Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Terveisiä 27 vuoden takaa

Jos Heilin logo näyttää tutulta, ei ihme. Tällä ilmeellä Heili ilmestyi vuodesta 1986 vuoteen 1998. 
Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Jos Heilin logo näyttää tutulta, ei ihme. Tällä ilmeellä Heili ilmestyi vuodesta 1986 vuoteen 1998. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen
Heilin toimituksen kellari on todellinen aarreaitta: 50 vuodessa on ehditty julkaista tuhansia lehtiä, jotka piirtävät suloista ajankuvaa 70-luvun Joensuusta tähän päivään.

Sattumanvaraisesti valittu vuosi 1993, tammikuinen lehti kuukauden 17. päivältä näyttää, että laman hampaat näykkivät yhä seutukuntaa.

Lehden avausuutisena on juttu siitä, kuinka teollisuus odottaa jo elpymistä mutta ei vielä nousukautta. Huolissaan tulevista ajoista olivat erityisesti rakennusala ja metsäteollisuus.

Sen sijaan iloisia uutisia kantautui Perloksen suunnalta: tehtaan tuotantoyksiköt Joensuussa ja Kontiolahdella kasvattivat liikevaihtoa 40 prosenttia, ja yritys palkkasi 60 uutta työntekijää. Kaikkiaan Perloksella oli vuoden 1993 alussa 420 työntekijää. Eipä tainnut kukaan aavistaa, millaisen kolhun yhtiö saisi aikaan Joensuun seudulle melko tarkalleen 14 vuotta myöhemmin, kun Perlos antoi kenkää 1  500 työntekijälle ja pisti lapun luukulle Kontiolahden jättimäisellä tehtaallaan vuonna 2007.

Samaisen tammikuun Heilin iso reportaasi käsitteli nuorisorikollisia. Joensuussa oli 1992 syksyllä vellonnut varsinainen autorikosten sarja. Noin 30 nuoren jengi syyllistyi yhden syksyn aikana yli 500 automurtoon ja -varkauteen. Tammikuussa näille nuorille järjestettiin autoleiri, jonka tarkoituksena oli ohjata rikolliskierteeseen ajautuneita nuoria laillisen ja järkevän puuhastelun pariin.

Mannerheimin lastensuojeluliiton ohjelmasihteeri Leena Sopanen on haastattelussa toiveikas, että poikien lupaus laillisella tiellä pysymisestä pitäisi jatkossa. ”Ja vaikka tästä porukasta vain yksi jäisi sille uudelle tielle, niin sekin on voitto”.

Olisipa mielenkiintoista kuulla, miten elämä näitä nuoria miehiä kohteli! Kuvissa heistä kyllä kasvot näkyy, mutta nimiä ei kerrota. Vinkkaa Heilin toimitukseen, jos tiedät jotain.

Heilin menokalenterin mukaan Joensuussa on ollut tammikuisena viikonloppuna monenlaista menoa. Aallottaressa on pyörinyt Bodyguard sekä Hiiriä ja ihmisiä. Ravintola Willyssä keikalla on ollut Hausmylly. Kaupunginteatterin lavalla on puolestaan nähty esimerkiksi Niskavuoren emäntä ja Kivenpyörittäjän kylä.

Heili etsi vuoden 1993 alussa vuoden symppistä. Äänestyslomakkeella sai äänestää kahdeksasta suosikista mieleisintä. Listalla olivat Hannu Tenhiälä, Tuula Linsiö, Erkki Kaverva, Helena Hulmi, Aaro Heikkilä, Anna-Liisa Alanko, Lilja Kainulainen ja Heikki Turunen.

Helmikuussa julkistetun yleisöäänestyksen voitti Joensuun rikosylikomisario Erkki Kanerva, jota kiiteltiin valintaperusteluissa ”poliisin parhaaksi pr-mieheksi”.

Oma lukunsa lehdessä ovat toki sen ilmoitukset. Kännykkä-sanaa ei vielä näy missään, vaan kaikki matkapuhelimet ovat käsi- tai autopuhelimia.

Kovasti suositulta vaikuttaa myös Senssi-Heili, jossa pari-kolmekymppiset joensuulaiset etsivät seuraa elokuviin, lenkille ja elämänpolulle.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä