuilla muutama viikko sitten silmiini ei osunut Joensuusta mitään, Lehtimäki vastaa.

–  Oli absurdia, että siellä näkyi esimerkiksi Lohja, jolla ei ole mitään Musiikkitalveen verrattavaa. Joensuu ei näkynyt, vaikka meillä olisi täällä vaikka mitä tuoda ja näyttää, että hei, tänne vaan.

Lehtimäki näkisi mielellään Joensuun kokonaisuudessaan esittelemässä tarjontaansa, jonka yksi osa Musiikkitalvi on.

Lehtimäki uskoo, että Musiikkitalven monipuolinen ohjelmisto kiinnostaa eteläsuomalaisia, jos he vain saavat siitä tiedon.

– Vaikka ohjelmaan on merkitty tapahtumia vain keskiviikosta sunnuntaihin, täällä on oikeastaan koko viikon festari. Itse aloitan tiistaina kirjastolta Orkesteri tutuksi -sessiolla, ja meillä on paljon kovia nimiä ja kansainvälistä juttua.

Lehtimäki nostaa esiin Joensuun ympäristön luonnon ja sen mahdollisuudet:

–  Päivällä voi käydä hiihtelemässä ja illalla mennä kulttuuririentoihin.

Viikkoon mahtuu monenlaista musiikkia klassisesta jazziin ja monenlaista muusikkoa ammattilaisista harrastajiin ja konservatorion oppilaisiin.

–  Juuri se genrerajojen ylittäminen on kova juttu. Jos olet jazzin ystävä, kuuntele se jazzkonsertti, mutta tsekkaa samalla, mitä muuta siellä on. Saatat löytää jotain ihan supermakeeta uutta, Lehtimäki kannustaa.

Entäpä sitten Joensuun kaupunginorkesteri sellaisenaan: voisiko sillä houkutella vierailijoita Joensuuhun myös festivaalien ulkopuolella?

–  Ehdottomasti  –  ja nimenomaan jos ajatellaan sitä luontoa, joka tarjoaa paljon mahdollisuuksia, Lehtimäki vastaa.

–  Tämä on niin upeaa seutua, että täällä voi yhdistää kulttuuri- ja luontomatkan. Se mahdollisuus tuo Joensuulle etulyöntiaseman.

Lehtimäki maalailee, kuinka Etelä-Suomessa asuva voi pitää pidennetyn viikonlopun lähtemällä torstaina töistä tavallista aikaisemmin niin, että hän ehtii illaksi Joensuuhun kaupunginorkesterin konserttiin ja heittäytyä siitä muuhun tämän alueen tarjontaan:

–  Täällä voi fiilistellä Joensuuta, jolloin hyöty jää muillekin kuin vain kaupunginorkesterille. Jos tänne saa tulemaan ihmisiä kulttuurin perässä, kaikki muutkin Joensuun palvelut hyötyvät siitä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä