Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Musiikki-Joensuun yhteinen ponnistus

Opiskelija ja ammattilainen. Carmina Burana on Annika Mäkisen ja Huba Hollóköin ensimmäinen yhteinen produktio.  Kuva: Aimo Salonen Opiskelija ja ammattilainen. Carmina Burana on Annika Mäkisen ja Huba Hollóköin ensimmäinen yhteinen produktio. Kuva: Aimo Salonen
Kuinka valtava urakka on pistää yhteen lähes 300 esiintyjää ja suuri määrä erilaisia ryhmiä?

–  Erikoinen puoli tässä konsertissa on, että kaikki osallistujat ovat Joensuusta, kapellimestari Huba Hollóköi vastaa.

Puhe on Carmina Buranasta, Joensuun areenassa tulevana lauantaina esitettävästä keskiaikaisesta runokokoelmasta, jonka Carl Orff sävelsi 1930-luvulla suuteokseksi, jossa voi olla tanssijoitakin mukana.

Joensuussa ei nähdä tanssia, mutta visuaalisuutta kylläkin.

–  Hauskaa on, että kun meillä oli maaliskuussa palaveri Botanialla, Kari Kola kiinnostui tästä. Saamme nyt pienen makupalan visuaalisuudesta, Hollóköi kertoo.

Kyse on muutenkin koko Joensuun yhteisestä ponnistuksesta.

Kaupunginorkesterin, konservatorion, kuorojen ja areenan lisäksi suurtuotannon teki mahdolliseksi Kerubi, jolla on perjantaina oma tapahtumansa, jonka pohjalle Carmina Buranaakin voidaan rakentaa.

–  Projektin toteuttamista auttoi se, että areenassa on valmiina suuri lava ilman, että se olisi pitänyt rakentaa orkesterin omin voimin, Hollóköi huomauttaa.

Joensuun voimasta kertoo sekin, että kaikki kolme solistia (sopraano Sanna Heikkinen, tenori Timo Turunen ja baritoni Juha Eskelinen) löytyvät omasta kaupungista.

–  Olen tehnyt yhteistyötä oopperayhdistyksen kanssa ja tiesin, että Joensuussa on paljon laulajia, jotka voivat tulla mukaan tällaiseen tuotantoon, Hollóköi sanoo.

Hollóköi pitää tärkeänä sitä, että kaupunginorkesterin ammattilaiset ja konservatorion opiskelijat pääsevät tekemään yhteistyötä.

–  Ammattiorkesterin pitäisi aina olla esikuvana opiskelijoille siitä, miten soitetaan ja työskennellään. Maailma on täysin erilainen, kun opiskelijan vieressä istuu toisen opiskelijan sijasta ammattilainen. Tempo ja ote ja keskittyminen on ammattiorkesterissa ihan erilaista.

Carmina Burana tuo yhteen kaupunginorkesterin ja konservatorion sinfoniaorkesterin, jonka riveissä soittaa 15-vuotias viulisti Annika Mäkinen.

–  Tähän asti ainakin on ollut mukavaa ja haasteitakin on ollut, Mäkinen toteaa.

–  On ollut tosi paljon vaikeita paikkoja ja nopeita ja korkeita, mitä on pitänyt treenata. Nyt kun viimeksi oli kuorokin mukana, oli tosi siistin tuntuista.

Mäkinen muistelee soittaneensa viulua 4-vuotiaasta saakka. Nyt hän on pyrkimässä Helsinkiin Sibelius-lukioon.

–  Sibelius-Akatemiakin on käynyt mielessä vakavasti, sanoo Mäkinen, joka on pohtinut ammattiuraa viulistina.

Ja millaisen pohjan Joensuun konservatorio ja kaupunginorkesterin seuraaminen antavat näille pyrkimyksille?

–  Antaahan se hyvän kuvan koko hommasta, kun näkee, että ammattilaiset on soittamassa.

Kapellimestari Hollóköin mukaan Carmina Burana on todella haastava myös laulajille. Yliopiston Joy-kuoron kautta suurtuotantoon tullut Anna Reijonen myöntää, että teos on vaativa, mutta samalla hän pitää sitä motivoivana.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Reijonen on mukana näin monen eri toimijan välisessä yhteistyössä.

–  Hienointa tässä on se, että myös harrastajille annetaan mahdollisuus päästä mukaan johonkin tämän kokoiseen, Reijonen sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä