Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Villit vuodet takana

Joensuussa on viime vuosina eletty rakentamisen ja asuntokaupan kulta-aikaa. Varsinkin Penttilän uusien kerrostalojen yksiöt ovat menneet vauhdilla kaupaksi. Sen sijaan vanhojen asuntojen myyntiaika on pidentynyt ja hinnat laskeneet. kuva: mikko makkonen Joensuussa on viime vuosina eletty rakentamisen ja asuntokaupan kulta-aikaa. Varsinkin Penttilän uusien kerrostalojen yksiöt ovat menneet vauhdilla kaupaksi. Sen sijaan vanhojen asuntojen myyntiaika on pidentynyt ja hinnat laskeneet. kuva: mikko makkonen
Hyvät uutiset ensin: ostajan markkinat asuntokaupoilla jatkuvat edelleen. Joensuun seudulla on kaupan kaikenikäisiä, -kokoisia ja -kuntoisia asuntoja.

Hinnat ovat pysyneet kauppamiesten kielellä maltillisina, eikä kymmenen vuoden takaisia hintapiikkejä ole näköpiirissä.

Sitten ne huonot uutiset: jos mielii myydä vanhan talon tai asunnon, on syytä varautua siihen, että hinta on luultavasti ihan toista kuin vaikkapa viime vuosikymmenen alussa.

Asunnon myyjällä tilanne voi olla sikäli ankea, että myyntihinnalla ei saa kuitattua asuntolainaa, jota on lyhentänyt jo vuosia.

Syynä vanhojen asuntojen hinnanlaskuun on uudisrakentamisen kova tahti viime vuosina.

Vuonna 2018 Joensuun kantakaupungin alueelle nousi 127 uutta omakotitaloa, 40 rivitaloasuntoa sekä 868 kerrostaloasuntoa. Nyt tahti on hidastumassa. Esimerkiksi uusia kerrostaloasuntoja oli viime marraskuun alkuun mennessä valmistunut 673 kappaletta.

– Markkina toimii siinä mielessä juuri kuten pitääkin, että vanhojen hinnat laskevat, kun uusia tulee, arvioi myyntijohtaja Mikko Rautiainen OP Kiinteistökeskuksesta.

Varsinkin vanhat kerrostalokaksiot ovat viime aikoina niianneet hinnoissa.

– Uuden ja vanhan välillä täytyykin olla hinnassa eroa, mutta toki nämä vuodet ovat vanhojen asuntojen myyjille voineet olla hankalia.

Vanhan sanonnan mukaan asuntokaupoissa kolme tärkeintä tekijää ovat sijainti, sijainti ja sijainti. Näiden lisäksi nykykauppaa määrittää Mikko Rautiaisen mukaan asunnon kunto.

Vanhakin asunto menee vaivatta kaupaksi, kun kunto on hyvä, remontit tehty ja taloyhtiössä asiat kunnossa.

– Ihan Joensuun ruutukaava-alueellakin voi olla valtavia eroja myyntiajassa. Hyvin hoidetusta taloyhtiöstä siisti asunto voi mennä hetkessä, ja huonokuntoinen ei millään.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton tilastojen valossa myyntiajat ovat pidentyneet Joensuussa viimeisen viiden vuoden aikana vain vähän. Luvuissa näkyvät toteutuneet kaupat.

–  Näistähän ei toki selviä, miten paljon asuntoja on jäänyt myymättä, Rautiainen huomauttaa tilastojen taustoista.

Käytetyissä kerrostaloasunnoissa neliöhinta on laskenut 2350 eurosta 2  200 euroon ja rivitaloissa 1730 eurosta 1650 euroon.

Suurin pudotus hinnoissa on käynyt omakotitaloissa, joiden keskihinta on laskenut 176  000 tuhannesta 158  000 euroon.

Mikä sitten olisi välittäjän unelmakohde näinä aikoina?

–  Helpoin myytävä on pieni, uusi asunto. Penttilästä, Niinivaaralta ja keskustasta uudet yksiöt menevät sijoittajille hetkessä, Mikko Rautiainen vastaa.

Myös Joensuun Huoneistokaupan toimitusjohtaja Jarmo Hyttinen kehuu Penttilän pienten asuntojen kauppaa.

–  Lehtolankadulta myimme kahdessa viikossa 28 yksiötä. Sijoittajia kiinnostavat helposti vuokrattavat kohteet, ja niissä kyllä kauppa käy, Hyttinen vakuuttaa.

– Mutta kyllä isoillekin rivi- ja kerrostaloasunnoille on myös ostajia. Marjalassa yhdessä uudiskohteessa meni rakennussuunnitelmat äskettäin aivan uusiksi, kun nimenomaan isoille asunnoille oli kysyntää eniten.

Jarmo Hyttisen mukaan viime vuosi oli asuntomarkkinoilla mukavan vilkas, vaikka keväällä muutama kuukausi oli hyvinkin hiljaista.

– Onhan tässä niin vauhdikkaat vuodet niin rakentamisen kuin kaupankäynnin osalta ollut, että varmaan sekä rakentajilla että myyjilläkin välillä mielessä käy, että ei kai kohta ole maha täynnä.

OP Kiinteistökeskuksen Mikko Rautiainen on luottavainen, että tasaantuva tahti muovaa taas markkinoitakin.

–  Ennen näitä viimeisimpiä hurjia vuosia on Joensuussa rakennettu nelisensataa uutta asuntoa vuodessa; tuo 400–500 lienee realistinen taso tulevaisuudessakin. Että ei tässä vasaranpauke ole loppumassa, mutta tahti rauhoittuu väkisin, Rautiainen laskeskelee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä