Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Vain luoti on terää nopeampi

Ville Elonheimon miekka on kalpa, jonka päässä oleva nasta yritetään saada osumaan vastustajaan. Säilän terä on sitten se olympialajien toiseksi nopein kappale. Kuva: Aimo Salonen Ville Elonheimon miekka on kalpa, jonka päässä oleva nasta yritetään saada osumaan vastustajaan. Säilän terä on sitten se olympialajien toiseksi nopein kappale. Kuva: Aimo Salonen
Ville Elonheimo, mitä päässäsi oikein liikkuu, kun vedät maskin päähän?

–  Mullahan on tietysti kaksi roolia, miekkailuseura Karjalan Kalvan aktiivi sanoo.

–  Valmentajana vedän siellä eri tavalla, ja sitten jos minä itse ottelen, päässä tapahtuu vähän toisenlaisia asioita.

Kyse on kiehtovasta osasta urheilua: henkisestä kantista. Omat hermot on hallittava ja oleelliseen on pystyttävä keskittymään.

Kaveri saattaa iskeä ilkeästi, jos oma ote hetkeksikään herpaantuu.

Miekkailussa kysymyksen voi tiivistää toisinkin: kuinka skitsofreeninen hahmo on hän, joka vetää hassun vaalean asun ylleen ja alkaa tuikkia kaveria vajaan metrin mittaisella metallitikulla?

Lajissa ketteryyttä, nopeutta ja täyden rähinän päälle laittamista, vaikka samaan aikaan mieli pitääkin pystyä pitämään keskittyneenä. Toiminnan pitää olla räjähtävää ja samaan aikaan harkittua.

Tässä kaupungissa kysymykseen osaa vastata parhaiten Ville Elonheimo, jolla on takanaan miekkailua yhteensä noin parikymmentä vuotta. Hän aloitti 15-vuotiaana ja miekkaili 21-vuotiaaksi, kunnes muut asiat syrjäyttivät harrastuksen.

Kun Karjalan Kalpa oli perustettu Joensuuhun vuonna 2005, Elonheimo palasi lajin pariin. Hänen seurassaan pureudumme nyt ottelun kulkuun maskin läpi katsottuna.

Alussa tervehditään vastustajaa ilman maskia kuin muinaisissa turnajaisissa.

–  Ensin katsotaan, kuka on vastustajana. Sitten kun asetutaan aloitusviivalle maski päässä, siinä on täysi keskittyminen siihen, mitä itse teen ja mitä vastustaja rupeaa tekemään, Elonheimo paljastaa.

Mikäli vastustaja ei ole ennestään tuttu, ensimmäiset 10–30 sekuntia menevät tunnusteluun ja sen selvittämiseen, mitä toinen oikein tekee: miten se liikkuu, miten asettuu varoasentoon, kuinka ulottuva se on.

–  No nyt mä oon saanut selville, mitä se oikein tekee mun tällaseen alotteeseen, Elonheimo sanoo.

–  Sittenpä tehdäänkin hämäyksenä tämä ja jatketaan vähän toisenlaisella liikkeellä. Tai että kun tollanen lyhyt hyökkäys meni melkein perille, niin mäpäs teen sen saman pitkänä ja se menee vastustajan takkiin asti.

Tavoitteena on tökätä kalvan kärjessä oleva nasta vastustajan kehoon niin, että siitä lähtee signaali, joka kertoo osumasta.

Pistosta kuuluu Elonheimo puhuvan: alkuerissä otellaan viiteen pistoon, pudotuskaaviossa 15:een. Mikä on miekkailijan reaktio, kun hän on tunnustelun ja parin hämäyksen jälkeen tehnyt sen räjähtävän liikkeensä ja saanut nastan uppoamaan kaverin takkiin?

Tuulettaako miekkailija ja karjuuko?

–  Karjuu. Kiljuu. Kaikkea sellaista. Kyllä, Elonheimo vastaa.

–  Toisaalta se on myös taktiikkaa, että kuinka paljon minä nyt tuuletan, että vastustaja ei saa selville, että se oli minun paras liike.

Entäpä tunteenpurkaukset tappion tullen: paiskotaanko miekkoja ja maskeja lattiaan?

–  Miekkojen ja maskien paiskominen on kielletty. Siitä saa varoituksen, ja jos sen tekee vielä siten, että joku vaarantuu, lentää suoraan ulos kisoista.

Elonheimon mukaan miekkailussa kaiken kaikkiaan pitää pystyä pitämään tunteensa kurissa.

–  Kiroilua esimerkiksi on kymmenen viime vuoden aikana karsittu kovasti pois. Keltainen kortti heilahtaa kirosanoista.

Nopea pitää siis olla ja vikkelä ja keskittynyt, eikä omaan täydellistä onnistumista kannata liikoja tuuletella eikä katkeraa tappiota ja sen tuomaa pettymystä raivokkaasti purkaa.

Millainen oikein on se ihminen, jolle miekkailu sopii?

–  Sellainen, joka jaksaa ajatella ja liikkua yhtä aikaa, Elonheimo tiivistää.

Tiivistystä edeltää pitkä pohjustus. On pystyttävä keskittymään oikeisiin kohtiin.

Kokonaisuus on pystyttävä keräämään erilaisista hitaista vastustajan liikkeistä ja vastustajan terän äärimmäisen nopeista liikkeistä.

–  Säilämiekan terähän on ampuma-aseiden luodin jälkeen olympialajien nopeimmin liikkuva kappale. Missään palloilulajeissa ei päästä semmoiseen vauhtiin, Elonheimo huomauttaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä