Julkaistu    |  Päivitetty 
Heikki Tarma

Hiihtosankari eli vaatimatonta elämää

Timo Vottonen ja hänen palkintonsa.  Kuva: Liisa Holopaisen albumi Timo Vottonen ja hänen palkintonsa. Kuva: Liisa Holopaisen albumi
Timo Vottonen oli 1900-luvun alun suuri hiihtäjäsankari. Hän osallistui moniin kilpailuihin ja päihitti monesti sen ajan kuuluisat hiihtäjät, kuten muun muassa hiihtäjäveljekset Jussi ja Eetu Niskan. Vottonen on yksi eniten mitaleita saaneista urheilijasankareistamme.

Timo Vottonen oli syntynyt Soanlahdella Kintsinniemen kylässä vuonna 1887, missä hän eli nuoruutensa. Hän oli hiljainen mies ja vietti aikaansa enimmäkseen luonnossa samoillen sekä hiihtäen. Hänestä sanotaan, että hän tunsi luonnon yrtit ja hallitsi kansanparannustaidot ja oli tunnettu verenseisauttaja.

Timo Vottonen eli poikamiehenä koko ikänsä ja kykeni näin keskittymään pelkästään harrastuksiinsa. Yksinäinen puurtaja kehitti itselleen sellaiset hiihtäjän taidot, että hän oli lähes voittamaton omana aikanaan.

Ensimmäisiin hiihtokilpailuihin hän osallistui jo 12-vuotiaana vuonna 1899 voittaen ne ylivoimaisesti. Kilpailumatkana oli 15 virstan hiihto (noin 16 kilometriä), mikä oli tavallisin kilpailumatka, ja voittoaika oli tunti 38 minuuttia. Toiseksi parhaan aika oli tunti 55 minuuttia.

Tavallisesti kilpailtiin järven jäällä, avarilla pelloilla tai metsäaukioilla. Kilpailusäännöt olivat vielä tuohon aikaan hyvinkin epämääräiset ja järjestäjiltä kyseltiin muun muassa, saako kilpailussa käyttää kahta sauvaa, minkälaiset sukset pitää olla ja voiko hiihtää talvivaatteet päällä.

Kun julkista liikennettä ei juuri ollut, Timo Vottonen monien muiden tapaan joutui hiihtämään kotoa kilpailupaikalle. Tavallisesti matkaan kilpailupaikoille lähdettiin ani varhain, osallistuttiin kilpailuihin, syötiin kunnolla ja lähdettiin takaisin kotiin. Matkaa kertyi usein sata, jopa kaksisataa kilometriä.

Timo Vottonen valmisti myös itse kilpasukset, jotka osoittautuivat usein ylivoimaisiksi kilpailijoiden välineisiin nähden.

Talvisodan syttyessä vuonna 1939 Timo joutui evakkomatkalle Pohjanmaalle Isokyrön (Tervajoen) Palhojaisten kylään. Kun sisaret jäivät evakkomatkalla Joensuuhun, Timo vieraili heidän luonaan aika ajoin.

Timo eli pitkän elämän ja kun hänen terveytensä heikkeni, hän halusi päästä Joensuuhun lähemmäs sukuaan. Kevättalvella 1970 kaksi sisarta ja veli hakivat hänet sieltä lopulta ambulanssikyydillä halki Suomen. Jalan kuolio oli tuolloin jo edennyt pitkälle ja jalka jouduttiin amputoimaan seuraavana kesänä. Timo sai amputaation jälkeen keuhkokuumeen, johon hän menehtyi Joensuun keskussairaalassa vuonna 1970 elettyään 83 vuotta.

Hänet on haudattu Joensuun ortodoksiselle hautausmaalle yhdessä kahden sisarensa kanssa. Timo Vottonen eli vaatimatonta elämää eikä hänen nimensä kantautunut sankareiden joukkoon.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä