Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Sähkö vie tehon tuulelta

Lehmolainen Sari Särkinen hankki sähköpyörän nimenomaan työmatkoja varten, mutta varsinkin kesäkelien aikaan pyörän selkään tekee mieli hypätä heti myös työpäivän jälkeen.  
Kuva: Hanna Käyhkö Lehmolainen Sari Särkinen hankki sähköpyörän nimenomaan työmatkoja varten, mutta varsinkin kesäkelien aikaan pyörän selkään tekee mieli hypätä heti myös työpäivän jälkeen. Kuva: Hanna Käyhkö
Pyöräilijän ainainen riesa, vastatuuli, ei enää määritä lehmolaisen Sari Särkisen työmatkan kulkua. Syksyllä ensimmäisen sähköavusteisen polkupyöränsä hankkinut lehmolainen viuhtaisee sulan asfaltin aikaan työmatkansa fillarilla edes miettimättä asiaa.

–  Sähköpyörällä kymmenen kilometriä menee jotenkin ihan itsestään. Ei tarvitse siis miettiä, että onko nyt pyöräilysää, vaan valita vain sopivat varusteet.

Särkinen mietti sopivan pyörän hankkimista pitkään.

–  Sain 50-vuotislahjaksi läheisiltä rahaa uuden pyörän hankintaan, mutta melkein kaksi vuotta kesti, että löysin mieleisen. Mietin fatbikea, kun miehelläni on sellainen, mutta sekään ei ihan omalta tuntunut.

–  Pyörämarkkinoilla on niin valtavasti valinnanvaraa nykyään, että olin ihan solmussa, että millaisen hankin. Sitten koeajoin tämän omani, ja tiesin heti, että tässähän se on.

Pyöräilyssä Sari Särkistä viehättää vauhti ja vapaus. Matka taittuu, maisema vaihtuu ja suunnata voi lähes minne vain.

–  Kun syksyllä sain tämän fillarin, pyöräilin paljon Kontiopoluilla ja maastossa muutenkin. Mutta kyllä tärkein tarkoitus on nimenomaan se, että voin kulkea töihin kesäkauden ilman autoa.

Särkisen työpaikalla Pohjois-Karjalan keskussairaalassa sähköpyöriä on jo monella muullakin käytössä.

–  Halutessaan sähköpyörällä voi tosiaan kulkea työmatkat niin, ettei hiki tule, mutta minulta se ei kyllä onnistu. Olen sen verran reikäpää, että aina pitää polkea täysiä, Särkinen nauraa.

– Jostain himokuntoilijasta sähköpyöräily voi vaikuttaa sellaiselta laiskalta puksuttelulta, mutta ei tämä mikään mopo ole. Koko ajan saa polkea, mikäli haluaa liikkua eteenpäin. Ja kun tavallisella pyörällä käydään 10 tai 20 kilometrin lenkkejä, niin tällä matkaa tekee helposti 40–50 kilometriä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä