Julkaistu    |  Päivitetty 
Pia Paananen

Lettikerhosta mäkiauton rakentamiseen, tanssista vaatehuoltoon

Improvisaatioharjoituksessa Toni Koponen saa allergisen rektion, Ronja Viinasen ruoka-annoksessa on hyvin pitkä hius, Vilma Tiilikainen poltti suunsa ja Katri Kiviranta tarjoilee ja yrittää selvitä hässäkästä.  Kuva: Pia Paananen Improvisaatioharjoituksessa Toni Koponen saa allergisen rektion, Ronja Viinasen ruoka-annoksessa on hyvin pitkä hius, Vilma Tiilikainen poltti suunsa ja Katri Kiviranta tarjoilee ja yrittää selvitä hässäkästä. Kuva: Pia Paananen
Ronja Viinasen, Toni Koposen, Vilma Tiilikaisen ja Katri Kivirannan harrastusvalinta on torstai-iltapäivisin kokoontuva Näytelmäkerho. Kerhossa on heidän lisäkseen 11 lasta, eli kerhoa ohjaavalla luokanopettaja Matilda Ranisella on monta innokasta ohjattavaa.

Teatterissa Katrin mielestä parasta on se, kun saa esittää kaikkea, Vilmalle pienet itse tehdyt näytelmät ja improvisointi ja Ronjasta on mukavaa porukalla tekeminen.

–  Tulin mukaan kaksi vuotta sitten kun luokassa teimme Lumikkia ja seitsemää kääpiötä, mie sain olla Jörö. Huomasin, miten mukavaa teatteri on, kertoo Tomi Koponen.

Teatteri sopii kerholaisten mielestä erityisesti esillä olosta tykkääville.

–  Mutta voi tänne tulla ujommat. Ryhmässä oppii olemaan esillä, Katri ja Ronja kertovat.

Entäs sellainen rooli, joka olisi mukava joskus tehdä?

–  Olisi mukava päästä esittämään oikein vihaista vanhaapiikaa, Katri Kiviranta keksii viimein.

–  Ja olisihan se Lumikki ihana, Ronja sanoo.

Outokummun kaupungin hyvinvointijohtaja Jukka Orenius muistuttaa, että monien hallitusten ajan Suomessa on puuhattu harrastustakuuta.

– Ajatus on valtakunnallisestikin ollut sellainen, että harrastus on mieluinen asia, josta saa niin henkistä kuin fyysistä hyvinvointia. Harrastukset on nähty Outokummussa tärkeäksi lasten ja nuorten hyvinvoinnin lähteeksi.

Harrastuskerhoja ohjaavat koulun opettajat ja henkilökunta, Riverian opiskelijat ja paikalliset yhdistysaktiivit. Kerhoja rahoittaa Opetushallitus, joka käynnisti uudelleen 1990-luvun alun laman aikana alas ajetun kerhotoiminnan ja myöntää kunnille valtionavustuksia.

Kuluneena syksynä Outokummussa on toiminut 11 kerhoa, jotka ovat tarjonneet viikossa 14 tuntia harrastusmahdollisuuksia.

–  Outokumpu on hakenut ja saanut rahoitusta jo yli 10 vuoden ajan. Kerhorahoitusta tulee hakea vuosittain.

Orenius muistuttaa, että kaikki harrastukset eivät vaadi ohjausta tai ryhmää:

–  Kirjojen lukeminen tai metsässä samoilu marjoja poimien ovat loistavia harrastuksia, vaikkei niihin mitään ohjattua ryhmää järjestettäisikään.

Outokummun evankelisluterilaisen seurakunnan nuorisotyöntekijä Satu Nahkonen kertoo, että Suomessa seurakuntien nuorisotyöllä on 100-vuotinen historia, ja jo se velvoittaa tarjoamaan nuorille erilaista, harrastuksiin yleensä keskittyvää toimintaa.

Tämän vuoden suosikki on kokkikerho:

–  Kokkikerhoon tuli niin paljon tulijoita, että päätimme järjestää kaksi ryhmää. Molemmissa on 10 kerholaista.

Seurakunnan kerhoja ohjaavat perinteisesti rippikoulun käyneet, isois- ja kerhonohjaajakoulutuksen saaneet nuoret. Nyt Outokummussa on yhdeksän nuorta kerhonohjaajaa. Kerhojen sisällöt pohjaavat ohjaavien nuorten omiin harrastuksiin, ja tarjolla on liikuntakerhoa ja tyttökerhoa perinteiseen tapaan.

–  Nyt syksyllä meillä on myös kerho-ohjaaja, joka opettaa pianonsoiton alkeita, eli sellainenkin maksuton harrastusmahdollisuus on tarjolla

Lisäksi Taipaleen ortodoksinen seurakunta järjestää Puuhakerhoa ja Outokummun Helluntaiseurakunnalla on partiotoimintaa, jotka omalta osaltaan täydentävät harrastusvalikoiman.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä