Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Jokaiselle mahdollisuus harrastaa

MLL:n Joensuun yhdistyksen toimipisteeseen ostettiin sekä aloittelijoille että kokeneemmille frisbeegolfaajille sopivia kiekkoja, kertoo Heli Kanninen. Kuva: Hanna-Mari lappalainen MLL:n Joensuun yhdistyksen toimipisteeseen ostettiin sekä aloittelijoille että kokeneemmille frisbeegolfaajille sopivia kiekkoja, kertoo Heli Kanninen. Kuva: Hanna-Mari lappalainen
Frisbeegolf on lajina aallon harjalla Suomessa sekä aikuisten että nuorten keskuudessa, mutta Mannerheimin Lastensuojeluliiton Joensuun yhdistyksen puheenjohtaja Heli Kannisen mukaan monilla ei ole varaa hankkia lajin harrastamiseen tarvittavia kiekkoja. Kiekot voivat maksaa kaikkea noin kymmenen euron ja useiden kymmenien eurojen väliltä, ja harrastamiseen tarvitaan lähtökohtaisesti kolme erilaista kiekkoa: draiveri eli pitkälle lentävä kiekko, lähestysmiskiekko sekä lähipeliin käytettävä putteri.

MLL:n Joensuun yhdistyksen toimipisteessä kuultiin nuorten toiveet ja hankittiin viime viikolla yhdeksän kolmen frisbeegolfkiekon pakkausta, joita voi käydä vapaasti lainaamassa Torikadulla sijaitsevasta toimipisteestä.

– Saimme kuulla, miten paljon nuoret tykkäävät frisbeegolfista, joten päätimme ostaa kiekkoja lainattavaksi. Kenenkään harrastuksen ei pitäisi jäädä siihen, ettei ole varaa hankkia välineitä, Heli Kanninen toteaa.

Sopivien kiekkojen hankkimisessa yhdistystä avusti kokemusasiantuntijana toimiva Aleksi Simonen, jolle laji on jo tuttu.

– Nämä kiekot eivät ole ehkä ihan sieltä kalleimmasta päästä, mutta näissä on sekä sellaisia, jotka sopivat aloittelijoille että sellaisia, joilla kokeneemmatkin pelaajat voivat heittää. Jos kiekoille löytyy hyvin käyttäjiä, ostamme niitä sitä mukaa lisää, Kanninen kertoo.

Frisbeegolfkiekkojen lainaamisesta on pyritty tekemään mahdollisimman yksinkertaista: lainaaja ilmoittaa tietonsa kiekot hakiessaan ja palauttaa ne sovitun ajan kuluttua.

– Kiekot saavat olla lainassa sen aikaa, kun on tarvis. Emme halunneet tehdä tästä mitenkään monimutkaista systeemiä, vaan homma menee vähän niin kuin vanhanaikaisen kirjastolainaamisen tavoin: me otamme nimen ja yhteystiedot ylös, ja lainaaja ilmoittaa ajan, jonka hän suurin piirtein pitää kiekkoja lainassa, Kanninen selostaa.

– Me kyllä luotamme siihen, että lainaaja palauttaa kiekot, jotta muutkin saavat käyttää niitä.

Kannisen mukaan sekään ei ole katastrofi, jos kiekkoja sattuu häviämään  –  se kuuluu lajiin.

– Siksi niiden takana on meidän yhteystietomme, jotta kadonneet kiekot voi palauttaa, jos joku sellaisia sattuu löytämään.

Kannisen mukaan MLL:n Joensuun yhdistys on löytänyt myös alustavasti henkilön, joka on lupautunut vetäjäksi mahdolliselle keväällä pidettävälle frisbeegolfkurssille.

– Jos täältä löytyy hyvin innostusta, voimme pitää ohjatun kurssin lajista. Se ei tietenkään maksa mitään, koska tavoitteenamme on nimenomaan antaa kaikille samanlaiset mahdollisuudet harrastaa, Kanninen painottaa.

Lisäksi MLL:n Joensuun yhdistys järjestää yhdessä Nuoret Kotkat -lapsijärjestön kanssa marraskuussa Joensuun ev.lut. kirkon takana tapahtuman, jossa pääsee frisbeegolfaamaan ohjatusti.

– Tällä tavalla voimme myös kannustaa ihmisiä luontoon. Monella ei ehkä tule lähdettyä ulos, ellei ole jotakin päämäärää tai tehtävää siellä, Kanninen pohtii.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä