Julkaistu    |  Päivitetty 
Marko Siintomaa

Sähköautojen pioneeri uudistui

Sähköautolla kyllä pärjää Suomen talvessa, joskin mukana on pari muuttujaa. Kuva: Marko Siintomaa Sähköautolla kyllä pärjää Suomen talvessa, joskin mukana on pari muuttujaa. Kuva: Marko Siintomaa

Vuonna 2009 yleisölle esitelty Nissan Leaf oli ensimmäinen suurille massoille valmistettu täyssähköauto, joka oli tavallisen pulliaisen kukkarolla hankittavissa.

Auto oli muotoilultaan varsin radikaalin näköinen ja se jakoi vahvasti mielipiteitä. Akun koko oli aluksi 24 kWh, jolla pääsi optimiolosuhteissa noin 175 kilometriä. Tehoa oli tarjolla 107 hv/280 Nm, jolla auto kiihtyi nollasta sataseen noin kymmenessä sekunnissa.

 

 

Joulun alla 2018 kovilla pakkasilla heräsi kysymys, pärjääkö sähköautolla ollenkaan Suomen talvessa. Kyllä pärjää, mutta siinä on pari muuttujaa.

Lämmintä kyllä piisaa hyvin kabiinissa ja sähkö-Nissan on lämmin auto. Akut taas eivät tykkää kovasta pakkasesta. Tilannetta ei auta Nissanin päätös ettei Leafissa ole akuille samanlaista nestejäähdytystä/-lämmitystä kuin esimerkiksi Teslassa. Hinta toki on Nissanissa myös paljon pienempi, joten jostakin on pitänyt tinkiä.

Koeajo suoritettiin kahdessa osassa jouluna 2018 ja loppukesästä 2019. Lämpötila oli talvella noin -20 astetta ja autoa säilytettiin yöt plussan puolella olevassa autotallissa. Loppukesän testissä lämpötila vaihteli +12:n ja nollan välillä auton ollessa ulkona koko ajan.

Koeajo-Leafit (kaksi eri autoa) oli varustettu 40 kWh:n akulla, jolla lupaillaan toimintamatkaa kaupungissa 350–400 km ja maantiellä 200–270 km.

Talvella kovassa pakkasessa nämä lukemat voi karkeasti puolittaa. Varsinkin 20 asteen pakkasessa moottoritieajo oli täyttä myrkkyä ja akkupalkki mittaristossa pieneni hurjaa tahtia.

 

Nissan Leaf on alustan viritykseltään selvästi mukavuuspainotteinen, mitä vielä korostivat alla olleiden talvirenkaiden kesärenkaita löysemmät rungot.

Siirtyminen paikasta toiseen tapahtuu miellyttävästi ”leijuen”. Myös etupenkit ovat pehmeän puoleiset, mutta useankaan sadan kilometrin siirtymä ei saanut selkää kipeäksi. Ohjaus Leafissa on kevyen puoleiseksi tehostettu ja tuntuman kanssa tulee kyllä toimeen.

Nykyisen Leafin perusrakenne on edellisestä kehitetty. Tästä johtuen ratin etäisyyssäätöä ei ole lainkaan, joka voi olla iso tai pieni ongelma joillekin kuljettajille. Itse sain ajoasennon kohtuullisen hyväksi, mutta ratin olisin toivonut tulevan hieman lähemmäksi.

 

Sähköauto on hiljainen, koska konepellin alla ei ole polttomoottoria pörisemässä.

Hiljaisessa autossa voima tulee jopa yllättäen ja se on brutaalia. Kun kaasun runttaa pohjaan, niin silloin mennään eikä meinata ja tämä tapahtuu heti paikaltaan lähtien.

Teholukemana 110 kW/147 hv (vääntö 320 Nm) ei kuulosta ihmeelliseltä. Koska teho on käytössä välittömästi paikaltaan lähtiessä, pian alkaa säälittää vetävien pyörien renkaita.

Valoista kaasupohjassa lähdettäessä mittariston luistoneston valon vilkkuminen jatkuu ihan kuin alla olisi tehokkaampikin bensa-V8:lla varustettu muskeliauto.

Myös tunne on jotenkin epäuskottava, koska mitään polttomoottorin ääntä ei kuulu ja selkä kuitenkin liimautuu penkkiin. Sähköautoon kuitenkin tottuu hyvin äkkiä ja varovaisen kaasun annostelun oppii äkkiä. Lisäksi e-Pedal toiminnolla Leafia voi ajaa suurimman osan aikaa yhdellä polkimella. Kun jalan nostaa kaasulta kokonaan niin jarrutus on sen verran voimakasta, että myös jarruvalot syttyvät auton takana.

 

 

Nissan Leafin hinnat lähtevät reilusta 38  000 eurosta. Se on paljon Golf/Focus kokoluokan autosta.

Kun ostohinnasta on päässyt yli niin auton ”tankkaaminen” ei maksa kuin muutaman euron. Lataaminen toki kestää oman aikansa, mutta monesti auto seisoo pihassa kuitenkin yön yli ja tämä riittää monelle. Tänä aikana auton akku ehtii hyvin latautua täyteen, varsinkin jos käyttää tehokkaampaa kotilatausasemaa.

Mikäli 40 kWh:n akku ei riitä, niin kesällä esitelty Leaf e+ -malli tarjoaa isomman 62 kWh:n akun myötä lisää toimintamatkaa. Kaiken lisäksi se tarjoaa lisää voimaa sekä nopeamman kiihtyvyyden. Nollasta sataan 6,9 sekuntia on nimittäin ”tavalliselle autolle” ihan kunnioitettava lukema. Voi eturengasparkoja.

Media

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä