Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Soitto avasi aivan uusia mahdollisuuksia

Marjo Mujunen huomasi, että asiakaspalvelun oppeja voi soveltaa myös toimistosihteerin töissä. Kuvat: Aimo Salonen Marjo Mujunen huomasi, että asiakaspalvelun oppeja voi soveltaa myös toimistosihteerin töissä. Kuvat: Aimo Salonen
Marjo Mujunen on yksi niistä 275 joensuulaisesta, joille kaupungin rekrytoija soitti tarjotakseen töitä. Helmikuusta lähtien hän on ollut toimistosihteerinä kaupungin pyörittämässä kuntouttavassa työtoiminnassa.

–  Teimme silloin puolen vuoden sopimuksen 25 viikkotunnista. Olin ollut töissä ehkä 3–4 kuukautta, kun esimies kysyi, voiko hän ehdottaa jatkosopimusta täysaikaisena, Mujunen kertoo.

Määräaikaista sopimusta jatkettiin heinäkuun 2020 loppuun. Koska kaupungin taloustilanne on mikä on ja YT-neuvottelut ovat päällä, ei työsuhteen pysyvyydestä voi tässä vaiheessa sanoa mitään.

–  Missään nimessä en ole epätoivoinen kummassakaan tapauksessa, saanko jatkaa täällä heinäkuun jälkeen vai en, Mujunen sanoo.

–  Tämä työ on avannut minulle semmoisia ovia ja mahdollisuuksia, mitä en olisi ikinä uskonut.

Kaupunki selvitti syksyllä 2018 alkaneessa rekrykokeilussaan, millaisia palveluja kauimmin työttöminä olleet ihmiset tarvitsevat ja toivovat. Tavoitteena oli työllistää heitä kaupungille ja pienentää samalla kaupungin työllisyydenhoidon menoja.

Mujuselle ei kertynyt kovin pitkiä varsinaisia työttömyysjaksoja, koska hän on välillä opiskellut ja tehnyt pätkätöitä. Vakituisesta työsuhteesta oli kuitenkin ehtinyt kulua noin kuusi vuotta siinä vaiheessa, kun kaupungin ihminen soitti.

–  Sillä on totta kai merkitystä, että minulla on nyt säännölliset tulot ja kiinteä työyhteisö. Elämässä ei ole mitään säännöllisyyttä, jos teet keikkaa freenä ja työ vaihtuu koko ajan, Mujunen sanoo.

Mujusella on sekä tradenomin että isännöitsijän koulutus. Lisäksi hän on opiskellut henkilöstöjohtamista. Aikaisemmin hän on työskennellyt asiakaspalvelussa myynnissä ja markkinoinnissa.

–  Esimieheni kanssa on naurettu jälkeen päin monta kertaa sille, että minähän en ollut mitenkään into pinkeänä tulossa tänne, koska en pidä itseäni sihteerityyppinä, Mujunen tunnustaa.

Mujuselle soittanut rekrytoija kannusti, että mene nyt kuitenkin ihmeessä sinne haastatteluun.

–  Vielä haastattelussa ajattelin, että herravarjele, pitäisikö minun tehdä tämmöisiä exeleitä ja teamseja ja muita tiekoneohjelmia, joihin en ollut erityisemmin rakastunut. Jollain ihmeen lailla sitten sanoin, että okei, katsotaan.

Mujunen sai muokata työstään itsensä kaltaisen ja näköisen.

–  En todellakaan istu kahdeksaa tuntia tässä koneeni ääressä. Saatan tupsahtaa kahvikuppini kanssa juttelemaan tuonne asiakkaiden kanssa, jolloin asiakkaiden on helpompi lähestyä minua, jos heillä on jotakin semmoista kysyttävää, joka liittyy minun työhöni. Ja vaikka kysymys ei juuri minun työhöni liittyisikään, otan siitä selvää.

Ja mikä sitten tekee Mujusesta hyvän nimenomaan kuntouttavan työtoiminnan toimistosihteerinä?

–  Varmaan se, että olen riittävän aikuinen ymmärtämään, että on erilaisia elämäntilanteita, ja että elämä ei aina mene niin kuin on toivottu. Toisaalta olen avoin sille, että ainoa, mikä on varmaa, on muutos.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä