Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

”Luopumisen tuska tulee jättää kotiin”

Janne Ripatti tekee usein tutkimusretkiä muidenkin kaupunkien kirpputoreille saadakseen vertailukohtia. Hanna-Mari Lappalainen Janne Ripatti tekee usein tutkimusretkiä muidenkin kaupunkien kirpputoreille saadakseen vertailukohtia.

Sekä kirpputorien pöytävuokrat että myytävien tavaroiden hinnat ovat nousseet. Nettikirppikset eivät ole kuitenkaan vieneet kivijalkakirppisten suosiota.

Karjalan Heilin kirpputorille tekemän täsmäiskun perusteella kirppareilla myytävien tavaroiden hinnat ovat monien mielestä kallistuneet. Sekä Valintakirppiksen yrittäjä Janne Ripatti että Joensuun Kirpparilla.fi:n myymäläpäällikkö Nina Mustosen mukaan kirpputorimyyjät ovat tulleet viime vuosina pikemminkin hintatietoisemmiksi.
– Myyjät ovat kokeneita ja tietävät, millä hinnalla tavara kannattaa myydä, että se lähtee kiertämään, Janne Ripatti toteaa, ja jatkaa, että kirpparimyyjän tulee kuitenkin jättää luopumisen tuska kotiin heti alkuun.
– Myyjän pitäisi ajatella, millä hinnalla asiakas on valmis ostamaan tuotteen, ei, mitä itse on tuotteesta aikanaan maksanut. Jos on ostanut kaupasta joskus nahkatakin 500 eurolla, ei sitä voi laittaa kirpputorilla myyntiin 150 eurolla.
Nina Mustosen mukaan kirppisten hintatason vaihtelun on voinut huomata, mutta Mustosen mielestä tänä päivänä kirppiksillä myydään myös toisaalta hyväkuntoisempaa tavaraa kuin taannoin.
– Myytävien tuotteiden hintataso on mielestäni kohtuullinen, Mustonen toteaa.

Samat hinnat muualla
Myös kirpputorien pöytävuokrat ovat lähtökohtaisesti nousseet parista muutamaan euroon viimeisen viiden vuoden sisällä. Valintakirppiksellä pöytävuokra on yhdeltä viikolta 33 euroa lukuun ottamatta jokavuotista joulukuun kampanjaa, jossa pöydän voi vuokrata viikoksi 25 eurolla. Raatekankaalla sijaitsevalta Kirpparilla.fi:ltä pöydän saa viikoksi nettivarauksella 30 eurolla ja puhelin- tai myymälävarauksella 32 eurolla.
Molemmilla kirpputoreilla on omat tarjouksensa pidempiaikaisille pöytävarauksille.
Janne Ripatin mukaan hintojen nousu selittyy Valintakirppiksellä pääosin työntekijöiden palkkakuluilla.
– Itsekin teen päätyökseni muuta, joten kaikki työntekijämme tulevat ulkopuolelta, mikä on se suurin syy, Ripatti kertoo.
Ripatti on tehnyt aktiivisesti ekskursioita ympäri Suomea eri kaupunkien kirpputoreille, joissa hinnat ovat hänen mukaansa nousseet hiljalleen samassa tahdissa.
– Joensuun kokoisissa kaupungeissa hinnat ovat samalla tasolla. Helsingissä pöytävuokrat voivat olla 36–40 euron luokkaa, se on kaupungin koostakin kiinni. Jossakin Lieksassa taas pöytävuokrat ovat matalammat, mutta siellä myös kulut ovat pienemmät.
Nina Mustosen mukaan Kirpparilla.fi:llä noudatetaan pöytävuokrissa paikkakuntakohtaisia keskihintoja, minkä vuoksi esimerkiksi Jyväskylässä Kirpparilla.fi:n pöydän saa vuokrattua euron edullisemmin.
– Hinnat tarkistettiin viimeksi vuoden 2018 aikana, ja hinnasto noudattaa nyt Joensuun yleistä hintatasoa, Mustonen toteaa.

Teollisuusalue paras
Janne Ripatti vastaa myös usein kuultuun kysymykseen siitä, miksi kirpputorit tuntuvat keskittyvän kaupungeissa teollisuusalueille.
– Kun itsepalvelukirppiksen perustaa, perusperiaatteet ovat, että parkkipaikkojen on oltava ilmaisia, kirppiksen pitää näyttää kirppikseltä, ja kirppis vaatii vähintään 700 neliötä tilaa, että se kannattaa perustaa.
Ripatin mukaan kaupunkien keskustoissa tontti- ja neliöhinnat ovat niin korkealla, että kirpputoritoiminta ei ole yksinkertaisesti kannattavaa.
– Samalla tavalla se menee muuallakin Suomessa. Eikä keskustoista löydy edes niin isoja halleja, vaikka olisikin varaa maksaa, Ripatti toteaa.

Netti ei syö
Netissä toimivat kirppikset, kuten Facebook-kirppikset ja Tori, eivät ole Janne Ripatin ja Nina Mustosen mukaan syöneet suosiota kivijalkakirpputoreilta – päinvastoin, Mustosen mukaan Joensuun Kirpparilla.fi:n kävijämäärät ovat kasvaneet vuosittain.
– Verkossa toimivat kirppisryhmät tarjoavat aukioloajoista ja paikasta riippumattoman myyntikanavan, mutta verkon huono puoli on, että usein tuotteen lisätietoja joutuu kyselemään ja noudosta on erikseen sovittava, Mustonen pohtii.
Ripatin mukaan myös Valintakirppiksen varausaste on pysynyt samana kuin se oli kymmenen vuotta sitten, eikä verkkokirppisten nousu ole näkynyt ostajien määrässäkään.
– Perinteisellä kirppiksellä asiaan kuuluu se sosiaalinen kontakti; täällähän käy paljon porukkaa tapaamassa ihmisiä ja juttelemassa muiden kanssa. Netissä ei saa samaa tunnelmaa, Ripatti summaa.


Heili kysyi kirppiskävijöiltä: Mitä etsit kirpputoreilta? Oletko huomannut muutoksia hinnoissa?

Krista Nylander: – Täältä löytyy usein koiralle leluja, kuten nytkin. Mielestäni kirpparien hinnat ovat nousseet, vaikkakin se on myös kirpparikohtaista. Myyjät ehkä katsovat, mihin hintaan muut myyjät myyvät tavaraa samalla kirpparilla, ja hinnoittelevat sen mukaan. Jotkut myyvät törkeää sontaa samaan hintaan, millä tuotteen saisi uutena kaupasta, sitä en ymmärrä. Jos olen itse myyjänä kirppiksellä, myyn tavarani edullisemmin.

Eero Könönen: – Käyn usein kirppiksillä metsästämässä levyjä ja musiikkilehtiä ja tällaista. Eivät kirpputorien hinnat ole yleisesti ottaen ainakaan laskeneet tässä kymmenen vuoden sisällä. Osa myyjistä hinnoittelee tuotteet niin korkealle, etteivät ne mene kaupaksi. Musiikkia puolestaan myydään nykyisin enää aika vähän, ja monet myyvät sitä edullisesti, koska tahtovat päästä eroon. Sillä tavalla olen tehnyt itse hienoja löytyjä omaan levykokoelmaani.

Hanna Miettinen: – Käyn kirppareilla melko usein, ja täältä tarttuu mukaan joka kerta jotakin. Nytkin esimerkiksi muutama mekko ja tytölle leggingssejä. Mielestäni kirpputorien hinnat ovat kallistuneet vähän vuosien aikana.

Jenni Mäkäläinen: – Olen ruvennut viimeisen parin vuoden sisällä käymään kirppiksillä aktiivisemmin. Usein mukaan tarttuu esimerkiksi sisustustavaraa. Mielestäni hinnat ovat pysyneet viime vuosina aika samanlaisina, mutta se riippuu tietysti pöydästä. Osa myy tuotteita halvemmalla, osa kalliimmalla.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä