Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Onko järkee vai ei - sanailua väylistä

Petja Vuojärvi kävi varmistamassa Juha Mustoselta jo ennen kokouksen alkua, että pääsee puhumaan heti ryhmäpuheenvuorojen jälkeen. Kuva: Aimo Salonen Petja Vuojärvi kävi varmistamassa Juha Mustoselta jo ennen kokouksen alkua, että pääsee puhumaan heti ryhmäpuheenvuorojen jälkeen. Kuva: Aimo Salonen
No jo on aikoihin eletty eli till tidernapas har man levat: Joensuun kaupunginvaltuuston budjetti-iltaan saatiin muutosesitys kokoomuksen riveistä.

Petja Vuojärvi kävi varmistamassa puheenjohtaja Juha Mustoselta (kesk.) jo ennen kokousta, että hän saa ensimmäisen ryhmäpuheenvuorojen jälkeisen puheenvuoron.

–  Esitän, että Siltakatu välillä Länsikatu–Noljakantie ja Siltakadun ja Länsikadun yhdistävä liikenneympyrä poistetaan talousarviosta, Vuojärvi sanaili ja käynnisti aikamoisen keskustelun.

Kyse on edellisen valtuuston viimeisessä kokouksessaan hyväksymästä kaavamuutoksesta, joka sallii Joensuun sisääntuloväylän muuttamisen nelikaistaisesta kaksikaistaiseksi ja yhden pyöräilyväylän rakentamisen Siilaiselta Länsikadulle.

Talousarvioon jäi maanantaisen keskustelun ja äänestyksenkin jälkeen 1,79 miljoonaa kaupungin rahaa töiden toteuttamiseksi. Valtiolta hanke saa lisäksi 375  000 euroa.

Vuojärvi myönsi, että kaksikin kaistaa vetää, mutta hän kyseenalaisti sen, onko järkevää pistää rahaa toimivien väylien hajottamiseen.

– En ole kuullut yhdenkään elinkeinoelämän edustajan tai yrittäjän kehuvan tätä, Vuojärvi totesi.

Illan keskustelussa roolit menivät mielenkiintoisesti sekaisin. Vasemmistoliiton Anni Järvinen kummasteli, kuinka kokoomus on aikaisemmin paheksunut budjetti-illan muutosesityksiä, jotka tuodaan ohi yhteisesti sovittujen asioiden, ja kuinka se nyt tuo itse muutosesityksen.

Vuojärveä kannattanut Timo Elo puolestaan leikitteli lauseella, jonka tyyppisiä on aiemmin kuulunut salin vasemmalta laidalta:

– Kahdella miljoonalla eurolla saisi aika paljon puita istutettua tai kymmeniä hoitajia palkattua.

Aihe puhuttaa varmasti myös kaupungilla, ja työpaikkojen kahvipöydissä pyöritellään samoja kysymyksiä kuin maanantai-iltana valtuustosalissakin.

Onko järkeä pistää rahaa valmiiden väylien purkamiseen? Eikö Noljakasta pääse keskustaan jo nyt valmiita pyöräteitä pitkin? Onko keskustan elinvoima oikeasti kiinni neljästä kaistasta ja eikö keskustaan ja sieltä pois muka pääse kahtakin kaistaa pitkin?

Onko tässä kyse pelkästään väylistä vai kytkeytyykö muutos johonkin laajempaan kokonaisuuteen?

Vasemmistoliiton Antti Saarelainen totesi, että nelikaistaisuus on ajalta, jolloin Joensuu oli aivan toisenlainen kaupunki: silloin ei ollut vielä kehätietä, eikä myöskään ilmastotietoisuus ollut herännyt.

–  Tarvitsemme poliittisia päätöksiä liikenteen ohjaamiseksi vähäpäästöisempään joukkoliikenteeseen sekä kevyeen liikenteeseen, Saarelainen totesi.

Saarelainen sekä vihreiden Ville Elonheimo muistuttivat myös, että Siltakadun jatkeen väylämuutokset linkittyvät Tulliportinkadun kehittämiseen. Alueelle on tulossa uutta rakentamista jo siksi, että Joensuu pyrkii tiivistämään kaupunkialuettaan.

–  Siltakadulla on konkreettisesti kyse siitä, miten saadaan rakennuslupaa ja rakentamista odottavat yksitoista kerrostaloa Otsolaan ja niiden asukkaat kaupungin asukkaiksi, Elonheimo huomautti.

Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen puolestaan huomautti, että voimassa olevaa kaavaa on jo alettu panna toimeen.

–  Riveria on jo tehnyt rakennusliikkeiden kanssa sopimuksia, ja jos siellä ei nyt tontit ulotukaan alueille, mitkä ovat nyt työn alla katualueiden suunnittelualueina, niin kaupunki on korvausvastuussa Riverialle. Tämä nyt ainakin kannattaisi selvittää, ennen kuin pikaistuksissa tehdään hassuja päätöksiä, Karjalainen totesi.

–  Rakennusliikkeet ovat jo ottaneet yhteyttä meidän kaupungin organisaatioon ja ovat kovasti suunnittelemassa rakentamista Tulliportinkadun ja Siltakadun jatkeen väliselle alueelle, jota tämä kaava koskee.

Mutta tiesivätkö valtuutetut, mistä oikein päättivät, kun he edellisen valtuuston viimeisessä kokouksessa alkukesällä 2017 päättivät Siltakadun jatkeen kaavamuutoksesta?

Kysymyksen nosti esille muun muassa keskustan Hannes Rossi. Vihreiden Hanna Susitaival kummasteli tätä huomauttamalla, että valtuutetun tehtävä on ottaa selvää.

Kokoomuksen Heli Hjälm myönsi tämän, mutta samalla hän palasi kaavan päätösiltaan:

–  Se oli toukokuun viimeinen valtuusto ja jos lie ollut meidän muidenkin keskittymiskyky heikko, oli kaavan esittelykin heikkoa. Viimeisimmissä kaavoissa, mitä valtuustossa on ollut, on ollut paremmin pohjustettuja ja esiteltyjä kaavoja.

Tietävätkö valtuutetut ylipäätään, mitä päättävät?

Asian nostivat esille keskustan Tuula Parikka ja Helena Hulmi kysellessään, mitä itse asiassa tarkoitti valtuuston 18.6.2018 tekemä päätös, joka liittyi konservatorion mahdolliseen muuttoon Carelia-salin yhteyteen. Onko asia jo käytännössä päätetty vai vieläkö valtuutetut voivat siihen vaikuttaa?

Se onkin niin mielenkiintoinen asia, että siihen kannattaa palata myöhemmin omassa jutussaan.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä