Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Kaikista sitkein on irkkumusa

Torstaijamit. Mukana tällä kertaa Juho-Perttu Markkanen (vasemmalla), Aki Nevalainen, Tuomas Järvelin, Tuomo Paulasto, Timo J. Hokkanen ja Arto Sallinen. Kuva: Aimo Salonen Torstaijamit. Mukana tällä kertaa Juho-Perttu Markkanen (vasemmalla), Aki Nevalainen, Tuomas Järvelin, Tuomo Paulasto, Timo J. Hokkanen ja Arto Sallinen. Kuva: Aimo Salonen
Baarin nurkasta kuuluva musiikki pysäyttää.

–  Suhteellisen hyvä meininki on teillä!

Sisälle astunut mies heittää repliikkinsä reippaasti, vaikka ei sitten kaverinsa kanssa jaksakaan keskittyä musiikkiin. Suhteellisen kovaääninen keskustelu alkaa kaikua baarissa, missä Arto Sallinen, Timo J. Hokkanen, Tuomo Paulasto, Tuomas Järvelin, Aki Nevalainen ja Juho-Perttu Markkanen jammailevat irlantilaisittain.

Tämä touhu siis on yhä hengissä!

–  Yllätykset on molemminpuolisia, naurahtaa Arto Sallinen ja tarkoittaa, että tammikuussa 2020 irkkujamit on joensuulaisille niin tuntematon asia, että monikaan ei niistä tiedä, ja koska monikaan ei tiedä, myös soittajat ilahtuvat, jos heidän musiikkinsa näyttää pysäyttävän jonkun tuntemattomammankin.

Toki Joensuu on musiikkikaupunki, jossa salit ja ravintolatilat täyttyvät monenlaisesta musiikista,  ilmaisestakin.

Takavuosina vain varsinaisten keikkojen lisäksi oli runsaasti erilaisia vapaan soiton tapahtumia. Muistin pohjalta pompahtavat pintaan ainakin muinoin koetut säännölliset jazzjamit ja kansanmusiikkiklubit, joihin satunnainen baarissa piipahtaja ei enää juuri törmää.

Botanialla oli jossain vaiheessa jazzjameja ja rokkijamejakin Joensuussa on ollut, mutta ammattikorkeakoulun musiikinkoulutuksen lähtö tuntuu.

–  Se vei aika paljon kyllä. Nää on nämä yliopistojepet, ketkä on jäljellä, Sallinen pohtii.

Mikä sitten sai nimenomaan irkkujamit säilymään?

Sallinen naurahtaa.

–  No myö (Sallinen nyökkää Hokkaseen ja Paulastoon päin) ollaan vielä säilytty hengissä. Ja onhan tähän muutama nuorempikin tullut.

Karjalan Heilin arkistoista löytyy marraskuussa 2006 tehty juttu niin sanotusta Kymppijameista eli irkkujamien 10-vuotisjuhlatapahtumasta. Valokuvassa näköjään Hops!-yhtyeen Sallinen sekä Pocadánin Mammu Koskelo ja Tellervo Hirvonen kiskovat ”Koiran” eli silloisen ravintola Old Dogin ovenkahvaa.

–  Pocadánin tytöthän nämä jamit aikoinaan aloittivat Mollyssa, Sallinen muistelee.

–  Me ollaan käytännössä jatkettu. Paikka vain on vaihtunut erinäisistä syistä, Sallinen viittaa Joensuun ravintolaelämässä tapahtuneisiin muutoksiin.

Elokuusta 2019 lähtien on jammailtu kahdesti kuussa kahdessa eri paikassa: torstaisoitto on Siltakadulla Huumassa ja sunnuntaijamit Sinisellä virralla Takataskussa.

Suhteellisen kovaääninen keskustelu naapuripöydässä jatkuu. Irkkumusiikkia kuuntelemaan tullut nainen kuuluu jo huomauttavan jotain pojille.

Muutaman uskollisen vakiokuuntelijan jammailijat ovat tänäkin iltana seurakseen saaneet. Ulko-ovelta paikkaan tuntuu tulevan lisää porukkaa, näyttävät tavallisilta baariasiakkailta.

–  Tuommoisille tökkääntyjille on tullut positiivisia yllätyksiä, Sallinen sanoo ja joku jamikavereista säestää huomautuksella, että yllättyjät ovat ihastelleet, että ai tämmöistäkinkö on olemassa.

–  Parhaat tanssivatkin.

Toimittaja vilkaisee pienen Huuma-baarin pientä lattiaa. Jamiporukka huomaa vilkaisun.

–  Ei täällä, mutta siellä toisessa paikassa. Perstaskussa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä