Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Vinkku aikoo haastaa JoMan

Mira Loponen näyttää pelipaitaa, jonka värien ympärille rakennetaan myös miesten maakuntasarjaan ensi kesänä lähtevän miesjoukkueen paidat. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Mira Loponen näyttää pelipaitaa, jonka värien ympärille rakennetaan myös miesten maakuntasarjaan ensi kesänä lähtevän miesjoukkueen paidat. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen
Puheenjohtaja Mira Loposen ääni on vakuuttava, kun hän vastaa kysymykseen, mikä on Viinijärven Urheilijoiden rooli Joensuun seudun pesäpalloilussa.

–  Me ollaan haastajia. Oikeesti.

Vastaus yllättää, sillä tämän jutun piti kertoa joukkueellisesta miehiä, jotka ilmaisivat halunsa tulla pelaamaan maakuntasarjaa ViU:n nimissä.

Viinijärvi luopui naisten superpesispaikasta syksyllä 2016, ja sen jälkeen kaikki on tuntunut keskittyvän Joensuun Mailaan, jolla on juuri nyt huikea noste. Miehet ovat voittaneet Suomen mestaruuden kahdesti peräkkäin, naisten joukkue nousi superiin, juniorityö on vakuuttavaa niin pojissa kuin tytöissäkin.

JoMan organisaatio on vahva, Mehtimäen pesäpallostadion Suomen paras ja yliopisto houkuttelee kaupunkiin myös pesäpalloilijoita. Millä siis ViU aikoo haastaa JoMan?

Mira Loposen vastaus tuo mieleen vuoden 1995 unohtumattoman leijonavalmentajan Curt ”Ännu Lite Bättre” Lindströmin:

–  Ei meidän auta muu kuin tehdä kaikki asiat pikkuisen paremmin kuin naapuri ja luottaa siihen, että pitkällä aikavälillä se tuottaa tulosta. Ainoa mahdollisuus on oma juniorityö.

Tässä sivutaan joukkueellista miehiä, joiden puuhakaksikko Kristian Martikainen–Riku Ehrukainen otti tänä syksynä yhteyttä Viinijärven Urheilijoihin.

–  Viinijärvellä ne halusivat, että meidän kautta tulee tietotaitoa lajista, Martikainen kertoo.

–  Lähdemme Rikun kanssa mukaan E-tyttöjen valmennukseen. Joukkueella on kyllä kaksi valmentajaa, mutta he ovat pelaajien vanhempia, joilla ei ole samanlaista kokemusta pesäpallosta kuin meillä.

Ja mitä pyöri puheenjohtaja Loposen ajatuksissa, kun juttusille tuli kaksi miestä, jotka kertoivat haluavansa tulla pelikavereidensa kanssa mukaan seuran toimintaan?

–  Epäusko. Hämmästys. Innostus. Sitten vain täyttä höyryä eteenpäin.

Loponen sanoo innostuneensa tarmokkuudesta, jolla Martikainen ja Ehrukainen tulivat viemään asiaansa eteenpäin.

–  Heistä lähtee semmoinen fiilis, että jospa siitä innokkuudesta tulisi pikkaisen meillekin. Vaakakupissa ei ollut ihan pieni asia se, että he haluavat ottaa myös valmennusvastuuta ja olla osa seuran toimintaa. He esimerkiksi haluavat tuoda uusia ihmisiä meidän tuomaririnkiimme.

Loponen huomauttaa, että Viinijärvellä on paljon aineksia, joiden varaan rakentaa.

–  Meillä on hirvittävän hieno porukka, hyvä historia, toimiva organisaatio, ja me haluamme päästä uudestaan mukaan tosipeleihin.

Seuran historia alkaa vuonna 1914 perustetusta Taipaleen Vekarasta. Nykymuotoisen Viinijärven Urheilijoiden alkuna voidaan pitää vuotta 1974, jolloin Kosti Parviainen alkoi elvyttää pesäpallotoimintaa. Naisten joukkue nousi silloiseen SM-sarjaan 1981, ja viimeistään silloin alkoi rakentua perusta, joka on pysynyt tähän syksyyn saakka.

–  Viinijärven kyläläiset arvostavat kovasti joukkuettamme. Joku sanoi, että viimekin kesänä meillä oli enemmän katsojia kuin joissakin naisten superpesisotteluissa, Loponen sanoo.

Suomensarjassa pelaavan naisten joukkueen rungon muodostavat pelaajat, jotka olivat mukana jo superpesisvuosina. Välillä on saatettu käydä opiskelemassa muualla, ja nyt on palattu perheellisinä tuttujen värien alle.

–  Seuran ajatuksena on, että kun meillä on aikuisten joukkue, junnut näkevät koko ajan tavoitteen, jota kohti he etenevät, Loponen sanoo.

Tavoitteena on, että vuonna 2020 junioreja, myös poikia, olisi noin 200. Tällä hetkellä vanhin ikäluokka on C-tytöt eli 15-vuotiaat. Viime viikolla seura päätti palkata junioripäällikökseen Juva Pesiksen nykyisen puheenjohtajan, valmentajana ja pelinjohtajanakin tunnetun Tuukka Martikaisen, jolla on luonteva yhteys Viinijärvelle.

–  Hänen puolisonsa on pelannut meillä suomensarjaa, Loponen paljastaa.

Tuukka Martikaisen tehtävänä on kehittää junioritoimintaa, koordinoida valmentajien koulutusta ja pystyä kouluttamaan valmentajia myös seuran sisällä.

Liperiläisyys on Vinkun vahvuus.

–  Meillä on hyvät olosuhteet Liperissä, ja meillä on semmoinen kustannusetu, että harrastaminen meillä on paikallisille junioreille ehkä pikkuisen edullisempaa ja saavutettavampaa kuin Joensuussa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä