Julkaistu    |  Päivitetty 

Lighthouse Joensuu sai Juha Sipilän valitseman Rakennusinsinöörien Liiton palkinnon

14-kerroksinen Lighthouse Joensuu on Suomen korkein puukerrostalo. Lukijan kuva: Anneli Airola 14-kerroksinen Lighthouse Joensuu on Suomen korkein puukerrostalo.

Lighthouse Joensuu on saanut Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin tunnustuspalkinnon. RIL myöntää vuosittain palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista.

RIL-Palkinnon voittaja julkistettiin 21.11.2019 Säätytalolla. Kansanedustaja ja diplomi-insinööri Juha Sipilä teki valintansa kolmen finalistin joukosta rakennusalan asiantuntijoista koostuvan esiraadin arvioiden pohjalta. Sipilä korosti valintaperusteissaan, että Lighthouse Joensuu edustaa maailman korkeimpana terästankojäykisteisenä puurakennuksena ja Suomen korkeimpana puukerrostalona insinööriosaamisen uraauurtavimpaa kärkeä.

– Työmaalla, rakentamisen aikana on kehitetty esimerkiksi täysin uudenlaisia rakennus- ja paloteknisiä ratkaisuja. Kohde edustaa erittäin rohkeaa loikkaa puurakentamisessa ja siihen liittyvässä osaamispääoman kehittämisessä. Puurakentamisella on tulevaisuudessa myös erityinen rooli hiilineutraalissa taloudessa. Tässä rakennuksessa puuta käytettiin muhkeat 2 500 kuutiometriä.

Sipilä mainitsee Lighthouse Joensuun ansioksi myös rakentamisen kuivaketjun hallinnan. Kerrokset rakennettiin tontilla sijainneessa teltassa, mistä elementit nostettiin ylös kerros kerrallaan kuivana päivänä. Väliaikainen katto nostettiin heti uuden kerroksen päälle.

Sipilä uskoo rakennuksen toimivan lisäksi suomalaisen puurakentamisosaamisen vienninedistäjänä, sillä se on jo nyt herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta.

– Vierailin kaikissa kohteissa ja sain uskoakseni niistä hyvän ja perusteellisen kuvan. Olen painottanut RIL-Palkinnon sääntöjen mukaisesti hankkeen korkealaatuista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja -osaamista. Olen myös halunnut ottaa valinnassani huomioon päivänpolttavat keskustelunaiheet sisäilman laadusta, ekologisesta rakentamisesta sekä tehtyjen ratkaisujen mahdollisuudesta edistää suomalaisen insinööriosaamisen keinoin rakennusalan vientiä, Juha Sipilä sanoo.

Kaikkiaan kilpailuun osallistui yksitoista ehdotusta. Toiselle sijalle ylsivät Helsingin Telakkaranta – Euroopan kemikaalivirasto sekä Tikkurilankosken padon purkaminen ja kosken kunnostaminen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä