Julkaistu    |  Päivitetty 
Pia Paananen

Kahdessa viikossa koulunpenkille

Anniina Löytönen, Riikka Miettinen-Syrjälä ja Anne-Mari Lemmetyinen ovat jatkuvasta hausta hyötyneitä aikuisopiskelijoita – ja iloisia yhteisnäyttelynsä takia Taidekeskus Ahjossa. Kuva: Pia Paananen Anniina Löytönen, Riikka Miettinen-Syrjälä ja Anne-Mari Lemmetyinen ovat jatkuvasta hausta hyötyneitä aikuisopiskelijoita – ja iloisia yhteisnäyttelynsä takia Taidekeskus Ahjossa. Kuva: Pia Paananen

Anniina Löytönen, 32, Anne-Mari Lemmetyinen, 48, ja Riikka Miettinen-Syrjälä, 37, seisovat Taidekeskus Ahjon Kytö-näyttelytilassa ja katselevat Riveria Outokummun kuvallisen ilmaisun koulutuksen yhteisnäyttelyä.

Heidän kaikkien töitä on mukana näyttelyssä  –  ja jokaiselle heistä asia on pieni yllätys. Kaikilla heillä on takanaan aikaisempia tutkintoja ja työelämää. Anniina teki sosiaalialan järjestötöitä, Anne-Mari on suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja ja Riikka kampaaja. Kaikilla oli kuitenkin kokemus, että juuri se ura ja työkuvio, mihin he olivat päätyneet, ei ollut heille se oikea.

Onneksi tässä tilanteessa on saatavilla apua TE-palvelujen asiantuntijalta:

–  Ammatinvalintapsykologin kanssa kävin läpi vaihtoehtoja, ja Outokummun koulutus oli mahdollinen. Linjalle oli jatkuva haku, kävin haastattelussa ja parin viikon päästä aloitin opinnot, Anniina Löytönen tiivistää tietään kuvallisen ilmaisun toteuttajan ammattitutkintoon.

 

 

Riikka Miettinen-Syrjälä arvelee, että nuorena kuvataide kutsui häntä, mutta hän oli siinä vaiheessa liian arka edes ajattelemaan kuvataidekoulutusta. Kampaajan ura oli hyvä vaihtoehto, ja estetiikka ja kauneus kuuluivat myös siihen.

–  Kun kokeilin lapsen joululahjavärejä, aloin miettiä, että tätä haluaisin tehdä itsekin, ja siitä se lähti. Aloin kirkastaa itselleni sitä mitä todella haluan ja mihin pystyn, selvittää opiskelumahdollisuuksia ja löysin Outokummun koulutuksen, Miettinen-Syrjälä kertoo.

Riikka Miettinen-Syrjälä ja Anne-Mari Lemmetyinen myöntävät, että haastattelu jännitti.

Anne-Mari Lemmetyinen kertoo, että haastattelussa selvitetään esimerkiksi aikuishakijan taustoja, osaamista ja motivaatiota.

–  Olisi hyvä, jos osaa kertoa hieman, että millä tavalla koulutus vastaa omiin tulevaisuudensuunnitelmiin, Lemmetyinen neuvoo.

Hän rohkaisee ottamaan esille myös mahdollisia perusterveyteen liittyviä asioita, sillä ne pyritään huomioimaan.

–  Itselläni on kuulovamma, joten olen saanut sermin, joka hieman vaimentaa äänimaailmaa ja antaa työskentelyrauhaa, Anne-Mari Lemmetyinen kertoo.

 

 

Jatkuva haku tuli ammattiopistoihin vuonna 2017 toteutetun koulutusuudistuksen myötä.

Sen tavoitteena on nopeuttaa koulutukseen hakeutumista ja toisaalta pitää koulutusohjelmat mahdollisimman täysinä. Jos koulutusohjelmassa on vapaita paikkoja, niin niitä täytetään jatkuvan haun kautta.

Puhuessaan kuvataideopinnoistaan naisten puheessa toistuvat joustavuus, muunneltavuus, valintamahdollisuudet ja yksilöllisyys.

–  Jokainen suunnittelee oman opintopolkunsa opettajien kanssa. Siihen kuuluvat perusasiat ja ne osat, joita voi valita oman kiinnostuksensa mukaan, selvittää Riikka Miettinen-Syrjälä.

Anniina Löytönen kertoo valinneensa omaan ohjelmaansa opintoja muun muassa graafisen suunnittelun puolelta.

–  Lisäksi minulla on opiskelujen kautta NY-yritys, ja teen myös kulttuurialan yrittäjyysopintoja tätä kautta ja saan yrittäjäkokemustakin, Anniina Löytönen kertoo.

Valintamahdollisuuksia täydentävät työssäoppimisjaksot, omat näyttelyt ja asiakastyöt.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä