Julkaistu    |  Päivitetty 

Kansainvälinen talvipyöräilykonferenssi järjestetään Joensuussa helmikuun alussa

Joensuussa 5.–7. helmikuuta järjestettävä kansainvälinen talvipyöräilykonferenssi kokoaa pyöräilyn aktiiveja ja pyöräilyn parissa työskenteleviä yhteen. Tarkoituksena on edistää talvipyöräilyn edellytyksiä ja pyöräilyn roolia ympärivuotisena liikkumisen muotona.

Konferenssiin ehtii vielä ilmoittautua, sillä viimeinen ilmoittautumispäivä on maanantai 27. tammikuuta. Ilmoittautua voi osoitteessa http://www.wintercyclingcongress2020.fi.

Kahdeksatta kertaa järjestettävään konferenssiin on tulossa osallistujia Pohjoismaiden, Keski-Euroopan ja Venäjän lisäksi muun muassa Kanadasta ja Yhdysvalloista. Myös kansainvälistä mediaa aina The Guardianista pohjoismaisiin lehtiin on tulossa paikalle.

Konferenssin ohjelma on kaupungin tiedotteen mukaan osapuilleen valmis. Tapahtuman kolme pääteemaa ovat ympärivuotinen pyöräilyn edistäminen, hiilineutraalius ja terveyden edistäminen.

– Usein aukioiden, katujen ja puistojen käyttö suunnitellaan vahvasti kesää ajatellen ja talviaikoina alueet on tarkoitettu esimerkiksi vain lumensäilytykselle. Alueiden käyttö ja oleskelu jatkuvat kuitenkin ympäri vuoden, kertoo Suomen pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

– Hyviä esimerkkejä kaupungin alueiden muuntamisesta talvikäyttöön ovat torin muuttaminen luistelukentäksi tai joulutoriksi. Miksemme siis saisi ihmisiä käyttämään alueita myös kesäajan ulkopuolella, Koistinen jatkaa.

Koistinen pitää konferenssissa työpajan, jonka tavoitteena on kerätä parhaat ideat ja kokemukset, joilla kaupunkien aluesuunnittelussa huomioitaisiin enemmän myös talvikuukaudet.

Lähes 50 maassa toimiva Cycling Without Age taas jakaa kokemuksensa Pyöräluotsi-toiminnasta. Luotsit ovat vapaaehtoisia yksityishenkilöitä, jotka tarjoavat vanhuksille pyöräkyytejä erityisesti tätä tarkoitusta varten tehdyillä pyörillä.

Lasten ja nuorten parissa tehtävästä pyöräilyn edistämistyöstä tulevat kertomaan useiden eri hankkeiden ja kaupunkien edustajat Suomesta. Joensuun kaupungin puheenvuoroissa puolestaan kerrotaan kaupungin tavoitteesta olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä sekä kävelyn ja pyöräilyn edistämisestä Joensuussa. Lisäksi ohjelmaan kuuluu tietenkin pyöräilyä sekä muun muassa saunomista, taidelenkki, pipolätkää ja avantouintia. Koko ohjelma löytyy tapahtuman verkkosivuilta.

Ensimmäinen konferenssi järjestettiin Oulussa vuonna 2013. Sen jälkeen tapahtumia on järjestetty Kanadassa, Alankomaissa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä