Julkaistu    |  Päivitetty 
Sara Korppila

Joulun kasvismenun kruunaa kunkku

– Pavuista ja linsseistä voi tehdä perunamuusilla kuorrutetun paimenen piirakan tai vaikka murekkeen joulupöytään, kuvailee Juni Sinkkonen. Kuva: Sara Korppila – Pavuista ja linsseistä voi tehdä perunamuusilla kuorrutetun paimenen piirakan tai vaikka murekkeen joulupöytään, kuvailee Juni Sinkkonen. Kuva: Sara Korppila
Juureslaatikot, rosolli, riisipuuro. Moni perinteinen jouluruoka on valmiiksi kasvisvoittoinen, vaikkei asiaan ole ehkä kiinnittänyt kummempaa huomiota. Kokonaan vegaanisten jouluruokien tekeminen käy myös helposti, sillä kaupoista löytyy kattava valikoima kaura- ja soijapohjaisia tuotteita eläinperäisten tilalle.

– Helpointa on lähteä laatikoista, joissa lehmänmaidon tilalle voi vaihtaa kaurakerman tai -juoman. Voin sijaan voi käyttää kasvimargariinia ja siinäpä se, kuvailee polvijärveläinen Animalian puheenjohtaja Erja Laakkonen.

Laakkosen oma vegaaninen juhla-ateria koostuu varsin perinteisistä jouluruoista.

– Laatikoiden lisäksi on yleensä hernetuuvinkia, ruskeaa kastiketta, suolasieniä ja karjalanpiirakoita joko itse tehtynä tai ostettuna, hän luettelee.

Vegaaniliiton Joensuun yhdyshenkilö Juni Sinkkosen joulumenu puolestaan sisältää esimerkiksi perunasalaattia sekä porkkalaa saaristolaisleivän kanssa tarjoiltuna.

– Porkkala muistuttaa kylmäsavulohta, suutuntuma ja käyttötapa ovat samantyyppisiä. Porkkalaa voi valmistaa joko suolavedessä keittäen tai uunissa suolakuoreen peiteltynä. Syvyyttä makuun tuo savuaromi, Sinkkonen kuvailee.

Kasvipohjaisen joulukattauksen päätähdeksi on tarjolla runsaasti erilaisia proteiinivaihtoehtoja. Sekä Erja Laakkosen että Juni Sinkkosen pöydästä löytyy gluteeni- ja kikhernejauhoista koostuva seitankinkku, eli kunkku.

– Seitanin voi valmistaa alusta asti itse keittämällä tai uunissa. Kaupoista saa myös valmiita jauhoseoksia, joihin lisätään vain neste ja taikina on valmis, Erja Laakkonen avaa.

Helpoin askel kohti seitanin makumaailmaa on ostaa kaupasta valmis rulla tai paisti. Seitankunkku muistuttaa etäisesti kinkkua ulkomuotonsa takia, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin. Niin on tarkoitus, sillä kyseessä on kaksi eri tuotetta.

– Jos odottaa saavansa sianlihamaisen tuotteen, tulee yllättymään. Siksi en lähtisi korvaamislinjalle, vaan suhtautuisin kasvipohjaiseen raaka-aineeseen uutena ja erilaisena juttuna, joka maistuu omanlaiseltaan, Laakkonen painottaa.

Seitankunkun kanssa voi tarjota vaikkapa luumusalsaa, herneitä sekä sinappikastiketta. Mausteinen tofumureke on toinen hyvä vaihtoehto joulupöytään.

– Marinoidussa tofussa on valmiiksi paljon makua, joten sitä kannattaa suosia. Sekaan voi pilkkoa valkosipulia, tuoreita yrttejä, inkivääriä, sipulia ja halutessaan murskattuja pähkinöitä. Kaikki sekoitetaan yhteen, painellaan leipävuokaan ja paistetaan uunissa, Sinkkonen tiivistää.

Ruokapöydän suolaisen tarjonnan lisäksi jouluun kuuluvat monet makeat maut. Luumutorttujen lehtitaikina on usein valmiiksi vegaanista, itse tehty piparkakkutaikinakin syntyy mutkattomasti kasvimargariinilla.

– Pipareita teemme joka joulu valtavan setin, jotta ne riittävät myös loppiaisen piparivaahtoon. Kerroksittain laseihin koottavaan vaahtoon tulee vispautuvaa kasvikermaa, vaniljakastiketta, luumuhilloa sekä pipareita, Erja Laakkonen kuvailee.

Taatelikakku on sekä Laakkosen että Juni Sinkkosen kahvipöytäsuosikki. Kakkutaikinasta saa vegaanisen laittamalla siihen kermaviilin sijaan maustamatonta soijajogurttia.

– Riisimaitoon ja kookoskermaan tehty riisipuuro on myös ehdoton. Myös manteli- tai cashewpähkinäjuomasta saa erilaista makua puuroon, Sinkkonen luettelee.

Joulun juustolautasen muuntaminen vegaaniseksi on sekin mahdollista, mutta silloin on syytä varautua yllätyksiin. Vegaanijuustojen valikoima kasvaa jatkuvasti, mutta makumaailma on täysin erilainen lehmänmaitopohjaisiin verrattuna.

– Vegaaniset tuorejuustot voivat olla koostumukseltaan tutumman oloisia sekasyöjälle, mutta tässäkään asiassa en lähtisi vertailemaan. Vegaaninen tuote on aina oma juttunsa, Laakkonen painottaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä