Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Nyt ovat vokaalit kohdallaan

Talvi-Maaria Turusella (vasemmalla), Pinja Hasulla, Juha Eskelisellä ja Henna-Mari Luolamolla oli aikaa naureskella harjoitusten alkamishetkellä keskenään, kun etelän ihmisiä tuova juna oli myöhässä. Talvi-Maaria Turusella (vasemmalla), Pinja Hasulla, Juha Eskelisellä ja Henna-Mari Luolamolla oli aikaa naureskella harjoitusten alkamishetkellä keskenään, kun etelän ihmisiä tuova juna oli myöhässä.
Joensuun konservatoriolla valmistellaan syksyn aikana esityskuntoon oopperaa Cosi fan Tutte, jonka säveltäjä-libretistikaksikko Mozart–da Ponte sai ensi-iltaansa tammikuussa 1790. Joensuun ensi-iltansa vuoden 2020 kynnyksellä saama versio on tekijöidensä näköinen aina suomennosta myöten.

Sopraano Talvi-Maaria Turunen ja baritoni Joonas Asikainen puursivat kesällä saadakseen italiankielisen tekstin mahdollisimman hyvin suomeksi laulettavaksi.

–  Iso hommahan siinä oli, ja välillä meinasi tulla itku, että miksi me oikein meinattiinkaan tämä tällä tavalla tehdä, Turunen tunnustaa.

Käännösurakka antoi kuitenkin mahdollisuuksia aina siitä lähtien, että itse kun suomentaa, joutuu pohtimaan tavallista tarkemmin, mikä jutun sisältö oikein on.

–  Näitä karaktäärejä pystyi sanoittamaan eri tavalla, Turunen kertoo.

–  Laulajana kun on monta kertaa kiroillut, että miksi tämmöinen vokaali on laitettu näin hankalalle korkealle äänelle, niin nyt pystyi miettimään, voisiko tähän saada tavun, joka taipuisi siihen kohtaan mahdollisimman soljuvasti.

Oopperan tuottaa Turusen ja hänen lähimpien taiteilijaystäviensä Turundot Oy ja mukana on niin tuttuja pohjoiskarjalaisia muusikkoja ja laulajia kuin Etelä-Suomestakin tulevia.

Haastatteluhetkellä juna oli myöhässä, eivätkä eteläsuomalaiset vielä olleet ehtineet paikalle. Kuvaan asettautuivat Turusen ohella sopraano Henna-Mari Luolamo, baritoni Juha Eskelinen ja musiikillisena ohjaajana toimiva pianisti Pinja Hasu.

Alkamassa oli toiset musiikkiharjoitukset.

–  Seuraavan kerran kokoonnumme muutaman viikon päästä, ja sitten alkavat näyttämötreenit, joita tehdään tosi tiiviisti neljä päivää, Turunen kertoo harjoitusaikataulusta.

–  Marraskuu on melkein kokonaisuudessaan taukoa, ja silloin jokainen saa haudutella itse omaa osuuttaan. Joulukuu mennään sitten tosi tiiviisti niin, että jos pääharjoituksia ei lasketa, näyttämöharjoitustunteja kertyy noin 88.

Koomisen oopperan alussa vanha kettu Don Alfonso (Juha Eskelinen) narraa kaksi nuorta upseeria testaamaan, ovatko tyttöystävät oikeasti uskollisia.

Cosi fan Tutten oikea suomennos on Näin tekevät kaikki naiset, mutta Joensuun kaupunginteatterissakin vieraillut ohjaaja Lija Fischer halusi sen muotoon Kaikki on peliä.

–  Hänen mielestään tuo kokoaa paremmin yhteen sen, että kaikki tässä sähläävät ja sekoilevat ja kaikilla on joku ketunhäntä kainalossa joko rahassa tai rakkaudessa tai jossain muussa, Turunen paljastaa.

Turunen itse laulaa Fiordiligin, nuoren upseerin Ferrandon (tenori Akseli Ferrand) rakastetun, roolin.

–  Hahmoni on tavallaan vähiten koominen, mutta mielestäni siinä on hirveästi komiikkaa siksi, että Fiordiligi haluaa pitää fasadeja yllä, Turunen kertoo.

Toisen nuorenparin muodostavat Joonas Asikainen ja mezzosopraano Irina Nuutinen. Henna-Mari Luolamo on kamarineito Despina.

Maailmalla Cosi fan Tuttea ovat esittäneet isotkin talot, mutta Joensuussa nähdään kamariversio.

Kun Turunen sai ideansa, hän pyysi yhteistyökumppanikseen Asikaisen. Kaksikko alkoi koota työryhmää yhdessä.

–  Ensin meidän piti selvittää itseämme viisaammilta, millainen kokoonpano tähän kannattaa sovittaa, Turunen kertoo.

Omat raaminsa asettivat myös rajalliset resurssit ja se, että Joensuun neljän esityksen jälkeen oopperaa pyritään kierrättämään myös muualla Suomessa.

–  Konsulttiapujen kautta selvisi, että kyllä jousitrio ja huilu puhaltimena tuovat siihen sitä leikkisyyttä, mitä Mozart on sinne paljon säveltänyt.

Pianisti Hasun lisäksi kamariorkesterissa soittavat viulisti Olli Hirvikangas, alttoviulisti Sinikka Sorvali, sellisti Mea Halonen ja huilisti Anniina Peltonen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä