Julkaistu    |  Päivitetty 
Mia Rouvinen

Yksin matkaavalla on vapaus valita

Oli talvi, kun Mikko Honkanen, 39, päätti lähteä reissussa kuuden tunnin vaellukselle. Kun vastaan tuli höyryävä joenuoma, hän halusi uimaan.

Geotermisen joen vesi oli lämmintä, noin 40-asteista, ja kun Honkanen ui, hänen päälleen satoi lunta.

–  Ajattelin, että vau, tällaistakin on olemassa.

–  Se on palkitsevaa, kun rinkasta voi kaivaa hyvän islantilaisen oluen ja nauttia siitä siinä samalla, joensuulainen Honkanen sanoo.

Vaelluskokemus Reykjadalurin laaksossa sai hänet hurahtamaan Islantiin ja matkustamiseen toden teolla.

Honkanen on reissannut aktiivisesti nyt kolme vuotta. Vuosina 2018 ja 2019 hän lensi yli satatuhatta kilometriä ja matkusti paljon yksin.

–  Yksinmatkustamisessa parasta on vapaus. Buukkaan yleensä etukäteen lennot ja retket, suunnittelen matkat aikataulullisesti tarkasti, mutta majoituksen varaan vasta paikan päällä. Laadukkaan hotellin voi saada kello 18 jälkeen paikan päältä todella edullisesti.

Honkanen on käynyt Islannissa muun muassa jäätikkövaelluksilla, valassafarilla, mönkijäsafarilla laavakentällä ja retkellä geotermisellä uimarannalla. Siellä ilma on keskellä talvea viileää, Saharasta tuotu hiekka lämmitetty miellyttäväksi ja yötaivaalla loimuavat parhaimmillaan revontulet.

–  Islanti on harvoja kohteita, joissa hienon kaupunkiloman voi yhdistää upeaan luontoon ja aktiviteetteihin. Maa on kompakti, ihmiset ystävällisiä ja ruoka erinomaista.

–  Pääkaupunki Reykjavik on urbaanimesta, jossa yöelämä on viikonloppuisin vilkasta ja vieraanvaraiseen porukkaan pääsee mukaan aina, hän luettelee.

Honkanen on käynyt Islannissa kaikkina vuodenaikoina. Joensuussa hän toimii Pohjola-Nordenin hallituksessa, ja yhdistyksen Islannin-jäsenmatkalla hän toimi oppaana.

–  On kiva, että omaa innostustaan voi hyödyntää. Islanti on näyttänyt minulle, miten upea maailma voi olla.

Honkanen rakastaa Euroopan kaupunkikohteita. Erityisen paljon hän pitää myös Berliinistä, jossa on käynyt kymmenisen kertaa.

–  Berliini yllättää yhä, aina löytyy uutta. Viime vuoden kohteista Krakova ja Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri olivat pysäyttäviä kokemuksia. Auschwitzissä jokaisen pitäisi käydä

Honkasen mukaan matkustaminen ei ole niin kallista kuin usein ajatellaan.

–  Matkustan varsinaisten lomaviikkojen ulkopuolella ja hyödynnän varaussivustojen kampanjat ja tarjoukset. Lentoyhtiön kanta-asiakkuus mahdollistaa ilmaisen laukun, joten voin hyödyntää tarjouslippuja, joihin matkatavaroita ei kuulu.

–  Pääsy lentokenttäloungeihin on myös iso etu, sillä se mahdollistaa ilmaisen lämpimän aterian mennen tullen.

Honkanen etsii matkaoppaista ja blogeista etukäteen kohteiden helmiä ja ehdottomia käyntikohteita. Ravintola-alan ammattilaisena häntä kiinnostavat ruoka ja juoma myös matkoilla.

– Haluan kehittää ammattiosaamistani. Esimerkiksi Singaporessa lounastin marraskuussa Michelin-tähtiravintolassa, ja maksoin siitä vain kymmenen euroa.

Hän kertoo kaipaavansa irtiottoja arjesta ja tekevänsä välillä päivän tai parin matkoja reppureissumeiningillä.

–  Kun Joensuusta lähtee ensimmäisellä aamulennolla, niin esimerkiksi Kööpenhaminassa on jo aamuyhdeksältä.

Honkanen mittaa hiilijalanjälkeään ja koettaa kompensoida matkustamisensa vaikutuksia päästöhyvityksillä. Hän on kokeillut myös maata pitkin matkustamista jo Italiassa.

–  Euroopassa junalla matkustaminen on kätevää ja edullista, ja seuraavan Berliinin-matkani yhteydessä käynkin junalla Hampurissa. Haluaisin tehdä myös jonkin pidemmän reissun, mutta se on vielä jäänyt.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä