Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Kirppis omassa autotallissa

Joulukoristeille on pystytetty Päivi Tapion autotallikirppiksellä oma pöytänsä. Hanna-Mari Lappalainen Joulukoristeille on pystytetty Päivi Tapion autotallikirppiksellä oma pöytänsä.

Päivi Tapio haluaa tarjota kirpputoritunnelmaa myös heille, jotka eivät pääse teollisuusalueelle.

Päivi Tapio on pitänyt kirpputoria vanhassa autotallissa entisen taloyhtiönsä alakerrassa Koulukadulla nyt muutaman vuoden ajan. Tila on Tapion ja hänen miehensä omistama erillinen osake, jonka he päättivät säilyttää itsellään, kun lapset olivat muuttaneet yläkerran pesästä ja pariskunta etsi itselleen pienemmän asunnon toisaalta.
Autotallikirppis on avoinna silloin, kun ovi on raollaan ja oven edustalla palaa ulkotuli. Tapio ripustaa myös oveen kyltin, joka kertoo kirpputorista.
– Toivoisin, että ihmiset tekisivät enemmän tällaisia juttuja. Kaikilla ei ole autoa eivätkä kaikki pääse kirppikselle teollisuusalueelle, Tapio toteaa.
Lähes kaikki Tapion kirppikseltä löytyvät tavarat ovat peräisin häneltä itseltään. Hintalappuja tuotteilla ei ole, joitakin yksittäisiä, myös verkossa myynnissä olevia vaatteita lukuun ottamatta, vaan hinnat neuvotellaan paikan päällä.
Tapio itse on osittaisella sairaseläkkeellä eikä kykene käymään teollisuusalueen kirpputoreilla. Hän myös kuvaa pöytävuokrien olevan nykyisin niin korkealla, että myytävillä tavaroilla on hankalaa saada omiaan takaisin.
– Minulla on ollut muutaman kerran tavaroita myynnissä Joensuun kirppiksillä, ja aina olen jäänyt miinukselle. Myyn tavaraa niin halvalla, ja jos se maksaa 30 tai 50 senttiä, saa aika paljon myydä saadakseen pöytävuokran takaisin, Tapio kertoo.
– Siellä pitäisi myydä kalliimpaa – Iittalaa, Arabiaa, Aarikkaa...
Hintojen vuoksi myöskään byrokratia ei ole tullut vielä Tapiolle vastaan.
– Eilenkin lähti kahdet farkut, kolme hattua ja villapaita, joista sain yhteensä 12 euroa. Siinä ei paljon verottajalle jää.

Kuin joulupukin paja
Tapio kuvaa autotallikirppistään joulupukin pajaksi – jota se kieltämättä ensisilmäyksellä muistuttaakin. Pienen tilan pöydät ja hyllyt pursuavat erilaisia esineitä, kuten astioita, leluja, vaatteita ja koriste-esineitä, ja joulukoristeille Tapio on pystyttänyt oman pöytänsä. Aikanaan tila toimi pajana sanan varsinaisessa merkityksessä, kun Tapio rakenteli tiloissa kierrätysmateriaaleista joulukoristeita.
Tapio kertoo saaneensa muutamankin kerran lapsilta joulupukille osoitettuja kirjeitä, jotka hän on luvannut toimittaa eteenpäin.
– Minä olen lapsille niin kuin joulupukin aputyttö, Tapio nauraa.
Joulukuussa Tapio on pyrkinyt pitämään kirpputoriaan auki päivittäin puolestapäivästä iltapäivään saakka. Vaikka kirppiksellä piipahtaa silloin tällöin myös tuttavia, on suurin osa kävijöistä nykyisin Tapiolle ennestään tuntemattomia.
– Tämä on toiminut välillä ventovieraille levähdyspaikkana. Välillä joku on keskustasta kotiin kävellessään pysähtynyt tähän kauppakassiensa kanssa ja istahtanut hetkeksi alas. Olen saattanut limppariakin tarjota kävijälle. Ostopakkoahan täällä ei ole.
– Kahvitarjoilua ja makkaranpaistoa täällä ei kuitenkaan ole, ja ämpäreitä en jaa, Tapio naurahtaa.

 

// Juttua muokattu 20.12.2019 kello 13.47: Poistettu Päivi Tapion sitaatti, jossa mainittiin, että Joensuun keskustassa ei olisi itsepalvelukirpputoreja.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä