Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Joko tänä vuonna?

Sähköpyörien valikoima kasvaa kaiken aikaa, esittelee Sähköpyöräkauppa.comin tuore yrittäjä Jouni Näykki. 
Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Sähköpyörien valikoima kasvaa kaiken aikaa, esittelee Sähköpyöräkauppa.comin tuore yrittäjä Jouni Näykki. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen
Tämän hankintaa ei ole kukaan katunut, vakuuttaa tuore sähköpyöräkauppias Jouni Näykki.

Mies itse hyppäsi ensimmäisen kerran sähköpyörän selkään viime juhannuksena, ilman sen suurempia odotuksia.

–  Hurautin heti 60 kilometrin lenkin, ja kerrasta ymmärsin, miten kätevä kulkuväline tämä on.

16 vuotta traktori- ja maatalouskonekauppaa tehnyt Näykki vaihtoi kaksipyöräisiin viime vuoden loppupuolella. Sähköpyöräkauppa.com-niminen firma avasi varastomyymälän tammikuussa Kaltimontiellä.

Pelkkään verkkokauppaan Näykki ei uskalla nojata pyöräkaupassa:

– Jos ostaa kahdentonnin pyörän, niin kyllä suurin osa ihmisistä sen haluaa koeajaa.

Sähköpyörien keskihinta on noin 2  000 euroa. Halvimman mallin saa noin 1 000 eurolla, kalleimpien hinta keikkuu 12 000 euron tuntumassa.

Sähköavusteisten polkupyörien markkinat ovat kasvaneet Euroopassa viimeisen kymmenen vuoden ajan. Keski-Euroopassa sähköavusteiset pyörät ovat jo varsin yleisiä, ja esimerkiksi Ruotsin teillä liikkuu jo noin 100  000 sähköpyörää, kun Suomessa vastaava luku on alle 20 000.

Kauppamiehet ovat odottaneet suomalaisten innostusta jo vuosia.

–  Täytyyhän se toivoa ja uskoa, että tänä keväänä kauppa lähtee kunnolla nousuun. Ainakin kiinnostusta on, Jouni Näykki vakuuttaa.

Moni hankkii sähköavusteisen pyörän työmatka-ajoon.

–  Avusteen määrää voi lisätä tai pudottaa vaikka kokonaan pois tarpeen mukaan. Jos haluaa päästä hikoilematta töihin, pistää enemmän avustetta, ja jos kotiin päin haluaa kuntoilla, niin sekin onnistuu.

Sähköavusteisia pyöriä ylistetään erityisesti siitä, että ne mahdollistavat pidemmän matkan pyöräilyn kaikenkuntoisille ihmisille.

–  Talvella sähköavuste helpottaa nastarenkaiden tuomaa vastusta, ja keventää se myös sohjossa tai lumessa polkiessa merkittävästi, Näykki huomauttaa.

Iikan pyörävarikon Joensuun myymälässä ollaan myös odottavalla kannalla kevään markkinoiden suhteen.

– Meillä on koko ajan ollut pientä nousua myynnissä, ja ainakin valmistajat näyttävät uskovan todellakin kasvuun, niin paljon kehitykseen ja markkinointiin satsataan tällä hetkellä, myyjä Teemu Väisänen sanoo.

– Moneen perheeseen sähköpyörä hankitaan toisen auton tilalle. On sitä jotkut luopuneet kokonaan autosta tällaisen hankittuaan, Väisänen kertoo ostajista.

Siinä missä luomupyöräily käy lähinnä jalkojen lihaksiin, tuntuu sähköpyöräily kropassa hiukan erilaiselta.

–  Sähköpyörä on sen verran painavampi, että se vaatii koko kehonhallintaa.

–  Meillä sähköavusteisten pyörien markkinaosuus on ollut 10–20 prosentin luokkaa. Mutta myynti on ehdottomasti kasvussa, Väisänen sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä