Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Raivon kynnys on madaltunut

Katri Kilpiästä huokuu raivon sijasta innostus tulevasta festarista. Raivon hän uskoo toimivan tapahtumassa hyvänä keskustelun herättäjänä. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Katri Kilpiästä huokuu raivon sijasta innostus tulevasta festarista. Raivon hän uskoo toimivan tapahtumassa hyvänä keskustelun herättäjänä. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen
Someraivo, liikenneraivo, rageaminen  –  nyt viidettätoista kertaa järjestettävän rockelokuvafestivaali Rokumentin teemana on tänä vuonna Raivo, jolle maaperä on festivaalin järjestäjien mukaan nykyisin hedelmällisempi kuin koskaan.

– Mietin jo keväällä, että raivo tulee nykyisin tosi paljon esille keskusteluissa. Kynnys raivoamiseen on jotenkin madaltunut ja koko raivo alkaa jopa menettää merkitystään, Rokumentin tuottaja Katri Kilpiä pohtii.

Kilpiän mukaan raivon muodot ovat sosiaalisen median myötä muuttuneet, ja samalla kanavat aggression ilmaisuun ovat laveammat kuin koskaan.

– Itsensä suodattamisen kulttuuri on muuttunut, jos asia kauniisti ilmaistaan, Kilpiä toteaa.

Raivo voi kuitenkin Kilpiän mukaan näyttäytyä monin eri tavoin: on olemassa oikeutettua raivoa, jolla saadaan asioita aikaiseksi, sekä myös väärissä käsissä olevaa raivoa.

– Oikeutettua raivoa on raivo, joka saa aikaan positiivisia muutoksia  –  esimerkiksi ilmastonmuutoksen suhteen raivo herättää ihmisiä toimimaan, ja sitten on esimerkiksi raivosta syntynyt Me Too -kampanja.

Väärissä käsissä oleva raivo voi puolestaan toimia pelottavana aseena.

– Sellainen raivo tuo vain negatiivisuutta maailmaan, Kilpiä toteaa.

Eri tavoin näyttäytyvä raivo näkyy myös Rokumentin tämän vuoden teemaohjelmistossa: dokumenteissa käsitellään muun muassa Syyrian sotaa, Yhdysvaltojen konservatiivikristittyjä ja Steve Bannonia.

– Sieltä löytyy koomistakin raivoa, ja sitten taas voimavaroja antavaa raivoa, kuten The Silence of Others, joka kertoo diktaattori Francisco Francon ajan uhreista, Kilpiä kertoo.

Rokumentin teemat syntyvät Kilpiän mukaan yleensä tapahtuman järjestäjien yhteisien keskustelujen ja ajankohtaisten asioiden pohjalta.

– Teemat syntyvät usein asioista, jotka kaipaavat mielestämme esille nostamista. Ja tietenkin teema voi syntyä jonkin aivan loistavan dokumentin pohjalta.

Kilpiän mukaan Rokumentissa pystytään nostamaan arkojakin aiheita dokumentin avulla esille.

– Ihmiset voivat joko omaksua dokumenteista uutta tietoa tai murtaa omia ennakkoluuloja tai sitten saada vahvistusta omille ajatuksilleen ja teoilleen.

Rokumentissa on vuosittain nähty tähän liittyen myös Awareness-sarja, johon kuuluvien elokuvien tarkoituksena on herättää keskustelua ja nostaa esille aroista aiheista tehtyjä dokumentteja. Tänä vuonna sarjassa esitetään neljä elokuvaa, joista Kilpiä nostaa esille Out-nimisen dokumentin.

– Se kertoo niistä tilanteista, kun nuoret homot, lesbot, biseksuaalit ja transsukupuoliset kertovat totuuden vanhemmilleen. Täällä on silloin myös Seksologisen seuran tapaaminen, ja seksologit ovat myös mukana näytöksissä, Kilpiä kertoo.

Koko Rokumentin toistaiseksi valmiiseen ohjelmistoon kuuluu nyt neljäkymmentä dokumenttia, joista pari esitetään tänä vuonna vastikään avatussa Kulttuuritehdas Siihtalassa.

– Meillä on ollut monta vuotta Rokumentissa ulkoilmaesitys, mutta tänä vuonna tehdään  –  voisiko sanoa sisäilmaesitys, Kilpiä naurahtaa.

Marraskuu toimii Kilpiän mukaan rockelokuvafestarille otollisena ajankohtana.

– Marraskuun puolivälihän on maailman tylsin aika; sataa, masentaa, on pimeää, vielä ei ehkä vielä ole pikkujoulujakaan eikä mitään oikein muutenkaan tapahdu. Miten ihanaa on tulla sellaisena aikana lämpimään elokuvateatteriin samanhenkisten ihmisten kanssa, Kilpiä tunnelmoi.

Rokumentin kokonaiskävijämäärät ovat viime vuosina liikkuneet noin viidessätuhannessa, ja samaa kävijämäärää odotetaan tällekin vuodelle.

– Rokumentissa on omanlainen fiiliksensä. Ihmiset jotenkin juttelevat paljon helpommin ja leffateatterissa koettuja kokemuksia käydään oikeasti läpi, Kilpiä pohtii.

Kilpiän mukaan palautettakin festarista tulee jonkin verran, mutta paras palaute on se, kun tapahtumassa näkee useita tuttuja naamoja vuodesta toiseen.

– Toki siitä tulee myös hirveät paineet, kun täytyy lunastaa ihmisten luottamus huipulla ohjelmalla, Kilpiä nauraa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä